0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Trods ny rapport: Svenskerne fortsat kritiske over for Lynetteholm

De svenske myndigheder er fortsat kritiske over for planerne om Lynetteholm i Øresund og påpeger »adskillige mangler« i havundersøgelse: »Dét at lave opfyldninger i Øresund og samtidig stræbe efter, at Øresund skal have et fungerende økosystem – det er svært at kombinere.« Tirsdag mødes danske og svenske myndigheder for at drøfte projektet.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Den svenske kritik af det gigantiske ø-projekt Lynetteholm har ikke lagt sig, efter myndighederne på den anden side af sundet har gransket den uvildige rapport om konsekvenserne for saltgennemstrømningen i Øresund og Østersøen, som By & Havn præsenterede i sidste uge.

Hos Länsstyrelsen i Skåne mener man nemlig ikke, at rapporten har givet afgørende svar på den kritik og bekymring for Øresund og Østersøen, der er blevet rejst.

Det oplyser Carl Lindqvist, som er vandadministrator i Länsstyrelsen i Skåne, til TV 2 Lorry.

»Länsstyrelsen i Skåne er fortsat bekymret for Lynetteholm som opfyldning i Øresund. Vi beholder vores bekymringer for reduktionen i vandgennemstrømningen,« siger han.

Rapporten fra Deltares er en tredjepartsgranskning, og den er blevet udarbejdet, fordi svenske myndigheder – ikke mindst Länsstyrelsen i Skåne – har udtrykt bekymring for konsekvenserne af halvøens blokeringseffekt i Øresund.

For halvanden uge siden offentliggjorde udviklingsselskabet By & Havn, der er Lynetteholms bygherre, rapporten fra den hollandske konsulentvirksomhed, og hurtigt stod det klart, at udviklingsselskabet anså rapporten som en blåstempling af tidligere beregninger.

»Sådan som vi læser den (rapporten fra Deltares, red.), så er hovedkonklusionen, at den måde, vi har beregnet blokeringseffekten i Øresund på, den er rigtig og realistisk,« lød det tirsdag i sidste uge fra By & Havns udviklingsdirektør, Ingvar Sejr Hansen.

Blokeringseffekten er den effekt, som det vurderes, at Lynetteholm vil have for salttransporten og vandgennemstrømningen i vandet gennem Øresund - simpelthen fordi øen Lynetteholm vil i det i forvejen smalle sund mod Østersøen, hvor saltbalancen er meget følsom.

Sverige: Deltares-rapport påpeger »adskillige mangler«

I den oprindelige miljøkonsekvensrapport er de beregninger udført af Dansk Hydraulisk Institut og beregnet til cirka 0,25 procent - og det tal mener By& Havn nu, at den nye rapport blåstempler.

Men sådan læses rapporten langtfra på den anden side af sundet.

Fredag kom så den officielle udmelding fra Skånes Länsstyrelse.

»Deltares bekræfter, at modellen for beregningerne er valid, og god nok til at drage de fleste og de vigtigste konklusioner. Men Deltares beskriver også meget tydeligt, at modellen kunne forbedres, og at den har adskillige mangler,« udtaler Carl Lindqvist til TV 2 Lorry.

Konklusionen er, at Länsstyrelsen i Skåne fortsat er bekymret og fortsat har en kritisk indstilling til Lynetteholm.

»Länsstyrelsen i Skåne er fortsat bekymret for Lynetteholm som opfyldning i Øresund. Vi beholder vores bekymringer for reduktionen i vandgennemstrømningen. Länsstyrelsen i Skåne mener, at der kommer til at være en kumulativ påvirkning på grund af andre opfyldninger og infrastrukturprojekter i Øresund,« lyder det fra Carl Lindqvist.

Tredjepartsgranskningen har altså ikke umiddelbart beroliget svenskerne.

»Vi har den opfattelse, at dét at lave opfyldninger i Øresund og samtidig stræbe efter, at Øresund skal have et fungerende økosystem – det er svært at kombinere. De to ting hænger ikke godt sammen,« lyder det fra Carl Lindqvist.

Danske og svenske myndigheder skal mødes til et samråd på tirsdag, hvor de blandt andet skal tale om rapporten fra Deltares.

»Konkret betyder det, at Länsstyrelsen i Skåne fortsat gerne vil diskutere, hvordan vi kan afhjælpe konsekvenserne af projektet. Vores opgave er at sørge for at forhindre eller mindske de her påvirkninger på den svenske side, og det kommer vi til at fortsætte med. Vi kan ikke beslutte, om Lynetteholm skal anlægges eller ej. Vi kan kun bidrage med vores synspunkter i forhold til projektet,« siger Carl Lindqvist til TV 2 Lorry.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage