0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Martin Lehmann/Ritzau Scanpix
Foto: Martin Lehmann/Ritzau Scanpix

Alex Ahrendtsen med valgudspil: Byrumsfredninger og afstemninger skal sikre historiske bymidter

Nyheder

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Staten skal stramme grebet om kommunerne for at få bevaret de historiske bymidter.

Det mener Dansk Folkepartis kulturordfører, Alex Ahrendtsen, der som led i valgkampen kommer med et udspil, hvor han samler konkrete forslag.

Det ene forslag er at lave en ny form for fredning af hele bymidter, som han kalder Nyborg Plus-modellen. I Nyborg er middelalderstrukturen i bykernen fredet, men ikke selve bygningerne. Den nye fredningstype skal altså dække både byrum og bygninger. Og så vil han have et statsligt organ til at godkende nybyg i historiske bykerner.

»Vi skal populært sagt tegne streger om de historiske miljøer og sørge for, at lokalplanerne ved lovkrav skal samarbejde med staten ved forandringer,« skriver Alex Ahrendtsen i sit oplæg.

Han er også åben for forslaget fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur om at oprette otte bygningskulturråd, der skal have vetoret over visse beslutninger vedrørende bevaringsværdige bygninger.

»Der findes flere mulige modeller. Det afgørende er, at der gøres noget,« siger Alex Ahrendtsen.

Bindende folkeafstemninger

Et andet forslag er at bruge folkeafstemninger til at beslutte ændringer af de historiske bymiljøer. Det er et ekko af tidligere forslag fra Alex Ahrendtsen.

Sidste år fik kommunerne ved lov mulighed for at bruge folkeafstemninger, der er bindende. Men ingen har endnu gjort brug af muligheden. Alex Ahrendtsen vil dog ikke fra centralt hold tvinge afstemninger igennem.

»Det, synes jeg, er en beslutning, som kommunerne selv skal gøre brug af frivilligt,« siger han.

Har du forslag til, hvordan man kan få realiseret afstemninger lokalt?

»Jeg kunne forestille mig, at hvis der er opbakning til at indføre Nyborg Plus-modellen, at vi så kan få skrevet ind, at kommuner skal inddrage borgerne i større beslutninger, eksempelvis ved folkeafstemninger, så vi fra statens side sender et signal, om at det er en god idé,« siger han.

Karen Margrethe Olsen, formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, er imod forslaget om at anvende afstemninger. Hun vil hellere have kommunalpolitikerne til at tage ansvar for de historiske bymiljøer.

»Problemet er, at der ikke er så mange byrådspolitikere, der interesserer sig for det,« siger Alex Ahrendtsen, som mener, at Karen Margrethe Olsen er drevet af et »måske idealistisk« syn på lokaldemokratiet.

»I realiteten er det forvaltningen og borgmesteren, der styrer hele molevitten, så beslutningerne træffes af meget få personer. Så hellere sprede det ud på langt flere,« siger Alex Ahrendtsen.

Alternativet, at få fuldtidspolitikere i kommunerne, anser han ikke for en styrkelse af lokaldemokratiet. I stedet ønsker han borgerne på banen.

»Jo mere, man debatterer et emne, jo mere ved folk også. En folkeafstemning gør, at folk ved mere om emnet,« siger Alex Ahrendtsen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage