0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Morten Lau-nielsen/Morten Lau-Nielsen
Foto: Morten Lau-nielsen/Morten Lau-Nielsen

Et eksempel på bæredygtigt byggeri er en række tre- og fire-etagerstræhuse i Lisbjerg, der blev opført sidste år af Al2Bolig.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Radikale i klimaudspil: Halvdelen af alt lavt nybyggeri i 2030 skal være i træ

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Træbyggeri skal udbredes i Danmark, og flytrafik skal pålægges en CO2-afgift.

Sådan lyder det fra Radikale Venstre i et nyt klimaudspil.

Materialer til nybyggeri står for en væsentlig del af verdens CO2-udledning. Træ er både mindre klimabelastende end beton og kan lagre CO2, lyder det fra R.

Derfor foreslår partiet, at halvdelen af alt lavt nybyggeri i 2030 skal være i træ, mens hver fjerde nye etagebyggeri skal være i træ.

»Det er lidt besynderligt, at vi i Danmark bygger så lidt i træ – også meget mindre end de andre nordiske lande. Derfor sætter vi nogle ambitiøse mål,« siger Morten Østergaard, partiets politiske leder.

Radikale vil gøre det til et element i forhandlingerne med kommunerne om deres økonomi, at kommunen får bindende mål for byggeri i træ eller reduktion af klimaaftrykket i kommunernes nybyggeri.

Desuden foreslår Radikale, at det offentlige skal udbyde tre større projekter bygget i træ.

»Hermed viser vi, at træbyggeri kan lade sig gøre, og samtidig får vi nogle af de kompetencer, der findes i Danmark, i spil samt tiltrukket dygtige mennesker inden for træbyggeri fra vores nabolande,« skriver partiet i udspillet.

Morten Østergaard foreslår blandt andet, at Lynetteholmen, den kommende ø i København, udelukkende bygges i træ.

»Det er selvfølgelig ikke en garanti for, at vi når de ambitiøse mål. Men når vi bygger offentligt i træ, så er vi med til at skabe et marked, og så vil de andre komme med,« siger Østergaard.

Partiet foreslår desuden, at store bygningsingeniøruddannelser skal have kurser i træbyggeri på kandidatniveau. Et andet forslag er et Centre-of-Excellence inden for træbyggeri på et af de danske universiteter.

Herudover vil partiet have gratis efteruddannelse til mindre entreprenører, for eksempel dagskurser med træbyggeri, cirkulært byggeri, grøn beton og lignende.

CO2-afgift på flyrejser

En ny CO2-afgift er også en del af udspillet.

For hvert ton CO2 et fly udleder, skal selskabet bag betale 250 kroner, foreslår politisk leder Morten Østergaard.

I alt skønner de radikale, at afgiften vil give omkring 750 millioner kroner årligt i den danske statskasse, når den er fuldt indfaset.

De penge skal bruges i en skovfond, og den anden halvdel skal sendes tilbage til flyindustrien på betingelse af, at de bruges til initiativer, der skal sikre mere bæredygtige fly.

Partierne på Christiansborg har de seneste måneder været ganske flittige med at komme med miljø- og klimaudspil.

Torsdag præsenterede Socialdemokratiet et skovudspil i Hareskoven nordvest for København, og i februar præsenterede Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti hver deres klimaudspil.

Radikale Venstres udspil indeholder 24 forslag og hedder 'Klimaet kalder. Fremad.'

Ritzau

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce