0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Bramsen og Wermelin får næser for håndtering af Lynetteholm-sag

Miljøminister og transportminister får næser, fordi brev med kritik af projekt ikke blev delt med Folketinget.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Miljøminister Lea Wermelin (S) har torsdag fået en politisk næse.

Der er også en næse til transportminister Trine Bramsen (S) på samme tid for den samme sag.

Det står fast efter et samråd om den kunstige halvø Lynetteholm i København i Transportudvalget. Begge ministre har fået en næse for deres håndtering af sagen, hvor et brev ikke blev delt med Folketinget.

Det er SF, De Radikale, Frie Grønne og partierne i blå blok minus Liberal Alliance, der står bag kritikken. Rent formelt får det ikke nogen konsekvenser for ministrene.

»Der er et flertal i udvalget, som ønsker at udtrykke misbilligelse til, hvordan regeringen har håndteret denne sag,« siger miljøordfører Jacob Jensen (V) efter torsdagens samråd.

»Vi mener ikke, man har givet udvalget fyldestgørende oplysninger.«

En næse er en betegnelse for kritik af en politikers handlinger. En politiker kan eksempelvis få en næse for at begå fejl i sagsbehandlinger eller for at tage beslutninger mod bedre vidende.

I den konkrete sag får ministrene blandt andet deres næser, fordi Folketinget er blevet vildledt.

Beklager forløb

Der er rejst kritik af, at et kritisk brev fra den svenske regering ikke blev oversendt til Folketinget i forbindelse med forhandlingerne om Lynetteholm.

Begge ministre har kaldt det for »en fejl« og »beklaget« forløbet om brevet. Men det forhindrede dem ikke i et få næserne.

I brevet kritiserede den svenske miljøminister i skarpe vendinger den planlagte dumpning af millioner tons slam ud for Køge Bugt. Der blev advaret mod miljøkonsekvenserne ved anlæggelsen af Lynetteholm.

Wermelin får især kritik for sit ’manglende politiske engagement’ i sagen.

»En ting er at være embedsmand, og noget andet er at være politiker, og der opfatter jeg altså en miljøminister som politiker,« siger Jacob Jensen om Wermelins rolle.

»Hun er den øverste ansvarlige for det politiske miljø på miljøområdet, så må man altså også involvere sig i det og sige hov, der er noget, der ikke er i orden, det må vi lige bringe videre til Folketinget.«

Bramsen uden skyld

Bramsen blev først transportminister i år og er altså uden skyld i, at brevet strandede i ministeriet. Det skete, da Benny Engelbrecht (S) var transportminister.

Hun modtager næsen, da hun i dag er den ansvarlige minister.

»Vi kan ikke rette kritik af en minister, som er gået af. Og derfor retter vi selvfølgelig kritik af transportministeren som institution,« siger Jacob Jensen.

På et tidligere samråd om sagen, har Bramsen udtalt, at ’jeg må sige, at jeg ved ikke, hvad bevæggrundene for ikke at oversende brevet er.

»Jeg er oplyst om, at det ikke var en bevidst beslutning,« sagde hun.

Kritikken omkring brevet er kun en del af den kritik, der løbende har været af projektet.

Blandt andet har der været skarp kritik af, at projektets miljøvurdering blandt andet er baseret på en 40 år gammel artikel fra USA. En artikel, som var offentligt tilgængelig.

ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage