0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Bispebjerg Lokaludvalg
Pressefoto: Bispebjerg Lokaludvalg
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Slut for kogræsserlaug og byhaver: Københavns lukning af 39 frivillighedsprojekter i byrummet kaldes »helt godnat«

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politikerne i Københavns Kommune har besluttet at afskaffe frivillighedskoordinatoren, der står for samarbejdsaftaler med de frivillige projekter i byen.

Det har fået Teknik- og Miljøforvaltningen til at lukke 39 projekter - som naturpleje med le, kogræsserlaug, fårelaug og byhaver - med tre måneders varsel.

Det vækker undren hos Bispebjerg Lokaludvalg, der i en pressemeddelelse kalder beslutningen »helt godnat«.

»Som lokaludvalg vil vi arbejde for at få politikerne på rådhuset til at omgøre beslutningen. Den er tåbelig,« udtaler Alex Heick, formand for Bispebjerg Lokaludvalg i pressemeddelelsen.

Besparelsen på 700.000 kroner skal holdes op mod, at de frivillige udfører arbejde, der vil koste kommunen penge på andre konti, siger han.

»For at opnå en lille besparelse taber man en masse aktiviteter på gulvet, og det ender med at blive dyrere i sidste ende,« mener Alex Heick.

Over for Politiken Byrum bekræfter Teknik- og Miljøforvaltningen, at de 39 projekter lukkes ned. Når det er nødvendigt at lukke projekterne, fordi frivillighedskoordinator-stillingen nedlægges, er det fordi, kommunen har pligt til at sikre, at arealerne bliver taget hånd om på forsvarlig vis, oplyser forvaltningen.

Beslutningen blev truffet af partierne i Teknik- og Miljøudvalget, dog undlod Alternativet at stemme.

Teknik- og Miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, Enhedslisten, som stemte for, understreger, at besparelsen på det frivillige område ikke var en del af hendes udspil. Under mødet ønskede politikerne at undgå, at blandt andet toiletter med opsyn blev nedlagt. I stedet fandt politikerne alternative besparelser fra forvaltningens katalog; blandt andet frivillighedskoordinatoren.

»Et flertal uden om Enhedslisten satte sig sammen og foretog prioriteringen. Den har vi i Enhedslisten valgt at stemme for, da forvaltningen skal have en budgetramme at arbejde inden for. Men havde vi fået reel indflydelse på næste års budget, havde vi klart prioriteret anderledes,« udtaler Ninna Hedeager Olsen i en skriftlig kommentar, hvor hun kritiserer kommunens økonomiaftale for at afskaffe gebyr på byggesagsbehandling og sikre billigere parkering.

Radikale: Firkantet forvaltning

Mette Annelie Rasmussen, medlem af Teknik- og Miljøudvalget for Radikale, fortæller, at hun allerede har talt med frivillige, som hun godt forstår ærgrer sig.

»Det er selvfølgelig smadderbeklageligt og ærgerligt, for der er rigtig gode projekter,« siger Mette Annelie Rasmussen til Politiken Byrum.

Hun vil dog »udfordre forvaltningen i deres kommunale tankegang« og få undersøgt, om projekterne ikke kan køre videre, men hvor andre løser opgaven med koordineringen. Hun peger på kommunens miljøpunkter, områdefornyelser eller lokaludvalg som alternative koordinatorfunktioner for områderne.

»Det er måske lidt en firkantet holdning, forvaltningen har,« siger Mette Annelie Rasmussen.

Klaus Mygind, SF's medlem af Teknik- og Miljøudvalget, mener, at kritikken fra de lokale frivillige er berettiget, men at politikerne var nødt til at finde besparelser, og at hans kerneprioritet var at undgå besparelser på toiletter og de bemandede legepladser. Han ønsker at få hævet skatten, så man undgår besparelser som denne.

Strider med frivillighedspolitik

I Bispebjerg Lokaludvalgs optik strider beslutningen mod Københavns Kommunes politik for Frivillighed, ligesom det modarbejder kommunenens målsætning om, at Københavnerne skal opholde sig 20 procent mere i byens rum.

Ifølge Erik Rosenberg, tidligere formand for Lersøgrøftens integrationsbyhaver, er haverne er ikke kun til gavn for de godt 300 borgere, som har en lille have i foreningen.

»Vi oplever også, at mange andre gør brug af området, eksempelvis de mange, som har lagt deres gåture og løberuter om, for at kunne løbe forbi haverne og opleve at det vokser og gror. Det vil sige, vi giver stedet en ny og bedre værdi, end det havde, da der bare var et kedeligt grusområde. Og faktisk modtager vi ikke en krone, men betaler omvendt for at bruge arealet – derfor virker beslutningen absurd,« udtaler han i pressemeddelelsen fra Bispebjerg Lokaludvalg.

Lokaludvalget fremhæver også, at Højmosen i området, hvor der for knap to år siden blev sat fire køer ud i mosen, der passes af 80 frivillige, har givet området ekstra værdi for lokale. Det samme gælder Utterslev Græsningslaug, der holder får ved Mosesvinget.

Frivillighedsprojekter som lukkesOmråde
Hundepark Vermlandsgade 5Amager Øst
Byhave GreisvejAmager Øst
Lergravens Vild med ViljeAmager Øst
Urbanhaven RemiseparkenAmager Øst
MajportenAmager Øst
Prags ByhaverAmager Øst
Hundegård Sundby KirkegårdAmager Øst
EgilsgadeAmager Øst
Københavns Universitet: Bede i KlaksvigsgadeAmager Øst
Blå BaneAmager Øst
Ved LindenAmager Øst
Kogræsserlaug i Utterslev MoseBispebjerg/Nordvest
Bekæmpelse af mink i Utterslev MoseBispebjerg/Nordvest
Fåregræsserlaug i Utterslev MoseBispebjerg/Nordvest
Utterslev Mose NaturplejelaugBispebjerg/Nordvest
Byhave Hulgårds PladsBispebjerg/Nordvest
BaNanna Park - pasning af træBispebjerg/Nordvest
Integrationsdaghaver LersøgrøftenBispebjerg/Nordvest
Hundegård ÅgadeparkenBispebjerg/Nordvest
Bier, Brønshøj KirkegårdBrønshøj-Husum
Rytterskolens staudehaveBrønshøj-Husum
Kulturreliktplanter på Brønshøj KirkegårdBrønshøj-Husum
Husum ByparkBrønshøj-Husum
Bier Classens HaveIndre By
Højbede Sankt Pauls PladsIndre By
Askovgårdens PladsIndre Nørrebro
Assistens KirkegårdIndre Nørrebro
BlomsterdiplomatietIndre Nørrebro
Julelys i Skt. Hans GadeIndre Nørrebro
Frivillighed på Assistens KirkegårdIndre Nørrebro
Østerbro GadehaverIndre Østerbro
Grøn gangtunnel KoldinggadeIndre Østerbro
Kogræsserlaug på Amager FælledKgs. Enghave
Naturpleje på DamhusengenVanløse
Bilaug DamhusengenVanløse
Grønt hjørne HelsingborggadeYdre Østerbro
Træer på BryggervangenYdre Østerbro
Træer på BryggervangenYdre Østerbro
Børn skaber natur - Ryvangen NaturparkYdre Østerbro
  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce

Læs mere