0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Magnus Liljegren/REgeringskansliet
Foto: Magnus Liljegren/REgeringskansliet

Sveriges miljøminister Annika Strandhäll oplever ikke, at Danmark har ignoreret Sverige vedrørende Lynetteholm, men at dialogen fortsætter

Sveriges miljøminister slår fast: Samtalen om Lynetteholm fortsætter, og vi har vores synspunkter – særligt om dumpning af slam

Ministersvaret glæder spørgeren, der dog understreger, at byggeriet er gået i gang, og at Danmark de facto »ignorerer Sveriges vilje«.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De seneste uger har der været øget opmærksomhed om ø-projektet Lynetteholm i Sverige, hvor der både har været nationale tv-indslag, myndigheder, der råber vagt i gevær og lokale demonstrationer.

Blandt andet har formanden for Riksdagens miljøudvalg, Elin Segerlind fra Vänsterpartiet, netop spurgt Annika Strandhäll, der tiltrådte som miljøminister 30. november 2021, om den svenske regering »har til hensigt at tage skridt til at beskytte det sårbare havmiljø i Øresund og indlede forhandlinger med Danmark om stop for byggeriet af Lynetteholm«, fremgår det af Segerlinds blog.

I et interview med Byrummonitor 19. januar oplyste Elin Segerlind, at hun endnu ikke havde fået svar fra ministeren, og at hun oplevede, at Lynetteholm »har fået for lav prioritet af den svenske regering, både nu og tidligt.«

»Processen med at bygge en ny ø uden for København, der nu er startet, kan få store konsekvenser for både Øresund og Østersøen, begge områder som i forvejen har store problemer. Det er problemer, vi bør håndtere og ikke forværre. Det bør prioriteres højt for ministrene på begge sider af sundet,« udtalte Elin Segerlind.

Nu, to dage senere, har hun fået svar fra miljøministeren, oplyser Elin Segerlind på sin blog.

Minister: Dialogen mellem Sverige og Danmark fortsætter

I miljøminister Annika Strandhälls svar, som kan læses i sin helhed her, understreger hun, at »arbejdet med at beskytte Øresunds marine økosystem har høj prioritet for regeringen«, og at »det er af stor betydning, at vi samarbejder med vores nabolande om ting, der kan påvirke vores fælles miljø væsentligt«.

Hun svarer yderligere, at hendes forgænger på miljøministerposten, Per Bolund (S), i juni 2021 mødtes med Danmarks miljøminister Lea Wermelin (S) og transportminister Benny Engelbrecht (S), og at »ministrene understregede«, at de tværnationale drøftelser, »ikke er afsluttet«, selv om Danmark i juni vedtog en anlægslov for Lynetteholm.

»Samrådet mellem svenske og danske myndigheder fortsætter omkring projektets miljøeffekter og hvordan disse skal kontrolleres. Lige nu handler høringen blandt andet om miljøovervågningen af dumpningen af masse i Køge Bugt, hvor svenske myndigheder stadig har synspunkter,« skriver miljøministeren.

Afslutningsvis nævner hun, at det hollandske firma Deltares, der er i gang med at udarbejde en rapport om, hvordan Lynettheolm vil påvirke strøm- og saltforhold, »er i sin afsluttende fase og forventes at blive præsenteret i begyndelsen af 2022«.

»Jeg vil fortsat følge spørgsmålet.«

Segerlind: Danmark ignorerer Sverige

I en kommentar til ministersvaret skriver Elin Segerlind, at »det selvfølgelig er godt, hvis ministeren har tænkt sig at følge spørgsmålet«.

Riksdagen
PR-foto: Riksdagen

Elin Segerlind er medlem af Vänsterpartiet og formand for Riksdagens miljøudvalg.

»Men det vigtige opfølgende spørgsmål er, hvordan? Hvilken opbakning får myndighederne til at gennemføre samrådet med Danmark?« spørger Elin Segerlind og bemærker afslutningsvis:

»I modsætning til i juni, hvor ministrene dengang ifølge Sveriges miljøminister mødtes, er byggeriet nu gået i gang. Det betyder, at Danmark ignorerer Sveriges vilje til at fortsætte høringen og de risici, som de svenske myndigheder nævner. Det burde give ministeren en større handlekraft end passivt at følge sagen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede
<