0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aalborg Portland risikerer højere afgift: Aftale om ny CO2-afgift giver flere reduktioner end regeringens udspil

Aalborg Portlands CO2-afgift bliver 25 kroner højere i 2030 end i regeringens udspil, viser ny aftale. Få overblikket her.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Et flertal bestående af Socialdemokratiet, Venstre, SF og Konservative er blevet enige om en grøn skattereform. Enhedslisten var også længe en del af forhandlingerne, men er i sidste ende sprunget fra at indgå i en aftale.

CO2-afgiften minder i høj grad om model 2, som regeringens nedsatte ekspertgruppe i februar fremlagde, og som regeringen i høj grad også havde baseret sit udspil på i april.

Afgiften lander på 750 kroner per ton CO2 udledt i 2030 for virksomheder, som står uden for EU’s CO2-kvotesystem. For virksomheder i kvotesystemet er det 375 kroner per ton i 2030. For virksomheder med mineralogiske processer – heriblandt Aalborg Portland, Rockwool og teglproducenter – 125 kroner per ton.

Fælles for dem er, at der er en trappemodel, hvor afgiften indfases fra 2025 frem mod 2030. Afgiften indekseres årligt i nettoprisindekset – så den stiger med inflationen.

Der er flere forskelle fra regeringens udspil.

I debatten har der været stor fokus på Aalborg Portland, fordi det er Danmarks ubestridt største klimaudleder. De rammes af en CO2-afgift, der i 2030 er 25 kroner højere end i regeringens udspil.

Samlet skal aftalen give reduktioner på 4,3 millioner ton i 2030 – både fra afgiften og fra tilskud til CO2-fangst, såkaldte negative emissioner. Det skal holdes op mod, at der samlet skal reduceres cirka 20 millioner ton, hvor forskellige delaftaler løbende de sidste to år har skaffet reduktioner.

Med aftalen mangler der reduktioner – såfremt regeringens estimat holder – for 5,8 millioner ton, hvor et flertal i Folketinget tidligere har bestemt, at de skal findes med ekstra tiltag i landbruget.

Klimarådet har dog for nylig meldt, at de anser 0,6 millioner ton fra klimaaftalen for affaldssektoren som usandsynlige, så reelt burde mankoen – i rådets optik – være større, på 6,4 millioner ton med dagens aftale.

I aftalen er indføjet en løftet pegefinger til Aalborg Portland. Der kommenteres direkte, at virksomheder med mineralogiske processer får en rabat under forudsætning af, at de »anvender sit økonomiske råderum til, at der sker en reel omstilling,« står der i aftalen.

Såfremt dette ikke sker, vil partierne i forbindelse med såkaldte genbesøg i 2026 og 2028 vurdere, om investeringerne står mål med afgiftsniveauet. Underforstået: afgiften kan hæves, hvis der ikke sker reel omstilling på fabrikken ved Limfjorden.

Ved et genbesøg i 2023 vil partierne specifikt se på, om aftalen er tilstrækkelig til at nå 2025-målet. Ved genbesøget i 2028 vil partierne vurdere, om aftalen giver de reduktioner, der er nødvendige for at nå 70-procentsmålet i 2030.

2025-målet

Aftalen skal give 1,3 millioner ton CO2-reduktioner i 2025. Der mangler fortsat reduktioner for at nå målet om 50-54 procent, i forhold til 1990, men partierne vil hente ekstra reduktioner fra Danmark Kan Mere II (som omhandler blandt andet VE-udbygning) og kilometerafgift på lastbiler. Derudover er det usikkert, hvad de stigende energipriser betyder for 2025-målet.

Artiklen er oprindeligt bragt i Klimamonitor

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce