»Økonomisk set er det fuldstændig åndssvagt det her«
Transformationer af fredede industribygninger kan være en hård nød at knække, fordi der trods frednings- og byggelov ikke er manualer at slå op i. Det gamle kornsiloanlæg på Spritten i Aalborg, der skal laves om til blandt andet restauranter og kunstcenter, er ingen undtagelse.
I 2016 fyrede arkitekt Peder Elgaard sin kunde, Aalborg-udvikleren Martin Nielsen, da de stod over for den vigtige masterplan for Spritten i Aalborg, hvor de sammen skulle transformere det fredede siloanlæg.
»Processen kørte på en måde, vi ikke kunne lægge navn til,« er Peder Elgaards udlægning af bruddet.
Efter hans opfattelse forsøgte Martin Nielsen og tegnestuen BIG at fortsætte udviklingsprocessen med Slots- og Kulturstyrelsen i et alt for funktionsstyret perspektiv uden rette forståelse for, hvordan nyt møder gammelt.
Martin Nielsens version lyder:
»Jeg syntes, Peder var for fastlåst. Jeg pressede ham på fagligheden og sagde ’du skal hjælpe med at finde nye løsninger. Jeg har sgu nok fredningstalebanere i det her projekt, og det er ved at blive fredning for fredningens skyld’.«
Produktionen af snaps i De Forenede Spritfabrikker i Aalborg lukkede i 2015. Området, som nu bare hedder Cloud City Spritten og er ved at blive omdannet til en ny bydel, er danmarkshistoriens største industrifredning.
Elgaard Architecture har for bygherren Cloud City Aalborg, som Martin Nielsen står bag sammen med Rikke og Jan Gaardboe, gennemført forundersøgelser og programmering af området med henblik på at vække det til live igen som et fremtidigt vækststed for international kunst og kultur, håndværk- og produktion i kombination med boliger og hverdagsliv.
Martin Nielsen har også rejst 210 millioner til finansiering til et stort kunstværk af Tomas Saraceno samt et 3.500 kvadratmeter nyt artcenter, som begge er under opførelse.
Silobygningen udvikles sammen med Carlsberg Danmark og tegnestuen Briq.
De øvrige samarbejdspartnere er Realdania, BIG og EKJ Lindgaard.
»Vi ville kede os, hvis vi skulle bygge på bar mark, og vi ville nok heller ikke være særligt gode til det«
Peder Elgaard
I dag, efter en tiltrængt pause, er deres samarbejde om siloanlægget på Spritten i Aalborg »bedre end nogensinde«, hvilket dog ikke udelukker, at bølgerne stadig kan gå højt.
Og én ting er de i hvert fald enige om:
»Økonomisk set er det fuldstændig åndssvagt det her,« siger arkitekt Peder Elgaard, partner i Elgaard Architecture, i telefonen fra tegnestuen i København.
Skriv kommentar