Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningFra tirsdag kan københavnerne igen bruge elløbehjul, når de skal rundt i hovedstaden – men tilstedeværelsen af løbehjul er på helt andre vilkår end før.
Sidste år på samme tid blev løbehjulene forbudt i store dele af byen, men nu har Københavns Kommune indgået en aftale med de første to udbydere af udlejningsløbehjul, der åbner for mere løbehjulstrafik.
Fremover skal løbehjulene parkeres i 240 udpegede parkeringsområder, når turen afsluttes. Man kan heller ikke længere leje løbehjulene eller afslutte en tur i det område, som er defineret som tæt by. Det vil sige dele af Vesterbro, Østerbro, Amager, Christianshavn og hele Indre By, skriver Københavns Kommune i en pressemeddelelse.
Brugerne kan stadig bruge løbehjulet i hele byen og parkere det midlertidigt, mens taxameteret kører. Men forskellen fra før er, at det ikke længere er muligt at efterlade løbehjulet til en ny bruger som tidligere i den udpegede forbudszone, medmindre det er på privat areal.
»Vi har tidligere oplevet store problemer med løbehjul, som var efterladt på kryds og tværs af fortove og cykelstier og gjorde det svært for københavnerne at komme rundt i byen. De problemer skal de nye regler gerne få bugt med«, siger enhedschef i Teknik- og Miljøforvaltningen Jesper Borch.
Politikerne har besluttet, at to af kommunens p-vagter skal have kontrol af parkerede løbehjul som deres fuldtidsjob, så snart de første udbydere sætter løbehjul på gaden. Støder vagterne på parkerede løbehjul udenfor parkeringsområderne, og som ikke er under udlejning, vil løbehjulene blive afhentet. Den pågældende udbyder vil herefter få en regning på 338 kroner per enhed.
Politikerne har også fastsat regler for udlejningscykler, som nu kan opsættes mod nærmere aftale med kommunen. Til forskel fra reglerne for løbehjul er det besluttet ikke at sætte et loft over antallet af udlejningscykler, og der er heller ikke truffet beslutning om en forbudszone.
Cyklerne er imidlertid henvist til parkering i cykelstativer og lignende.
En passiv transportform
Trafikforsker og lektor på Aalborg Universitet Harry Lahrmann er ikke begejstret for aftalen:
»Alt det der er da fint, men det ændrer ikke ved det grundlæggende i, at vi ikke har noget at bruge elløbehjulene til. Intet tyder på, at de bringer noget til den kollektive trafik,« siger trafikforskeren til TV 2.
Undersøgelser viser, ifølge Harry Lahrmann, at elløbehjulene primært bliver brugt af folk, som ellers ville have taget cyklen eller gået.
Dermed har elløbehjulene lokket folk fra en aktiv transportform over i en passiv transportform og ikke omvendt, mener forskeren.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Skriv kommentar