0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix

Forskere om sexisme i arkitektbranchen: En kreativ branche med små virksomheder, magtulighed og prestigefyldte jobs er gode forhold for sexchikane

Løse ansættelser, mange virksomhedsejere og stjernearkitekter giver grobund for sexisme, viser forskning og erfaring fra andre brancher. En erhvervspsykolog og en ligestillingsforsker giver deres vurdering af, hvorfor sexisme nu viser sig også at herske i arkitektbranchen – og bud på, hvordan man kommer af med problemet.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Arkitektbranchen har næsten alt, der skal til for at give grobund for sexisme:

Magtulighed med virksomhedsejere i den ene ende og studentermedhjælpere og praktikanter i den anden. Mange små virksomheder uden store HR-afdelinger og måske uden en tillidsrepræsentant. Usikre arbejdsforhold med mange tidsbegrænsede ansættelser. Prestigefyldte jobs, som ofte bliver besat efter et prik på skulderen, snarere end efter en almindelig ansøgningsrunde. Og ikke mindst:

Det er en kreativ branche, hvor stjernearkitekter hyldes som genier, og hvor det altoverskyggende fokus er på projektet.

Det er i hvert fald de forhold, som erhvervspsykolog Eva Gemzøe Mikkelsen og ligestillingsforsker Bjarke Oxlund slår ned på, når de skal forklare, hvorfor sexisme – eller sexchikane som det retteligt hedder – finder sted i arkitektbranchen, som Byrummonitor tirsdag kunne fortælle gennem en underskriftindsamling og adskillige vidnesbyrd.

(Læs en definition af sexchikane i faktaboksen.)

»Kreative virksomheder, mindre virksomheder, tydelige hierarkier og prestigefyldte arbejdspladser er risikofaktorer, som også gælder i andre brancher,« siger Eva Gemzøe Mikkelsen.

Hun er erhvervspsykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi på Syddansk Universitet og har siden 1996 forsket i krænkende handlinger med særligt fokus på mobning.

144 arkitekter: Stop sexismen

Byrummonitor kunne tirsdag fortælle, at 144 ansatte og studerende i arkitektbranchen har skrevet under på, at de har oplevet eller overværet sexisme i branchen. Sammen med opråbet gav flere af dem vidnesbyrd med eksempler på seksuel chikane, som de har oplevet.

Læs opråbet og skriv under, hvis du selv har oplevet sexisme i arkitektbranchen, her.

Adskillige af beretningerne inkluderer partnere og seniorpartnere – altså virksomhedsejere – og det er ikke et tilfælde, vurderer Eva Gemzøe Mikkelsen.