0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jaja Architects
Foto: Jaja Architects

Visualisering af projektet ved Nyborg Slot.

A.P. Møller Fonden trækker stikket til Nyborg Slot

Venstre og Konservative er skuffet over regeringens slingrekurs. Mit hjerte græder på Nyborgs og kulturens vegne, siger Mai Mercado.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

A.P. Møller Fonden trækker den økonomiske støtte til Nyborgs 340 millioner kroner dyre slotsprojekt.

Det erfarer TV 2 Fyn, efter blandt andet Slots- og Kulturstyrelsen har meddelt, at A.P. Møller Fonden har bedt styrelsen om at søge bevilling til projektet, når det måtte blive aktuelt. Projektet er blevet forsinket og fordyret flere gange.

Baggrunden for, at fonden har sat bevillingen i bero er ifølge TV 2 Fyns oplysninger projektets udskudte tidsplan og kommende fordyrelser af projektet i en tid, hvor der er mangel på byggematerialer og arbejdskraft.

Folketingets kulturordførere blev tirsdag morgen orienteret om A. P. Møller Fondens beslutning, der konkret betyder, at 60 af de 107 millioner kroner, som fonden havde bevilget til projektet, ikke udbetales.

De 47 millioner kroner er brugt på blandt andet renovering af hovedbygningen på slottet, pladsen foran Nyborg Rådhus og projekteringsudgifter.

A. P. Møller Fonden ønsker ikke at udtale sig til TV 2 Fyn.

»Det gør vi af princip ikke,« siger sekretariatschef Thomas Wohlert.

»Mit hjerte græder«

Mai Mercado (K), der sidder i Folketingets kulturudvalg, vil derimod godt udtale sig.

»Det er et projekt, som Nyborg har kæmpet for i ti år. Det er helt grotesk, når man tænker på, at det tog tre år at få opført Operaen i København. Mit hjerte græder både for Nyborg og på kulturens vegne,« siger Mai Mercado.

Sammen med Venstre har Konservative støttet en ny anlægslov, der skulle fremskynde projektet, som kuldsejlede, da et snævert flertal på 4-3 i Miljø og Fødevareklagenævnet stoppede projektet. Det skete med henvisning til, at projektet nye udstillingsbygning blev bygget på et fredet fortidsminde.

Herefter besluttede et flertal at fremsætte en ny museumslov, der skal gøre det mindre restriktivt at bygge på fredede fortidsminder. Desuden indeholder loven et nyt klagenævn, der først og fremmest er bemandet med sagkyndige.Hans Chr. Schmidt, formand for Folketingets kulturudvalg, er skuffet over, at regeringen ikke har lyttet til Venstres ønske om en anlægslov.

»Regeringen har hele tiden fastholdt, at det ville være lige så hurtigt at vedtage en ny museumslov. Men en anlægslov ville have betrygget investorerne i, at projektet blev til noget og var på skinner. Ingen kan overbevise mig om, at en museumslov er et lige så hurtigt redskab,« siger Hans Chr. Schmidt.

Mai Mercado er enig.

»Vi står i dag i en situation, hvor der ikke engang er adgang til den renoverede kongefløj. Vi har et projekt, som kunne blive en publikumsmagnet, og som nu er endt ikke en helt uholdbar situation,« siger Mai Mercado.

Oprindelig støttede A.P. Møller Fonden og Realdania projektet med hver 100 millioner kroner, Slots- og Kulturstyrelsen med 41 millioner kroner og Nyborg Kommune med 35 millioner kroner.

Siden er projektet blevet 50 millioner kroner dyrere, nemlig til til en forhøjelse af vagttårnet.

Minister: Det kommer som en stor overraskelse

I en skriftlig kommentar til Byrummonitor udtaler kirke- og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), at »det kommer som en stor overraskelse«, at A.P. Møller Fonden trækker sin støtte til Nyborg Slot-projektet:

»Nu står projektet med nye og store udfordringer i og med, at en væsentlig del af finansieringen af den sidste del af projektet mangler,« udtaler ministeren og tilføjer:

»Regeringen har gjort meget for at få projektet på skinner igen, efter Miljø- og Fødevareklagenævnet i december 2020 omgjorde fortidsmyndighedernes godkendelse af projektet. I december 2021 indgik jeg en bred politisk aftale om en ændring af museumsloven, som generelt har til hensigt at skabe en bedre balance mellem bevarings- og formidlingshensyn på fortidsmindeområdet. Forinden granskede vi grundigt fordele og ulemper ved både museumslov og anlægslov for Nyborg Slot-projektet. Det arbejde viste, at projektet ikke ville kunne stå færdigt hurtigere med en anlægslov.«

»Det er vigtigt at finde en løsning, så Nyborg Slot snarest muligt kan åbnes for offentligheden. Jeg vil gerne opfordre til, at alle de involverede i projektet samarbejder konstruktivt om at finde løsninger,« udtaler Ane Halsboe-Jørgensen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage