0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Socialøkonomisk samlingssted er rygraden i bykvarteret Slagteriet:

»Det havde nok været lettere at rive det hele ned og bygge boliger«

9. november 2022
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Midt i Roskilde ligger 200 nye boliger på byens gamle slagterigrund. Opført af en almen og en privat bygherre rundt om den socialøkonomiske virksomhed Insp! med en ambition om, at man ikke skal kunne se forskel på alment og privat – altså lige udover altanerne. Byrummonitor har besøgt Slagteriet, der netop er blevet nomineret til Blandet By Prisen.

Folk stod i kø i vandpytterne uden for medborgerhuset Insp!, hvor der kun kunne proppes 15o mennesker ind ad gangen. Per Bro måtte derfor gå op på den lille scene fire gange og fortælle flere forskellige hold det samme budskab:

»Hvis I drømmer om at bo et sted, hvor I om aftenen lukker jeres havelåge, låser jeres dør, og verden udenfor er ligegyldig – så er det ikke her, I skal bo.«

Nogle få forlod informationsmødet efter beskeden – men de fleste gjorde ikke. I dag, fem år senere, består den lille bydel Slagteriet i Roskilde af 200 boliger fordelt på 110 almene, 4 ejerlejligheder og cirka 90 private udlejningslejligheder.

Men der ligger mere under overfladen end blot boliger. Slagteriet – der har fået sit navn efter det slagteri, der lå på grunden til 2010 – er lykkedes med at skabe en blandet by, hvor man ikke kan se forskel på alment og privat, og hvor man har benyttet et eksisterende kulturmiljø til at skabe fællesskab blandt beboerne og give noget tilbage til byen, mener juryen bag Blandet By Prisen, som derfor har udpeget Slagteriet som en blandt tre nominerede.

Det er derfor, Byrummonitor i dag er taget på besøg i den nye bydel, et stenkast fra Roskilde Station.

Da Byrummonitor møder Per Bro, byggechef i Boligselskabet Sjælland, en onsdag formiddag samme sted, som han gik på scenen for år tilbage, er en håndfuld småsnakkende mennesker til stede i den tidligere administrationsbygning for Slagteriskolen. Det er her, føromtalte Insp! har ligget de seneste 12 år – et selvgroet samlingssted og alt muligt andet. I et hjørne sidder en gæst med sin nye hundehvalp, som får lov at komme op i den ikke så nye sofa.

»Det er blevet sådan et sted, hvor de får et læs gamle paller, og så samles de nogle stykker og laver nogle møbler ud af det, og der er lige blevet lavet et folkekøkken. Insp! er blevet sådan et sted, som alle slags mennesker søger til i Roskilde, og de får besøg fra alle andre steder uden for Roskilde og også fra udlandet,« siger Per Bro.

Beboere udpeget efter udvælgelsesproces

Selve slagteribygningen er revet ned og erstattet af boligblokke, og havde det ikke været for netop Insp!, ville der måske ikke have været så meget blandet by over stedet, i hvert fald ikke på den synlige måde.

Men Insp! er der og er den rygrad, der gør, at Per Bro besluttede at indstille bykvarteret Slagteriet til Blandet By Prisen. Bag Slagteriet står Boligselskabet Sjælland, KPC (i dag Nordstern), Insp!, Roskilde Kommune, Kabi Entreprise og Årstiderne Arkitekter (nu Sweco Architects).

»Slagteriet er et aktivt bykvarter, der henvender sig til aktive beboere, som vil tage del i de ’udadrettede’ kulturelle aktiviteter, der foregår i området, eller som området med sin placering tæt ved centrum Roskilde og station muliggør,« hedder det i indstillingen fra parterne bag.

»Ved at indgå et tæt samarbejde med blandt andet den socialøkonomiske virksomhed Insp! skabes en klar synergi mellem områdets kulturelle profil og de nye beboere i området. Beboerne er udpeget efter en udvælgelsesproces, hvor de skulle tilkendegive deres indstilling til det at bo i et aktivt kvarter, og hvad de kunne bidrage med. Denne synergi kommer alle de roskildegensere, der besøger og har tilknytning til området, til gode.«

Også ejerstrukturen er anderledes, end man normalt ser i tilsvarende byggerier.

»Området er blevet til i samarbejde med en privat developer netop for at skabe et område med blandede ejerformer. For udefrakommende er ejerformerne ikke tydelige, da der er lagt en sammenhængende arkitektonisk linje for bygningerne i området. Herved undgås, at der i området skabes et ’dem’ og ’os’ mellem beboerne i de private udlejningsboliger og dem, der bor alment,« hedder det i indstillingen.

