Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningLækre, bugtende strande omgivet af vild natur, græssende får og dykkende sæler i vandet. Det er det indtryk, visualiseringerne for den netop vedtagne kunstige halvø Lynetteholm giver i projektmaterialet.
Men det kysttekniske forarbejde, der er lavet for Lynetteholm, vil slet ikke give de fine resultater, projektmaterialet lover, lyder vurderingen fra ingeniør Karsten Mangor, der har 40 års erfaring med kysttekniske anlægsprojekter i ind- og udland. Problemet er blandt andet kystens form.
»Der er ikke noget kystteknisk rationale over de underlige kruseduller, der udgør kystlinjen på de nuværende tegninger. Hensigten med at skabe attraktive, kunstige kystmiljøer er god, men det ærgrer mig gul og blå, at man kan lave sådan noget fantasiværk i Danmark,« siger Karsten Mangor.
Han har intet imod projektet, men vil blot gerne have, at forarbejdet bliver gjort miljømæssigt og kystteknisk optimalt – og det, mener han, ikke er sket.
Det er hovedsagligt den overordnede udformning af projektområdet, som udgøres af to ikoniske cirkelslag, men også den kringlede udformning af den østlige kyststrækning, den er gal med, mener han. Tilsammen vil de få bugterne til at samle sand og tang og på den måde ødelægge det, der skulle være badevenlige strande, og påvirke havmiljøet.
Et ikon fra luften
Karsten Mangor var indtil sin pensionering for tre år siden ansat i Dansk Hydraulisk Institut (DHI), som er rådgiver om netop Lynetteholms hydrauliske og kysttekniske udformning og miljøvurderinger. Han har blandt andet været ansvarlig for den kysttekniske udformning af Amager Strandpark og for den kysttekniske miljøvurdering af udbygningen af Nordhavn i København.
Han taler om en »ikonbaseret udformning« af Lynetteholm med reference til, hvordan han forestiller sig, at de involverede rådgivere, et team bestående af Cowi med underrådgiverne Tredje Natur og Arkitema, kan have tænkt, da de slog stregerne for perimeteren for den kunstige ø.
»De har tegnet to cirkelbuer og må så have forestillet sig, at det ville se flot ud, når man kommer flyvende ind over halvøen,« siger han.
Men i processen er cirkelbueudformningen kommet til at overskygge helt overordnede miljø- og navigationshensyn, grunder ingeniøren.
Bugter vil fyldes med sand og tang
På visualiseringerne for Lynetteholm er vist et attraktivt kystlandskab med strande, markante bugter og kystfremspring. Men ud fra »normalt accepterede kysttekniske hensyn« synes landskabet ikke at være teknisk optimeret, siger Mangor. De markante bugter vil tiltrække sand fra de tilstødende strande, hvilket gør, at strandene eroderer, og bugterne fyldes med sand og tang. Badestrandene inde i bugterne vil være beskyttede, og vil derfor udvikle sig som lagunestrande, lidt svampede.