0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix

Odense Rådhus.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

12 nedslag: Sådan påvirker nattens resultater byudviklingen i hele landet

Hvad betyder kommunalvalget for byudviklingen rundt om i landet? Byrummonitor har lavet 12 nedslag dagen derpå.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I Odense har letbanen været et centralt stridspunkt i valgkampen, i Horsens har Venstre forsøgt at bruge det udskældte Lilli Gyldenkildes Torv i sin kamp mod Socialdemokratiets herredømme, i København er Lynetteholm pludselig blevet smidt ind i valgkampen af partioprørere, og i Aarhus har debatten om byens mange, mange højhuse længe varmet op til en valgkamp med byudvikling som et af de helt centrale stridspunkter.

Hvad kan aftenens stemmeoptællinger og nattens dramaer få af betydning for byudviklingen i kommunerne? Byrummonitor har lavet 12 nedslag.

Har vi glemt en interessant kommune, eller er du (nyvalgt) kommunalpolitiker med byudvikling i hjertet, så tip os om gode historier på redaktion.byrummonitor@pol.dk eller send et debatindlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

Frederiksberg: Bolig-borgmesteren tabte slaget om almene boliger

Trods en fremgang på to mandater har bolig-borgmesteren – som Ekstra-Bladet har kaldt Frederiksbergs konservative borgmester, efter avisen kunne afsløre hans overordentligt gunstige bolighandler – tabt borgmesterposten på det ellers så grønne Frederiksberg til Socialdemokratiet.

Om det var boligsagen, kampen om Den Sønderjyske By eller opgøret om almene boliger, der gjorde udfaldet – eller om det var lidt af det hele – vides ikke, men magten er i hvert fald skiftet i den københavnske enklavekommune efter 112 års konservativ magt.

Under valgkampen har der tegnet sig en tydelig skillelinje på byudviklingen mellem de to borgmesterkandidater. Socialdemokratiets Michael Vindfeldt vil gøre brug af 25 procent-kravet om almene boliger, mens den konservative Simon Aggesen ville »udfordre de forskellige billige boligformer, der findes i dag«, men den mere end 100 år gamle model vandt.

Også borgmesterens boligsag har præget valgkampen. Selv om Folketinget Ombudsmand tilbage i november sidste år konkluderede, at der ikke var noget ulovligt i hans ageren, har sagen reddet på ryggen af Simon Aggesen, som har forladt et tv-studie i DR i vrede og flygtet fra en Ekstra Bladet-journalist.

Det blev dog ikke en ren valgsejr for Socialdemokratiet. Selv om partiet med 17 procent af stemmerne kan sætte sig på borgmesterposten, blev det overhalet indenom af Enhedslisten, der fik 17,5 procent af stemmerne. Det udmunder i seks byrådspladser til Enhedslisten samt tre udvalgsformandsposter – herunder for et angiveligt nyt udvalg for bolig og energi – mens SF skal lede et udvalg for klima, trafik og transport, skriver Berlingske.

Frederikssund: Ny S-borgmester vil have flere almene boliger og byggefællesskaber i Vinge

Valgsejren til Socialdemokratiet og Tina Tving Stauning, der bliver ny borgmester efter Venstres John Schmidt Andersen betyder, at retningen for gigantprojektet, den nye bydel Vinge, justeres på væsentlige områder. Konkret vil Stauning have, at de 198 vedtagne almene boliger i Vinge skal vokse i antal til endnu flere – hun ville dog ikke give et tal på valgaftenen. Men Tina Tving Stauning siger til Byrummonitor, at »for en by, der er tænkt til flere tusinde indbyggere, er 198 slet ikke nok«.

Den nye borgmester er også helt på linje med boligminister Kaare Dybvad Bek (S) om at fremme bo- og byggefællesskaber. Hun ser sin rolle som den, der »holder visionen for Vinge«, hvilket for hende at se er det modsatte af særligt byrådets to konservative medlemmer, der udtrykker, at Vinges udvikling skal ske markedsdrevet.

»De vil bare skynde sig. Men Vinge må ikke smuldre mellem hænderne på os nu. Det er vigtigt, at holde fast i den mangfoldige og hele by, også når det gælder bæredygtigheden og det grønne. Vi må ikke miste grebet,« siger Frederikssunds nye socialdemokratiske borgmester.

Herning: Arkitekturborgmesteren afløses af partifælle

Danmarks arkitekturborgmester anno 2021 og nyudvævnt bestyrelsesformand i Realdania Lars Krarup stopper som borgmester i Herning efter 20 år.

Det gjorde dog ikke valget til en gyser. Trods tilbagegang til Venstre på to mandater beholder partiet sit absolutte flertal, og Dorte West overtager borgmesterposten.