På en rundtur i Slagteriet forklarer Per Bro, at kun altanerne viser, hvor de private lejere bor; de almene lejere har ikke altaner på lejlighederne, men kan måske få det senere. Lejlighederne er i alle størrelser fra 28 kvadratmeter til 2.500 kroner per måned eksklusiv forbrug til 115 kvadratmeter med en månedlig husleje på 10.700 eksklusiv forbrug.

Som et andet tiltag besluttede boligselskabet – for at sikre, at alle reelt ville fællesskabet – en anderledes ansøgningsproces, hvor de kommende beboere skulle skrive en motiveret ansøgning.

Kan sådan en ansøgningsproces ikke give det bagslag, at I i stedet rekrutterer mennesker med stort overskud og ordet i deres magt – og igen ender med et kvarter, der ikke er særlig blandet?

»Jo, det kan det selvfølgelig. Men udover at de har lavet en ansøgning, har de også været til en samtale. Så de er ikke kun blevet bedømt på ansøgningen,« svarer Per Bro.

En rationel bygherre havde revet Insp! ned

Ideen var, at der også skulle være småbutikker i stueetagen, men her har Slagteriet været udfordret ligesom andre nye bydele med ambitioner om levende stueetager. Det er foreløbig kun blevet til en køreskole og et fælles vaskeri samt et værksted. Derudover kan alle med kørekort få del i en delebilsordning, ligesom en gammel have ved den nedlagte remise både agerer samlingssted, køkkenhave i højbede og tørreplads.

Hvem er det, der er endt med at bo her?

»Et meget bredt udsnit af befolkningen vil jeg tro. Mange er måske nået en alder, hvor de er blevet alene, og hvor de ikke synes, de har brug for så mange kvadratmeter og hellere vil bruge penge på noget andet end en dyr bolig,« svarer Per Bro.

Hvor ser du den blandede by her?

»Hvis man skal være lidt grov, kan man sige, der ikke er så meget af det, når man bare kigger på det. Der er Insp!, og de havde ikke været her, hvis man skulle have været rationel.«

Men rummeligheden sejrede over rationaliteten, og derfor er Insp! her endnu – og det er planen, at de skal blive.

»Vores idé var, at Insp! er en ressource, som vores beboere også kan få glæde af. De er en gave og giver meget tilbage til området. Det havde nok været lettere at rive det hele ned og bygge boliger – hvis vi havde skullet gennemføre det som en byggesag, som vi plejer, så var de røget ud. Men de er også med til at fastholde karakteren med de her skæve bygninger i forhold til det næsten for pæne byggeri på den anden side,« siger Per Bro og gør et kast med hovedet over mod boligkarreen et stenkast væk.

Slagteriet har gjort området trygt

Du synes, det er lidt for pænt?

»Det er blevet frygtelig pænt, sagt på den positive måde. I virkeligheden måtte der gerne have været noget lidt mere skævt,« svarer han.

Det lyder, som om Slagteriet som et blandet bykvarter mest er et potentiale snarere end noget, der eksisterer?

»Jeg synes, vi har brugt mange kræfter på at skabe fundamentet for den blandede by ved at fastholde Insp! og lave blandingen mellem de private og almene boliger. Jeg vil sige, at fundamentet og rammerne har fyldt en hel masse i starten, og så kan vi jo kun håbe, at folk griber det, så det lykkes.«

Per Bro tænker sig om.

»Jeg kunne da godt have tænkt mig, at noget af den stemning, der er herinde i Insp!, havde bredt sig lidt mere i kvarteret. Også blandt beboerne, hvor jeg ved, der er nogle af de almene, der bruger det, men jeg ved ikke, om de private bruger det.«

Giver Slagteriet noget tilbage til resten af Roskilde?

»Ja, det synes jeg bestemt. Insp! giver noget til resten af Roskilde, og så kan man sige, at Slagteriet gør det på den måde, at her tidligere ikke var særlig trygt og rart at gå. Du gik blandt gamle industribygninger med graffiti over det hele, der var dårlig belysning og huller i vejen, hvor du kunne falde. Så Slagteriet giver det tilbage, at alle nu kan færdes trygt her, og der kan foregå aktiviteter i forbindelse med Insp! på gader og pladser.«

Der er i øjeblikket en enkelt bolig ledig i Slagteriet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage