Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.
Spørgeskema om automatisk oplæsningArkitektbranchen har næsten alt, der skal til for at give grobund for sexisme:
Magtulighed med virksomhedsejere i den ene ende og studentermedhjælpere og praktikanter i den anden. Mange små virksomheder uden store HR-afdelinger og måske uden en tillidsrepræsentant. Usikre arbejdsforhold med mange tidsbegrænsede ansættelser. Prestigefyldte jobs, som ofte bliver besat efter et prik på skulderen, snarere end efter en almindelig ansøgningsrunde. Og ikke mindst:
Det er en kreativ branche, hvor stjernearkitekter hyldes som genier, og hvor det altoverskyggende fokus er på projektet.
Det er i hvert fald de forhold, som erhvervspsykolog Eva Gemzøe Mikkelsen og ligestillingsforsker Bjarke Oxlund slår ned på, når de skal forklare, hvorfor sexisme – eller sexchikane som det retteligt hedder – finder sted i arkitektbranchen, som Byrummonitor tirsdag kunne fortælle gennem en underskriftindsamling og adskillige vidnesbyrd.
(Læs en definition af sexchikane i faktaboksen.)
»Kreative virksomheder, mindre virksomheder, tydelige hierarkier og prestigefyldte arbejdspladser er risikofaktorer, som også gælder i andre brancher,« siger Eva Gemzøe Mikkelsen.
Hun er erhvervspsykolog og lektor i arbejds- og organisationspsykologi på Syddansk Universitet og har siden 1996 forsket i krænkende handlinger med særligt fokus på mobning.
144 arkitekter: Stop sexismen
Byrummonitor kunne tirsdag fortælle, at 144 ansatte og studerende i arkitektbranchen har skrevet under på, at de har oplevet eller overværet sexisme i branchen. Sammen med opråbet gav flere af dem vidnesbyrd med eksempler på seksuel chikane, som de har oplevet.
Læs opråbet og skriv under, hvis du selv har oplevet sexisme i arkitektbranchen, her.
Adskillige af beretningerne inkluderer partnere og seniorpartnere – altså virksomhedsejere – og det er ikke et tilfælde, vurderer Eva Gemzøe Mikkelsen.