0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Victor Boye Julebæk
PR-foto: Victor Boye Julebæk

»I en bæredygtig fremtid er det ikke meningen, at vi skal bo, som man gjorde på landet i 17-1800-tallet«

Arbejdet på Frilandsmuseet skal inspirere arkitektstuderende til at se på datidens bønders evne til at bruge materialer fra de nære omgivelser, tilpasse bygningerne til det omgivende landskab og forlænge de sparsomme ressourcers levetid ved at tænke i korrekt brug af materialer og vedligeholdelse.

FOR ABONNENTER

Arbejdsdagen er lige begyndt for en kvinde i folkedragt, der sidder på et stendige og gør klar til at karte uld. 32 arkitektstuderende fra kandidatprogrammet Kulturarv, Transformation og Restaurering på Det Kongelige Akademi har allerede været i gang en times tid, og to af dem bakser med at få en stige ind ad den lille døråbning i loen til den vestfynske sulegård Lundager fra 1700-tallet.

Dagen efter er der rejsegilde, og der skal kalkes over stok og sten, lægges græsisolering i loftet, kittes vinduer og stilles nylavede træbænke ind. Her kan Frilandsmuseets gæster og fagfolk sætte sig og reflektere over, hvordan den gamle gård kommunikerer med den nye trækonstruktion, de studerende har bygget inde i den ene længe. Stadig bygget i grundlæggende samme naturlige materialer som ler, træ, kalk og vand, men nu i en moderne biogen version, hvor tavl i trækonstruktionen er blevet til Hempcrete, og strå er blevet til græsfiberisoleringen Garamitherm.

»Det er i princippet det samme, vi gør, som da man byggede gården for flere hundrede år siden,« siger professor og centerleder på Det Kongelige Akademi Nicolai Bo Andersen.

Vil du lære os bedre at kende?

Prøv Byrummonitor uforpligtende i 14 dage

Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage