0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Præcis hvor i Nordhavn det nye byggeri skal ligge, vil AP Ejendomme endnu ikke løfte sløret for.

Nye regler har genstartet kampen om at blive Danmarks højeste: AP, Henning Larsen og Rambøll vil bygge 9 etager i bærende træ i København

I første omgang lød svaret fra Københavns Kommune, at brandreglerne stod i vejen for AP Pensions planer om et 35 meter højt kontorbyggeri i bærende træ i Nordhavn. Men nye regler i bygningsreglementet har genstartet byggeriet.

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I lang tid så drømmen ud til at mislykkes.

AP Pensions forsøg på at skabe et flagskib inden for den bæredygtige omstilling af byggeriet – en ni etagers kontorejendom i bærende træ i Københavns Nordhavn – var stødt på grund hos kommunen.

Som man har hørt det så mange gange før, lød svaret, ifølge AP, fra Københavns Kommune til pensionsselskabet, at de nationale regler om brandrådgivning stod i vejen for, at kommunen kunne give grønt lys til byggeriet.

Det var tilbage i februar. Før coronapandemien lukkede landet ned, men også før Københavns Kommune meldte ud, at det nu bliver lettere at gå over den tidligere grænse for træbyggeri på fire etager.

Siden er der sket en hel del.

»Vi arbejder på fuld kraft derudad,« lyder det nu fra Peter Olsson, direktør i AP Ejendomme, om det byggeri, der kan blive Danmarks hidtil højeste træbyggeri.

Hvem kommer først?

1. januar 2020 blev brandreglerne i bygningsreglementet ændret, så det nu skulle være meget lettere at få lov at bygge med træ i bærende konstruktioner over fire etager. Og i slutningen af sommeren meldte Københavns Kommune ud, at reglerne får ny praksis for kommunens sagsbehandling af byggerier i bærende træ. Nu er der i princippet ikke længere nogen grænse for træbyggerier, så længe de kan godkendes af en certificeret brandrådgiver og efterfølgende af kommunen.

Det har med det samme genstartet træbyggeriet i landets hovedstad – og kampen om at komme højest.

28. september gav Teknik- og Miljøudvalget byggetilladelse til det første træbyggeri over fire etager: Cree Danmarks studieboliger på Østerbro, der med sine seks etager og 19,6 meter lige nu står til at blive landets højeste træbyggeri. Det pt. højeste er Lisbjerg Bakke i Aarhus Kommune på fire etager.

Men få kilometer derfra, i den nye bydel Nordhavn, arbejder AP Ejendomme altså på et projekt, der kan slå det: en 28.000 kvadratmeter kontorbygning på ni etager og 35 meter med træ i de bærende konstruktioner. Mere vil AP endnu ikke sige om byggeriet.

Projektet har dog »lige skullet modnes«, som Peter Olsson formulerer det.

»Nogle gange skal reglerne jo udfordres«

Pensionskassen havde allerede inden årsskiftet ansat rådgivere, Henning Larsen og Rambøll, og havde efter eget udsagn kontakt til flere lejere, som gerne ville have kontorpladser i Danmarks potentielt højeste træbygning.

Hvorfor kastede I jer ud i over fire etager, når I vidste, at reglerne var imod jer?

»Nogle gange skal reglerne jo udfordres, hvis de ikke synes at give mening. I lyset af den udvikling, der har været med ikke mindst Parisaftalen og FN’s verdensmål, bør også bygherrer som os genbesøge nogle af de gamle regler, der blev fastsat, inden klimaet for alvor kom på dagsordenen,« svarer Peter Olsson.

Møde i marts: Brandreglerne er i vejen

I første omgang så AP dog ud til at løbe panden mod rådhusets mur.

På et møde i marts mellem AP, Henning Larsen, Rambøll, Københavns Kommune og Hovedstadens Beredskab var meldingen den samme som i februar: Brandreglerne står i vejen.

Men AP arbejdede videre på projektet med sine to rådgivere og tog igen kontakt til kommunen – denne gang ad de politiske kanaler. Så i forsommeren fik bygherren møde med blandt andre teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen (EL), og det satte ifølge Peter Olsson gang i tingene.

»Rent politisk lød meldingen, at det ville kommunen gerne arbejde videre på,« siger han.

Nogle måneder senere, i august, lød meldingen fra stadsarkitekt Camilla van Deurs fra scenen på Build in Wood, at det nu er muligt at bygge med træ i over fire etager i Københavns Kommune.

Hvor meget CO2 sparer træ?

Kontorbyggeriet i Nordhavn er AP Pensions første projekt i bærende træ, men »absolut« ikke det sidste. Rambøll har til gengæld flere års erfaring med træbyggeri, mens Henning Larsen sidste år vandt Danmarks hidtil største træbyggeri i form af 2.000 træboliger i projektet Vejlands Kvarter på Amager Fælled i København.

Men på landsplan er erfaringen med træbyggeri i højden stærkt begrænset. Mens især vores skandinaviske naboer har en lang tradition for at bygge med træ i bærende konstruktioner, har det danske byggeri været præget af tegl og senere beton.

Derfor er der brug for at betræde nyt land, som kan bidrage til dokumentationen af, hvor meget CO2 træbyggeri rent faktisk kan spare, mener Peter Olsson.

»Det er et kompliceret regnestykke, for det er afhængigt fra projekt til projekt, alt efter hvor meget træ du inkorporerer. Derfor er dette projekt vores forsøg på at gå foran og undersøge, om vi kan bygge mere klimavenligt med træ,« siger han.

Det har krævet flere ressourcer og mere tid end normalt, erkender Olsson, »men det betragter vi som en investering«.

Håber, at andre kommuner følger trop

Udover at lempe reglerne for træbyggeri betyder ændringen af bygningsreglementet også, at brandmyndigheden er blevet overdraget fra kommunen til eksterne rådgivere, som bygherre selv må hyre.

Peter Olsson håber, at Københavns realisering af reglerne vil forplante sig til resten af landets kommuner.

»Hovedparten af vores og de fleste andre bygherrers byggerier er i over fire etager. Så hvis reglerne bliver ved med at stå i vejen, bliver konsekvensen, at man ikke realiserer et meget stort CO2-besparelsespotentiale. Det vil være så irriterende – især når der ikke er nogen objektive argumenter imod det,« siger Peter Olsson.

Men argumentet er jo netop, at brandsikkerheden skal være på plads?

»Absolut. Men hvis de uvildige, certificerede rådgivere siger god for et byggeri, er det jo tudetosset, hvis man ikke går ned ad den vej,« svarer han.

Ser du ikke en risiko for, at når certificeringen bliver lagt ud til jer, kommer man til at gå på kompromis med sikkerheden for at kunne komme hurtigere igennem med byggeriet?

»Nej. For den ligger ikke hos os. Det er uvildige rådgivere, som ville få frataget deres sikkerhedsgodkendelse, hvis de på nogen måde bryder reglerne,« svarer Olsson.

Hvor sikker er du på, at byggeriet i Nordhavn kan godkendes af brandrådgiverne?

»Det må vi se. Vi bruger selvfølgelig rådgivere, der har den nødvendige ekspertise, så det bliver på et helt sikkert grundlag, vi går til myndighederne. Hvis der er den mindste usikkerhed, bliver byggeriet ikke opført med træ i de bærende konstruktioner,« svarer Peter Olsson.

Skal stå færdigt i 2023