Horsens: Venstre vil bide S-borgmester i haserne og kræve stærk stadsarkitekt

Selv om det ifølge DR sandsynligvis fortsat vil være Peter Sørensen (S), der bliver siddende på borgmesterposten i Horsens, kan han regne med at blive kraftigt udfordret. Nok har kommunen fået en arkitekturpolitik med hjælp fra selveste Gehl Architects, og snart skal der ansættes en stadsarkitekt. Men byen har også en del at rette op på, når det gælder arkitekturen i byrummene – eller mangel på samme – mener de mange kritikere. Boligbyggeriet Lilli Gyldenkildes Torv, før Kvickly-grunden, bliver ved med at ride byen som en mare, og er også blevet det under valgkampen.

Først blev torvet kåret som årets værste byggeri af Arkitekturoprøret, dernæst blotlagde arkitekt Ane Cortzen byggeriets problematiske lokalplan i tv-programmet ’Er der en arkitekt til stede?’. Et stykke inde i valgkampen viste en meningsmåling blandt 1.010 lokale vælgere foretaget af analyseinstituttet Jysk Analyse for Horsens Folkeblad, at 61 procent af respondenterne så Lilli Gyldenkildes Torv som en ’dårlig løsning’. Kun 18 procent mente, at det er et ’vellykket byggeri’.

Trods den store kritik – og selv om Venstre har forsøgt at drage arkitekturproblemerne ind i valgkampen – har borgmesterpartiet Socialdemokratiet dog kun mistet ét mandat.

Venstre-arkitektens kamp og en stadsarkitekt med røv i bukserne

På disse sider mandag beklagede Venstres nyvalgte byrådsmedlem, arkitekt Niels Povlsgaard, at Horsens er præget af flere markante projekter, der ikke giver nok tilbage til byen med deres lukkede facader og store parkeringsarealer uden integration med resten af byen. Hvis nogen skulle tro, at det er den røde fløj, der er bedst til at holde de markedsdrevne developere i ørerne, viser Horsens, at det ikke passer. For Povlsgaard skyder skylden på et socialdemokratisk domineret byråd, der efter arkitektens mening ikke tør sige nej til investorerne.

Hans partifælle viceborgmester Martin Ravn har nu tænkt sig at sætte alt ind på en tættere dialog mellem forvaltning og politikere for at undgå flere byggerier som Lilli Gyldenkildes Torv, når kommende store projekter som godsbanearealet og åkvarteret skal udvikles.

»Vi skal af med alle de latterlige renderinger,« siger han til Byrummonitor.

Derudover vil han forsøge at få indflydelse på ansættelsen af den kommende stadsarkitekt:

»Stadsarkitektstillingen kan udvikle sig til to ting: endnu en offentligt ansat, der bliver trynet af borgmesteren. Eller: Vi kan håbe på, at flere partier vil støtte en stadsarkitekt med noget magt. Og det kræver i hvert fald en person med røv i bukserne.«

Hvidovre: Ny SF-borgmester vil have metro

Selv om Socialdemokratiet beholder sine otte mandater i Hvidovre og dermed fortsat er kommunalbestyrelsens suverænt største parti, sikrede SF’eren Anders Wolf Andresen sig borgmesterposten trods sit partis blot fire mandater.

Borgmesterkuppet ser ikke ud til at rokke ved de storstilede planer om Holmene, for da opfyldsbydelen blev meldt ud i januar 2019, var der fuld opbakning fra den nu kommende borgmester, som i et Facebook-opslag skrev:

»Det er en stor dag for Hvidovre: Holmene er en kæmpe mulighed for at få fremtidens grønne arbejdspladser til Hvidovre, men vi skal gøre det rigtigt: 1. Virksomhederne skal være grønne og bæredygtige for mennesker og klimaet. 2. Naturen og de rekreative muligheder skal sikres for mennesker og dyrelivet. 3. Nu skal metroen til Hvidovre! Vi kan ikke presse flere biler ind på vejene. 4. Arbejdspladserne skal komme os i lokalområdet til gode.«

Hvis Anders Wolf Andresen lykkes med at få metroen udvidet fra Københavns Sydhavn til Hvidovre, vil det være første gang, at den kører uden for Københavns og Frederiksberg kommuner.

Kolding: Marina City-modstander tabte

Koldings kommende bydel, Marina City, er populær i byrådet, hvor alle partier med undtagelse af Enhedslisten vedtog projektet tilbage i januar. Men vandkantsbydelen, der skal rumme 350 boliger og 1.000 bådpladser, har vist sig ikke at være helt ligeså populær blandt foreninger og borgere.

Utilfredsheden har dog ikke nået stemmeurnerne, for kritikerne fra Enhedslisten går et mandat tilbage og mister således sin eneste plads i byrådet, som partiet har haft gennem de tre foregående valg.

