0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:

Vidnesbyrd: Læs 30 oplevelser om sexisme i arkitektbranchen

54 kvinder og 3 mænd har skrevet 143 vidnesbyrd om sexisme i arkitektbranchen. Byrummonitor bringer her 30 af beretningerne.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det finder sted som seksuelle vittigheder, hænder på numsen, eksplicitte sms’er og direkte kommentarer om køn, påklædning eller udseende.

I 143 vidnesbyrd fortæller 54 kvinder og 3 mænd om sexisme i arkitektbranchen. Beretningerne tegnet et billede af en kultur, hvor forskelsbehandling samt verbale og fysiske seksuelle krænkelser får lov at eksistere på tegnestuer, arkitektskoler og i det offentlige – i flere tilfælde med stor konsekvens for de involverede.

Byrummonitor har set alle 143 beretninger og navnene på de 57 personer, men har valgt at anonymisere alle. Det gælder også navne på anklagede personer i beretningerne samt arbejdspladser.

Vi bringer her 30 af beretningerne.

Læs opråbet og skriv under eller indsend en beretning, hvis du selv har oplevet sexisme i arkitektbranchen, her.

#1

»En seniorpartner kom over til mig en morgen på tegnestuen, mens jeg sad ved min computer, og tog mig med den ene hånd om min hals og sagde: ’Nej, jeg har aldrig lagt mærke til din blodåre lige her.’«

#2

»Jeg har oplevet, at tegnestuechefen på en større dansk tegnestue opførte sig meget upassende gentagne gange over for mig selv og andre (særligt unge) kvindelige medarbejdere og praktikanter ved at røre ved dem upassende steder, stille sig tæt op ad dem, for eksempel i baren til fredagsbar, holde fast i dem og/eller kommentere på deres udseende. Det var alment kendt blandt alle, også ledelsen, at man skulle være på vagt over for ham, især når han fik lidt at drikke.«

#3

»Da jeg var i praktik på en større tegnestue, var der en mandlig medarbejder, som konsekvent optrådte grænseoverskridende ved at røre mig, for eksempel ved at holde mig om lænden, kommentere mit tøj eller tage hårelastikken ud af mit hår med en kommentar om, at jeg så meget bedre ud med udslået hår. Flere kvindelige ansatte på tegnestuen havde lignende oplevelser, men ingen gjorde noget ved det.«

#4

»Kvindelig (og meget køn) ung piccoline har til opgave at gå rundt på hele tegnestuen og dele spritklude i en lille kvadr