0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Hartmann Schmidt/Ritzau Scanpix
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»En demokratisk katastrofe«: Ministre kaldes i samråd efter afskæring af Lynetteholm-klageinstans

Det er »helt grotesk og muligvis i strid med Århus-konventionen«, at regeringen vil fjerne borgere og organisationers ret til at klage over anlæggelsen af Lynetteholm, mener Enhedslisten, der kalder transportministeren og miljøministeren i samråd om sagen.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Enhedslisten kalder transportminister Benny Engelbrecht (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd, efter det er kommet frem, at regeringen er i gang med at fjerne borgere og organisationers mulighed til at klage over anlæggelsen af den kunstige ø Lynetteholm.

»Enhedslisten har indkaldt både miljø- og transportministeren i samråd. Regeringens iver efter at haste gigantprojektet Lynetteholm igennem sætter vores demokrati og miljø under pres,« skriver Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, i et opslag på Facebook.

Han uddyber i en sms til Byrummonitor:

»Henning Hyllested (transportordfører i EL, red.) og jeg vil have ministrene til at forklare, hvordan de kan mene, at det her ikke underminerer borgernes rettigheder. Hvis regeringen lykkes med det her, er det en demokratisk katastrofe,« udtaler Peder Hvelplund.

»Grotesk« og i strid med Århus-konventionen

Fredag kunne Byrummonitor berette, at Transportministeriet har sendt udkastet ’Bekendtgørelse om afskæring af klageadgange i forbindelse med anlæg af Lynetteholm’ i høring. Hjemlen har regeringen fra anlægsloven, der blev vedtaget 4. juni, og når bekendtgørelsen efter planen træder i kraft 6. oktober, vil regeringen lukke for den klageadgang, som borgere og organisationer normalt har til Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Det betyder, at i alt otte loves klageinstanser sættes ud af spil under hele anlæggelsen af Lynetteholm: byggeloven, lov om naturbeskyttelse, lov om vandforsyning mv., lov om miljøbeskyttelse, lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om råstoffer, lov om forurenet jord samt lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Bekendtgørelsen gælder i hele anlægsfasen, der tidligst slutter i 2024.

Det er »helt uacceptabelt, at regeringen er villig til at sætte fremdrift over demokrati og miljø,« skriver Peder Hvelplund og tilføjer:

»Det er i vores øjne helt grotesk og muligvis i strid med Århus-konventionen

Sætter offentligheden skakmat

Også i nærværende spalter har regeringens bekendtgørelse mødt kritik. Juraprofessor i miljøret ved Aarhus Universitet Ellen Margrethe Basse sagde fredag, at det i praksis betyder, at det demokratiske tilsyn, der normalt føres med beslutninger, »som kan være problematiske efter EU’s miljølovgivning«, sættes ud af spil.

Eskil Nielsen, advokat for Klimabevægelsen, mener også, at bekendtgørelsen kan være problematisk i forhold til Århus-konventionen, som giver befolkningen ret til »adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet«.

»Hvis det viser sig, at Lynetteholm forplumrer Østersøen, så vil man bare kunne køre på uden at bekymre sig om det, man kalder risikoen for at skulle standse projektet på grund af en klage over det,« sagde Eskil Nielsen fredag til Byrummonitor.

Næstformand i Danmarks Naturfredningsforening København Ole Damsgaard henviser også til, at det er i strid med Århus-konventionen og kalder beslutningen »yderst problematisk«.

Nu får han altså politisk opbakning fra Enhedslisten.

»Det her vil have enorme konsekvenser for Københavns udvikling mange, mange år frem. Vi giver Danmarks Naturfredningsforening helt ret: Regeringen vil sætte offentligheden skakmat,« skriver Peder Hvelplund.

Transportminister Benny Engelbrecht henviser til et notat udarbejdet af Kammeradvokaten 26. maj 2021. Her vurderer Kammeradvokaten, at »den danske procesordning – når der bortses fra omkostningerne– i tilstrækkelig grad tilgodeser Århuskonventionens og VVM-direktivets krav til domstolsprøvelse«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce