0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bloxhub
PR-foto: Bloxhub

Fra Dares første symposium i august.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Arkitektskoler og universiteter danner netværk for at påvirke politikere til bedre byplanlægning

Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Det Kongelige Akademi har dannet netværket Dare, som skal påvirke praksis og politikere til arkitektur og planlægning med større omtanke.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Syv uddannelses- og forskningsinstitutioner inden for arkitektur, landskab og bydesign har sammen dannet netværket Dare (Danish Network for Architecture and Urbanism Research), som skal »inspirere og påvirke praksis og politiske beslutningstagere til at udøve arkitektur og byplanlægning med større omtanke«.

Det skriver Bloxhub, som varetager netværkets sekretariatsfunktion under Science Forum, i en pressemeddelelse.

De syv institutioner er Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Det Kongelige Akademi.

Netværkets styregruppe ledes af institutleder Hans Jørgen Andersen (formand) fra Aalborg Universitet, institutleder Claus Beier (næstformand) fra Københavns Universitet, dekan Andreas de Neergaard fra Roskilde Universitet, forskningschef Thomas Bo Jensen fra Arkitektskolen Aarhus og dekan Jakob Brandtberg Knudsen fra Det Kongelige Akademi.

»Vores vision er at styrke den vigtige forskningsopgave med at udvikle bæredygtige byer, bygninger og landskaber, der i samklang med naturen danner rammen om menneskers liv og samfundsmæssige aktiviteter,« siger formand Hans Jørgen Andersen, institutleder ved Aalborg Universitets Institut for Arkitektur og Medieteknologi.

»Bevaringsværdige bygninger forsvinder over natten«

For selv om der ifølge netværket er »positive takter at spore« med fokus på byrum frem for bygninger i de store byer og med sammenhængende planlægning, »hvor byudvikling, biodiversitet og klimasikringsløsninger går hånd i hånd på tværs af by- og landskabszoner«, er der stadig problemer med byudviklingen, mener aktørerne bag.

»Arkitekturen og byplanlægningen i de danske byer har desværre ofte en ad hoc-karakter, der sætter økonomi og kortsigtede behov højest. Bevaringsværdige bygninger forsvinder over natten, mens uinspirerede mainstreambyggerier skyder vilkårligt op. Mødesteder for socialt liv og udfoldelse fortrænges, og biodiversiteten må vige for manglende omtanke,« udtaler Thomas Bo Jensen, professor og forskningschef på Arkitektskolen Aarhus, i meddelelsen.

En den af løsningen er at få de kunstneriske og humane fagområder højere op på dagsordenen, mener netværket, og metoden er at bringe fagmiljøerne sammen gennem nationale symposier, udstillinger og andre aktiviteter samt at inddrage private og offentlige fonde og interessenter gennem møder og seminarer.

»Vi vil favne hele arkitektur-, by- og landskabsplanlægningsområdet med et tydeligt fokus på forskning og uddannelsesindsatser og således differentiere os fra andre smallere eller bredere orienterede netværker. Vi vil række ud og samarbejde med andre netværker og organisationer, men formålet med Dare er først og fremmest at samle landets uddannelses- og forskningsmiljøer, så vi kan blive endnu stærkere samarbejdspartnere og bidragydere ved transformationen af vores byer og samfundet i øvrigt,« siger Hans Jørgen Andersen.

Rettet klokken 8.34. Det fremgik tidligere, at netværket er dannet af fem uddannelses- og forskningsinstitutioner, men det er dannet af syv: Aalborg Universitet, Københavns Universitet, Roskilde Universitet, Syddansk Universitet, Aarhus Universitet, Arkitektskolen Aarhus og Det Kongelige Akademi.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce