0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiken Byrums guide til sommer i Danmark: En minister, en arkitekturanmelder og 10 andre anbefaler 3 seværdigheder

Coronaen har lokket rekordmange til at holde ferie i det danske sommerland. Vi har spurgt boligministeren, en stadsarkitekt, en borgmester, en etnolog og adskillige andre, hvilket oplagt, overset og kontroversielt sted de vil anbefale at se i det danske sommerland.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Er turen til Italien blevet aflyst? Fortvivl ej. Ikke alene kan du i år holde en mere klimavenlig sommerferie – du kan også opdage, hvor mange inspirerende steder Danmark har at byde på for arkitektur- og byggerinteresserede. Og det gælder heldigvis hele landet.

Politiken Byrum har bedt boligministeren, en arkitekturanmelder, en stadsarkitekt, en borgmester og adskillige andre kendere give et bud på det oplagte, det oversete og det kontroversielle sted, som er et besøg værd i sommerferien.

Boris Brorman Jensen

Arkitekt og ph.d.

Den oplagte: Maltfabrikken i Ebeltoft

Realdania
PR-foto: Realdania

»Den nyrenoverede Maltfabrik i Ebeltoft er absolut en dagsrejse værd. Den mørkerøde og meget karakteristiske bygning er ikke til at komme udenom. Det gamle fabriksanlæg forbinder byens store havneplads med den centrale handelsgade og udgør sit eget rum i byen.

Café, bibliotek, museum, arkiv, værksted, kunstnerboliger, arbejdspladser og galleri flettet sammen til ét stort beboerhus, der er en storby værdig. Det grå guld møder hipstere og skater-dudes i et urbant landskab. Man spiser godt på cafeen, og så spiller de live musik fra terrasse-scenen.«

Den oversete: Deep Forest Artland

Deep Forest
PR-foto: Deep Forest

»Lidt uden for Døvling ligger Deep Forest Artland. Et af Midtjyllands mest oversete udflugtsmål. Deep Forest Artland er også kendt som Skovsnogen efter en af parkens ikoniske skulpturer.

Stedet er stadig lidt hemmeligt uden for snævre kunstnerkredse, måske fordi det er så svært at definere, hvad Deep Forest Artland egentlig er for en størrelse. Værker af ledende danske kunstnere og mere ukendte talenter har indtaget en gammel plantage, men der er meget mere til historien. Forvent noget i retning af en hybrid skulpturpark. Begynd eventuelt turen ved indgangen til skulpturkirkegården.«

Den kontroversielle: Gellerup

Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Joachim Ladefoged/Ritzau Scanpix

»Sommerudflugt til et belastet boligområde lyder måske ikke som den mest oplagte ferieaktivitet. Men jeg kan ikke desto mindre varmt anbefale en tur til boligbebyggelsen Gellerup fem kilometer vest for Aarhus centrum.

Selv om den årelange omdannelse endnu ikke er færdig, er der masser at se på. Begynd turen ved den monumentale byport, der skærer sig ind i gennem en af de ikoniske boligblokke. Gå en tur i den nye bypark og slå et slag forbi Aarhus Kommunes nye hovedkvarter på Karen Blixens Boulevard.«

Anne Katrine Harders

Seniorprojektleder, Dansk Arkitektur Center

Den oplagte: Hundested Havn

Visit Nordsjælland
PR-foto: Visit Nordsjælland

»Hundested Havn er et lille kosmos for dansk ferieidyl. Der er minigolf, isvafler, vandudsigt og butikker med malede sten, strandhatte og glaskunst.

Havnen er rig på muligheder for at genbesøge barndommens pommes frites-bakker med lige dele friture, remoulade og groft salt, mens et omrejsende tivoli sørger for tombola og et lydtæppe vævet af 90’ernes umtji-umtji-rytmer. Får du alligevel abstinenser efter større gastronomi og ægte 2020-velvære, er udbuddet af cafeer og restauranter med stor succes efterhånden tilpasset københavnerpublikummet med sommerhus i området.«

Den oversete: Holbæk

Kunsthøjskolen i Holbæk
PR-foto: Kunsthøjskolen i Holbæk

»Hvis du som jeg og gennemsnitsdanskeren aldrig rigtig har været på været på ferie i Danmark, er det meste af landet lidt overset. Men efter at have dykket langt ned i ferieminderne, dukker et højskoleophold i Holbæk op.

Jeg havde ikke de store forventninger til byen, der topper statistikkerne blandt Danmarks fattigste af slagsen. Men skynd dig at tage toget til denne lille perle, hvor stokroserne omfavner små, skæve byhuse, hvis gavle er udsmykket af de fremmeste danske kunstnere.«

Den kontroversielle: P-pladserne i København

Marie Kraul
Foto: Marie Kraul

»Corona rimer på krise. Men krise rimer også på nye perspektiver. Sådan ét kan man nu erhverve sig fra en række parkeringspladser foran cafeer i København.

Ikke fordi drive-in-konceptet har taget om sig, men fordi pladserne midlertidigt er omdannet til udeservering. Pludselig opdager man, hvor meget plads en bil optager der, hvor man nu kan drikke kolde fadøl i solen.

Skynd jer hen til Din Nye Ven i Skt. Peders Stræde eller til Værnedamsvej og nyd de nye pladser, så længe det varer.«

Line Groes

Adm. direktør og grundlægger, Is It A Bird

Den oplagte: Skovtårnet i Rønnede

Tariq Mikkel Khan/Rizau Scanpix
Foto: Tariq Mikkel Khan/Rizau Scanpix

»Den oplagte synes jeg er at besøge skovtårnet i Rønnede på Sydsjælland. Jeg var der i starten af året med min brasilianske veninde og hendes fire børn samt min egen familie. Vi var der altså med børn i alle aldre, og vi havde alle en superfed naturoplevelse. Det var sjovt og helt fantastisk at gå op i tårnet og se udsigten fra toppen.

Det eneste minus er, at det er ret dyrt og går lidt imod min opfattelse af, at adgang til natur skal være gratis og for alle.«

Den oversete: Sjællands længste MTB-rute i Tisvilde

Visit North Sealand
PR-foto: Visit North Sealand

»Den oversete er at tage en tur på mountainbike-ruten i Asserbo Plantage og Tisvilde Hegn, hvor vi har sommerhus. Sporet er ikke svært teknisk, så alle kan være med – såvel min far på snart 70 år og min nevø på 3 år.

Jeg er kommet i området, siden jeg var barn, men har med sporet set store dele af skoven, som jeg aldrig har set før. Og så er sporet et godt eksempel på, når et samarbejde mellem engagerede frivillige, kommuner og stat fungerer.«

Den kontroversielle: Blox i København

Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

»Det må være Blox i København, som i Politiken er blevet kaldt et misfoster. Jeg kan gå med til, at den ikke ’passer ind’, men det, synes jeg, netop er bygningens styrke. Den har et internationalt swung over sig, som, jeg synes, klæder en by og en kultur, der ofte er bange for at stå ud.

Den er også blevet beskyldt for at være elitær, men indefra synes jeg ikke, du oplever en mere venlig og demokratisk bygning, da det er som om, at byen kommer dig i møde, lige meget hvor du befinder dig.«

Mikael Colville-Andersen

Bydesigner og vært på dokumentarserien ’Det fantastiske byliv’

Den oplagte: Københavns Sydhavn

Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

»Indtil for nylig havde jeg svigtet min indre københavner ved at undgå de nye bydele i Sydhavnen.

Gør som jeg og lej en båd, kajak, paddle board – you name it – og sejl op og ned ad kanalerne.

Efter de kæmpe fejl i Ørestad og Carlsberg Byen (og snart Nordhavn) er det fantastisk at opleve sådan et specielt og udansk sted med en sanselig storm af arkitektoniske og byplanlægningsmæssige indtryk.

Elsk det eller had det, men damn – udforsk det. Husk øl og/eller vin.«

Den oversete: Rungstedlund

»Karen Blixen optræder på en permanent shortlist i min personlige litteraturkanon, og jeg er gennem årene taget på mange pilgrimsfærde til hendes hjem i Rungsted.

Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Politiken/Ritzau Scanpix

Det er oprindeligt en gammel kro, som Blixens far købte i 1879, og gennem tiden har den huset blandt andre Ludvig Holberg og Johannes Ewald. Hjemmet er indrettet, som om Blixen bare er ude og gå en tur og kommer ind ad døren lige om lidt.

Rungstedlund er historie, arkitektur, kunst, have, fuglereservat – og vores alle sammens Blixens grav. Det kan snildt kombineres med en cykeltur til og fra Louisiana.«

Den kontroversielle: Busvendepladsen ved Reersø Havn

»Tag Bus 432 fra Slagelse Station til Reersø Havn. Stig af ved busvendepladsen.

