0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Realmæglerne
Foto: Realmæglerne
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danskere på boligjagt: Energiforbrug er snart lige så vigtigt som pris og beliggenhed

Som konsekvens af mere omtanke for klimaet og global uro er muligheden for energibesparelser blevet en væsentlig faktor på boligmarkedet, indikerer undersøgelse.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed.

Sådan plejer mantraet at lyde, når et af de væsentligste kriterier spiller ind ved valg af bolig.

Ja, og så naturligvis også prisen på det nye hjem. Men noget tyder på, at klimaet i højere grad presser sig på.

I en undersøgelse fra RealMæglerne svarer 63,3 procent af boligejerne, at muligheden for at opnå energibesparelser er en faktor, de vil lægge vægt på i valget af deres næste bolig.

»Beliggenhed og pris er stadig de vigtigste faktorer i bolighandler, men spørgsmål om energi og klima kommer buldrende som et godstog bagfra. Ikke mindst på grund af de stigende energipriser som følge af, hvad der sker i verden lige nu, men omtanke for klimaet er også stadig et klarsyn, der springer ud som blade på træerne hos boligejerne,« siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne, i en pressemeddelelse.

I undersøgelsen, som er gennemført hos Voxmeter, er 63,3 procent af respondenterne helt eller delvist enige i, at muligheden for at opnå energibesparelser er afgørende i valget af deres næste bolig.

»Det er ikke overraskende, at privatøkonomi er en afgørende faktor for at tilvælge de klimavenlige energiløsninger i boligen. Lige nu er vi i en situation, hvor energipriserne er skyhøje, herunder især på gas, der stadig er en udbredt varmekilde i mange boliger, og derfor kan de klimavenlige løsninger hurtigere tjene sig selv hjem,« lyder det fra Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne.

Mere klimavenlige løsninger

Undersøgelsen er repræsentativ for boligejere i alderen fra 25 år og op. Den viser blandt andet noget om sælgerparathed og klimabevidsthed hos boligejerne opdelt på køn, aldersgruppe og region.

Ved seneste spørgeundersøgelse var det 50 procent, der fandt muligheden for energibesparelser vigtigt i forbindelse med købet af deres næste bolig. Dermed er der i løbet af bare ét år blevet 13,3 procent flere af boligejerne, der har fokus rettet mod energiforbrug, når de er på boligjagt.

Samtidig svarer 77 procent, at det er vigtigt for dem at kende energiforbruget i en bolig, før de beslutter sig for at købe.

Med aktualiteten in mente – inflation, stigende renter, skyhøje energipriser – er der ifølge Realmæglernes direktør bare opstået en ekstra opmærksomhed på smarte energiløsninger, der heldigvis i mange tilfælde også er de mest klimavenlige, fortæller han.

»At næsten 20 procent har klimaet i tankerne, når de kigger på bolig, er mere overraskende. Det viser, at der er en bevægelse i gang i profilen af en boligkøber,« siger Preben Merrild Angelo, adm. direktør hos RealMæglerne, i pressemeddelelsen

Ændret klima påvirker priser – lidt

Sidste år udgav et nyt forskningsprojekt fra Københavns Universitet i øvrigt også den første store undersøgelse af, hvordan stormfloder og skybrudsoversvømmelser af vores boliger i det nye klima påvirker boligmarkedet.

Forskerholdet har med en avanceret ligning udkrystalliseret, hvordan værdien af et oversvømmet hus falder efter en stormflod i forhold til et sammenligneligt hus, der ikke har været oversvømmet.

I Roskilde og Frederikssund kommune har forskerne fundet, at en oversvømmelse fra stormflod kan sænke et hus’ værdi med 25 procent i gennemsnit.

Paradoksalt nok har skybrud tilsyneladende ikke ingen negativ effekt på folks købelyst eller forringelse af en boligs værdi.

Det kan enten være, at folk er blevet 100 procent kompenseret af forsikringen og derfor ikke føler en irritation – hvilket ville være i modsætning til fundet på huspriserne ved stormflod.

Det kan også skyldes, at forskerne ikke er lykkedes med at isolere data godt nok for hvem, der er ramt af skybrud – for på det område er data mere rodet.

Det kan også skyldes, at folk i byerne er så trængte på lejligheder og boliger, at de er villige til at overse risikoen for skybruds-skader, når det heftige boligmarked i byerne skal overvindes.

Dertil er der en mere tydelig viden om stormflod: Her kan kysten oversvømmes. Hos skybrud er det et spørgsmål om kloakkernes kapacitet, og det er svært at undersøge som lejligheds- eller huskøber.

»Vi tror, at der er en effekt og et yderligere samfundsøkonomisk tab ved skybrud. Men vi er ikke lykkedes med at bevise det med denne metode,« fortalte forsker Marie Lautrup til Klimamonitor.

Artiklen har tidligere været bragt i vores søstermedie Klimamonitor.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce