Sådan dokumenterer du grønne udsagn
Forbrugerombudsmanden skelner mellem generelle udsagn og konkrete udsagn.
Generelle udsagn er begreber som ’bæredygtigt’, ’grønt’, ’klimavenligt’ eller ’miljøvenligt’.
Konkrete udsagn er for eksempel beskrivelser af, at et specifikt materiale er genanvendt, eller at en ny type beton udleder 30 procent mindre CO2 end sammenlignelig konventionel beton.
Begge typer udsagn skal dokumenteres, men generelle udsagn kræver mere tilbundsgående dokumentation, da de ifølge Forbrugerombudsmanden indikerer, at eksempelvis et byggeri sætter et minimalt miljøaftryk, hvorfor det ifølge Forbrugerombudsmanden er »meget vanskeligt« at stemple et produkt med generelle udsagn.
Vil du dokumentere et generelt udsagn , kræver det:
at produktet hører til »blandt de absolut bedste tilsvarende produkter«. Er alle produkter på markedet lige gode, må man ikke markedsføre sit produkt med generelle miljøudsagn. at dokumentationen er baseret på en livscyklusvurdering og kan underbygges af udtalelser eller undersøgelser fra uafhængige eksperter. Er produktet certificeret med en officiel mærkningsordning (som for eksempel Svanemærket), kan byggeriet betegnes som ’mindre miljøbelastende’, ’mere miljørigtigt’, ’mere skånsomt for miljøet’, ’bedre for miljøet’ – men altså ikke ’bæredygtigt’ eller ’grønt’.
DGNB er ikke en officiel mærkningsordning og giver dermed ifølge Forbrugerombudsmanden ikke direkte adgang til at betegne sit byggeri som for eksempel ’mindre miljøbelastende’ eller ’mere miljørigtigt’, som Svanemærket gør.
Find hele Byrummonitors dækning af Forbrugerombudsmandens opgør med greenwashing her.
Kilde: ’Kvikguide til virksomheder om miljømarkedsføring’ , af Forbrugerombudsmanden december 2021.
Vis mere