Google
Foto: Google

Brug den næste time, indtil bussen kommer tilbage (to timer på søndage- og helligdage for de hardcore), på at dingle modløst rundt og blive antastet af det kreative og visionsløse byplanlægningsvakuum, der suger livet ud af dig – og danske byer.

Hør din stemme give genlyd på asfalten, når du råber ’hvorfor?!’ ud mod Musholmbugt. Valget af Reersø er tilfældigt og symbolsk (sorry). Desværre findes der et utal af lignende steder i landet. Suk.«

Lene Espersen

Direktør, Danske Arkitektvirksomheder

Den oplagte: Vestkysten

»Den jyske vestkyst er altid et besøg værd og de seneste år er der kommet – helt bogstaveligt – en perlerække af arkitektoniske turistmål.

Morten Langkilde/Ritzau Scanpix
Foto: Morten Langkilde/Ritzau Scanpix

Tirpitz af BIG og Vadehavscentret af Dorte Mandrup er must-sees i den forbindelse. Det er bygninger, der smelter smukt sammen med landskabet, og hvor man mærker både historiens vingesus og naturens kræfter.«

Den oversete: Bornholm

»Der er masser af oversete perler i Danmark.

Emilie Koefoed
Foto: Emilie Koefoed

I år skal jeg holde ferie på Bornholm, og før Søren Huss’ koncert på Gæstgiveren i Allinge må jeg da lige forbi den nye kystpromenade af SLA eller Helleristningsfeltet Hammersholm med Erik Brandt Dams smukke udsigtsplatforme.

Vi tager cyklerne med, og derfor må vi absolut også prøve Vang-bakken, der også anbefales af Magnus Cort, og som er Danmarks stejleste bakke med en længde på over 1.250 meter.«

Den kontroversielle: Vikingeskibsmuseet i Roskilde

»Vikingeskibsmuseet ... Elsket og hadet. Grim eller et arkitektonisk højdepunkt?

Stormen Ingolf truede 29. oktober 2017 Vikingeskibshallen.

Jeg hører helt klart til den gruppe, der synes, at Vikingeskibsmuseet er et mesterværk, og som med sit rå og rustikke ydre repræsenterer kulturarven på fineste vis. Jeg håber virkelig, at man finder nogle tekniske løsninger, der sikrer museet og gør det modstandsdygtigt over for vind og vejr og særligt vandstandsstigningerne fra fjorden.«

Kaare Dybvad Bek

Boligminister (S)

Den oplagte: Sejerø Bugt

»Sejerø Bugt i Odsherred med dens randmoræner er efter min mening det flotteste landskab, vi har. Strandene er kåret til landets bedste af Jyllands-Postens læsere, og måske derfor blev der i 1960’erne – før planloven blev til – bygget 10.000 sommerhuse på et årti.

Kira Ursem
Foto: Kira Ursem

Da de blev trætte af at holde i kø fredag og søndag, byggede man Holbækmotorvejen som den første motorvej på Sjælland. På den måde er landskabet også definerende for hele landsdelens udvikling. Bygningsmæssigt har Arne Jacobsen stået for en del mindre byggerier, der er værd at holde øje med, blandt andet hans eget sommerhus ved Gudmindrup Strand.«

Den oversete: Horsens

»Olof Palme opfordrede i 1960’erne de svenske kunstnere til ikke kun at beskrive det gamle landbo-Sverige, men også det Sverige, der voksede frem i forstæder som Kortedala og Vällingby.

VisitHorsens
Foto: VisitHorsens

Hvis man kan tale om et Danmark, der vokser frem i de her årtier, er det i Østjylland – og i Horsens mere end noget andet sted. Det er Danmarks hurtigst voksende by siden årtusindskiftet, og de formår at skabe nye kvarterer og oplevelser uden at fortrænge byens arbejderklasseidentitet. På godt og ondt er forstadstypehuse ved motorvejsafkørslerne og punkthuse på gamle industrigrunde i centrum det, som vores tid vil aflejre.«

Den kontroversielle: Tingbjerg i København

»Steen Eiler Rasmussen og Carl Th. Sørensens gamle mesterværk er aldrig kommet til sin ret og har ikke skabt den mellemting mellem rigmandskvarter og arbejderbydel, som var visionen.