Dermed er flertallet for Marina City fuldkomment.

Præsidentvalgkampen, som den er blevet kaldt, mellem Venstres nye borgmesterkandidat, Eva Kjer Hansen, og SF-veteranen Villy Søvndal løb også ud i sandet, da Det Konservate Folkepartis Knud Erik Langhoff løb med borgmesterkæden ved nattens konstitueringsspil – på trods af at partiet blot blev fjerdestørst.

København: Lynetteholm-modstanderne bliver størst og beholder byggeborgmesterposten

Lynetteholm blev pludselig kastet ind i den københavnske valgkamp, som i det hele taget har stået i boligpolitikkens tegn. Fredag meldte Radikale Venstres Mette Annelie Rasmussen pludselig, at hun vil sætte det gigantiske opfyldsprojekt på pause, og mandag fulgte den konservative kandidat Peter Bjerregaard, som brød partilinjen og erklærede sig som modstander af projektet på grund af processen bag.

Det var dog det fuldtonede modstanderparti – af både Lynetteholm og Amager Fælled-byggeriet – som blev valgets helt store sejrherre. Med en fremgang på fire mandater bliver Enhedslisten det suverænt største i Borgerrepræsentationen med 15 mandater mod Socialdemokratiets 10.

Enhedslisten overtager dog ikke overborgmesterposten, men har ved nattens konstituering til gengæld indkasseret hele to fagborgmesterposter, herunder teknik- og miljøborgmesterposten, som spidskandidat Line Barfod overtager efter partifælle Ninna Hedeager Olsen, der efter eget valg stopper på rådhuset.

Skandaleramt forvaltning med lille magt

Det bliver spændende at følge, hvor meget Enhedslisten kan udfordre Socialdemokratiets byggeplaner. Line Barfod overtager nemlig en forvaltning, der har været kastet ud i den ene skandalesag efter den anden, og som har fået udskiftet to ud af tre direktører.

Hendes mål om at sætte en ny grøn retning for Teknik- og Miljøforvaltingen bliver også svær at komme igennem med, da klimaområdet ligger i Økonomiforvaltningen. Også planchefen og kommunens bygherreenhed, Byggeri København, ligger under Økonomiforvaltningen, som derfor som udgangspunkt har det sidste embedsmandsord i store byggesager.

Og hvem sidder i spidsen for Økonomiforvaltningen? Det gør den socialdemokratiske overborgmester.

Odense: Venstre mister posten som byrådmand til K

Venstres unge borgmesterhåb i Odense, 26-årige Christoffer Lilleholt, spillede højt spil og tabte. Sådan konkluderer Fyens Stiftstidende om nattens valgresultat i Odense, hvor socialdemokraten Peter Rahbæk Juel tager fire år mere på borgmesterposten.

For selv om Venstre bevarer sine seks mandater, og Socialdemokratiet mister tre, har borgmesterpartiet ifølge Fyens Stiftstidende indgået en konstitueringsaftale med SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, der hver især har fået yderligere to mandater, hvilket giver et rødt flertal på 16 ud af 29 byrådspladser.

Og når der er højt at flyve, er der dybt at falde: Ifølge avisen mister Christoffer Lilleholt i samme ombæring den magtfulde post som by- og kulturrådmand, som han overtog fra Jane Jegind (V) i september 2020. Den overtages i stedet af Konservatives spidskandidat Søren Windell.

Letbaneudvidelse er tilbage på skinner

Valget må også formodes at sætte en dæmper på debatten om et af valgets helt store emner: letbanens etape 2.

For imens en mulig voldgiftssag, dagbøder og afbrudte testkørsler muligvis kan forsinke indvielsen af første del af letbanen, der efter planen skal begynde at transportere passagerer efter nytår, har den ellers planlagte, etape 2 været en politisk varm kartoffel i Odense.

Den anden etape, som skal gå sydpå gennem Vollsmose, er endnu ikke vedtaget politisk, men siden byrådet i 2011 vedtog den første etape, har det været planlagt at udbygge letbanen med yderligere to linjer og en fælles strækning gennem bymidten.

Den politiske opbakning til sydudvidelsen er dog svundet ind undervejs: I 2020 besluttede byrådet at standse opsparingen til etape 2, og Christoffer Lilleholt gik til valg på at droppe alle planer om udvidelsen og i stedet bruge pengene på en BRT-løsning og velfærd.

Med rød bloks sejr ser det dog ud til, at planerne om etape 2 igen er på skinner, selv om Lilleholt ifølge Fyens Stifstidende ser Socialdemokratiets tilbagegang som et tegn på, at odenseanerne ønsker, »at der ikke skal bygges mere letbane«.

Randers: Bro-prote