64 arkitektstuderende giver bud på en helhedsplan for Nyholm. Vi dykker ned i 3 af dem
64 studerende på Det Kongelige Akademi bruger et semester på at lave hver deres helhedsplan til den tidligere flådestation i København. Deres underviser, Nicolai Bo Andersen, har udvalgt tre skitser, der viser, hvor varierede mulighederne er for Nyholms fremtid.
Nyholm er sådan et sted, man ikke har lyst til at fortælle folk for meget om, hvis de endnu ikke har været der. Har man først mærket den overraskende stilhed så tæt på centrum af København, vil man gerne have det for sig selv sammen med de få tilbageblevne ansatte i flåden.
Men det går ikke. Processen er i gang, flåden er ved at flytte og sælge Nyholm, og der skal ske noget nyt på et sted, der meget nemt kan blive byens dyreste kvadratmeter med nærheden til vandet, de talrige militærhistoriske bygninger og de gamle kastanjealleer.
I denne tid holder mange med kærlighed til Nyholm derfor vejret og håber, at forsommerens store fredningsindstilling vil være nok til at værne mod, at developere forgriber sig på det historiske område.
Lige så vigtig som Amalienborg
Imens der er blevet gættet og diskuteret, har man hen over efteråret kunnet se 64 arkitektstuderende pile frem og tilbage over broen til Nyholm og tilbage igen til Vandflyverhangeren på Det Kongelige Akademi (KA), hvor de holder til dette efterår. De har registreret, fotograferet og analyseret for at udvikle en bevarende helhedsplan for Nyholm, der omfatter sikring og styrkelse af områdets kulturhistoriske værdier og arkitektoniske kvaliteter.
Leder af kandidatprogrammet for kulturarv, transformation og restaurering og ansvarlig for skolens nye masteruddannelse i bæredygtig bygningskultur professor mso Nicolai Bo Andersen har været ambitiøs, da han sammen med sine kolleger stillede opgaven.
»Som studieopgave er Nyholm fantastisk, fordi det hele sker lige nu: Der er en problemstilling, der skal tages stilling til. Og vi kan på arkitektskolen godt lide at tænke, at det, vi gør, bidrager til diskussionen,« siger Nicolai Bo Andersen, da Byrummonitor møder ham ved Søminevæsenets administrationsbygning ved Nyholms indgang, som stadig bruges af militærpolitiet.
»Nyholm har været et centrum for industriudvikling, flådeteknologi, sømineteknologi og ubåde – alt muligt – og gennem flere hundrede år Danmarks største arbejdsplads. Den er på niveau med Amalienborg, når det gælder betydning for Københavns udvikling,« mener han.
Han har blandt de 64 studiehelhedsplaner udvalgt tre forskellige, som på skitsestadiet viser de mange retninger, det fremtidige Nyholm kan udvikle sig i:
Norske Jenny Plym Askim vil omdanne Nyholm til en stor offentlig park, norske Mikkel Breien Haugen vil fortætte med boligbyggeri, mens danske Mia Baltzer Nielsen vil bygge videre på flådehistorien og lave et maritimt centrum.
Vi har bedt dem alle tre fortælle.
Den grønne
Jenny Plym Askim fra Oslo gik en tur langs havnefronten i København, fra Sydhavn til Nordhavn, for at se på typografien, da hun skulle udtænke sin helhedsplan.
»På nær Kastellet er der bygningsmasse på det meste af strækningen. Der mangler virkelig grønt,« siger den norske studerende som begrundelse for at ville anlægge en park på Nyholm.
En grøn zone centralt i byen er for hende vigtigt som modstykke til den byfortætning, København gennemgår i disse år.
»Man har både brug for tomrum og fortætning. Området skal ikke bygges ihjel, som man ser andre steder i København, og som man forgriber sig på,« mener Jenny Plym Askim.
Hun ser også sin helhedsplan som et bidrag til Københavns målsætning om at være CO2-neutral i 2025. Ifølge hendes projekt skal der ikke bygges på Nyholm udover eventuelle små pavilloner, men til gengæld plantes 800-1.000 træer.
Hun er endnu ikke nået til at beskrive, hvad de bestående bygninger skal indeholde, men tænker i offentlige funktioner som børnehaver, skoler og måske cafeer.
Lige nu er Jenny Plym Askim optaget af, hvordan man kan arbejde med det skift i identitet, som Nyholm gennemgår, hvis den tidligere flådestation forvandles til civil park og bygningernes dominans erstattes af træer.
Ser du dit projekt som et, der er realistisk at gennemføre?
»Ikke nødvendigvis. Projektet er præget af, at jeg går i skole, og en tegnestue vil måske ikke gøre det her. Men det er vigtigt for mig at lave øvelsen,« svarer hun.