0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Svendborg Architects
PR-foto: Svendborg Architects

Formand i Akademisk Arkitektforening Johnny Svendborg.

Arkitektforeningen om sexisme-opråb: »Det kan godt være, vi går mere i rullekrave, men vi kan desværre også være nogle fjolser«

Formanden for Akademisk Arkitektforening, Johnny Svendborg, ser sexisme i arkitektbranchen som »decideret magtmisbrug«, der skal bekæmpes. Etik i arkitekturen handler også om etik på den enkelte arbejdsplads, siger han.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er »helt uacceptabelt«.

Sådan lyder formand i Akademisk Arkitektforening Johnny Svendborgs umiddelbare reaktion på det opråb, som Byrummonitor bragte tirsdag, hvor 144 arkitekter og andre i arkitektbranchen har skrevet under på, at de har oplevet eller overværet »grænseoverskridende, krænkende, sexistisk adfærd«.

»Vi er en standsforening, og vi værner om faget, vores medlemmer og kulturen omkring arkitekturen. Og for at skabe arkitektur, er det vigtigt, at talenter kan komme til. At alle har lige muligheder for at kunne udøve sit fag, og at man ikke hæmmes,« siger Johnny Svendborg.

Arkitektforeningen var inden offentliggørelsen blevet gjort opmærksom på underskriftsindsamlingen. Derfor glæder formand Johnny Svendborg sig over, at historien nu er ude, på trods af den rystende læsning.

Nu er turen kommet til arkitektverdenen

Henover efteråret har en MeToo-bevægelse udfoldet sig i Danmark, efter Sofie Linde på scenen til ’Zulu Comedy Galla’ i august fortalte om sexisme i DR. Efterfølgende fik Linde opbakning fra 1.615 kvinder fra mediebranchen, der i en underskriftsindsamling fortalte, at de også havde oplevet sexisme på arbejdspladsen.

Siden har underskriftsindsamlinger fra blandt andet filmbranchen, musikbranchen, fagbevægelsen og politik bakket Lindes budskab op og berettet om sexisme i vidt forskellige brancher landet rundt.

Og nu altså også i arkitektbranchen.

Underskriftsindsamlingen fra arkitektbranchen vidner ifølge Johnny Svendborg om, at en uacceptabel kultur har eksisteret længe i dele af arkitektbranchen. En kultur, der nu skal gøres op med:

»Det handler ikke kun om den enkelte arkitekt, for det her er ikke befordrende for kulturen eller faget i sin helhed, og det optager os selvfølgelig. Vi er hverken arbejdsgivere eller arbejdstagere, der kan ændre på forholdene på arbejdspladserne, men vi kan bruge vores platform til at sige, at det, der foregår, er helt uacceptabelt.«

Decideret magtmisbrug

Blev du overrasket, da du læste de konkrete beretninger og vidnesbyrd?

»Både-og er jeg nødt til at sige. Nu har vi hørt mange historier fra andre brancher, så hvorfor skulle arkitektbranchen være anderledes? Det kan godt være, vi går mere i rullekrave, men vi kan desværre også være nogle fjolser, og det er ikke okay, når det handler om sexisme,« svarer han og retter sig selv:

»Eller fjolser er ikke engang det rigtige ord. Nogle vidnesbyrd fortæller jo om decideret magtmisbrug. Det er altså alvorligt. For at komme det til livs skal fagforeningen og virksomhedsejere tage et ansvar,« siger Johnny Svendborg.

Der er i arkitektbranchen samlet 144 underskrifter, mens I i Akademisk Arkitektforening har flere end 6.000 medlemmer. Vidner det – trods alt – om, at sexisme er mindre udbredt i arkitektbranchen end i for eksempel mediebranchen, hvor 1.615 kvinder skrev under?

»Det har jeg simpelthen ikke forstand på. Jeg ved ikke, hvor mange mennesker der findes i mediebranchen, og principielt er jeg ligeglad. Selv én beretning er én for meget. Hvis sexisme hæmmer den enkelte fra at udøve sit fag, så hæmmer det jo hele faget. Om det så er en, to eller 6.000 personer, det er lige meget. Det føles jo lige slemt for den enkelte.«

Tidsbegrænsede ansættelser og hellige genier

En af underskriftindsamlingens initiativtagere, arkitekt Christina Bjerke, oplever, at sexismen i branchen bunder i et kreativt miljø og et usundt hierarki, hvor store arkitekter behandles som hellige genier, hvilket giver »en beskyttelseszone om dem, der har opnået en vis status«.

En udlægning, Johnny Svendborg genkender, men som han havde en fornemmelse af, ikke var særlig udbredt i dag.

I mediebranchen har en del af forklaringen lydt, at det særligt er personer i løst tilknyttede freelancestillinger eller i tidsbegrænsede ansættelser, der er sårbare i sexisme-situationer.

Der er også mange arkitekter, der er ansat i tidsbegrænsede stillinger. Kan det være en del af forklaringen?

»Ja, det kan det måske, men det tænker jeg, er noget af det FAODs (Forbundet Arkitekter og Designere, red.) undersøgelse kan vise, når den kommer. Jeg har ikke nogen konkret forklaring på nuværende tidspunkt,« svarer Johnny Svendborg.

Skal kuratere vigtig debat

Hvordan har I tænkt jer at gribe situationen an, nu hvor I har nogle konkrete beretninger at gå ud fra?

»For det første er vi glade for, at fagforeningen (FAOD, red.) er i gang med en tilbundsgående undersøgelse, og den følger vi selvfølgelig med i. Derudover skal virksomhedsejerne og lederne tage et ansvar, for lige nu er der steder, hvor der er findes et arbejdsgiver- og arbejdstagerforhold, som bare ikke er okay,« svarer han og fortsætter:

»I Arkitektforeningen har vi skabt en platform, som vi håber vores medlemmer vil benytte til at tage den nødvendige debat. Vi kan være med til at italesætte problemerne og kuratere debatten. Men det er ikke nok. Alle har et personligt ansvar, og hvis man ser den form for sexisme, opfordrer vi til, at man siger fra,« siger Johnny Svendborg.

Han nævner, at han tilbage i november lavede et oplæg til debat om sexisme i branchen med titlen ’Rum for diversitet i arkitektmiljøet’ på Akademisk Arkitektforenings hjemmeside. En debat, der skal følges op på, mener han.

I har i Akademisk Arkitektforeningen henover efteråret sat fokus på etik i arkitektur – det er vel også nødvendigt at kigge indad og sætte fokus på etikken på den enkelte arbejdsplads?

»Det har du fuldstændig ret i, og det interesserer os også. Vi kan ikke fyre en virksomhedsejer for at misbruge sin magt, men vi kan italesætte det og skabe en platform for debat og få folk til at tale om det. Hvordan sker de her ting? Hvad er konsekvenserne ved det? Og hvad kan vi hver især gøre for at ændre kulturen? Den debat skal bredes ud.«