0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lendager/Årstiderne
Visualisering: Lendager/Årstiderne
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lendager og Årstiderne skal tegne signaturbyggeri for spidsen af Ørestad i København

På hjørnegrunden i Ørestad Syd - med udsigt til Amager Fælled - har en dommerkomité udpeget vinderen af et byggeri, som By & Havn har ønsket var anderledes. Lendager Group kalder det 35.000 kvadratmeter byggeri »verdens største bæredygtige byggeri«.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

På spydspidsen af Ørestad længst mod syd ligger et tomt byggefelt.

By & Havn mener, at grunden har en »særlig høj kvalitet« på grund af udsigten til Naturpark Amager på to sider og muligheden for at skaber en hjørnebygning, der kan blive et nyt vartegn for området.

Nu har en dommerkomité udpeget Lendager Group og Årstiderne Arkitekter, i et team med NREP som bygherre, som vinder af konkurrencen, hvor de øvrige prækvalificerede tegnestuer var teams med tegnestuerne BIG, Henning Larsen og Zeso.

Lendager/Årstiderne
Visualisering: Lendager/Årstiderne

By & Havn har givet udtryk for, at man ønskede noget særligt på denne grund. Projektforslagene har været vurderet på den arkitektoniske kvalitet og byggeriets funktioner, der i konkurrencebeskrivelsen gav mulighed for eksempelvis at kombinere forskellige boligformer og kultur og detailhandel.

Vinderprojektet kaldes UN17 Village, opkaldt efter FN's 17 verdensmål. Over for Berlingske kalder Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group, det nye byggeri »verdens største bæredygtige byggeri«.

Udover boliger rummer projektet et fælleshus, badehus, spisehus og en delecentral.

35.000 kvadratmeter

UN17 Village er opdelt i fem karreer fordelt på 35.000 kvadratmeter – hver med en fællesfunktion i stueetagen – og på tagfladerne etableres et stort væksthus, som både bliver et fælleshus og et mødested.

Lendager/Årstiderne
Visualisering: Lendager/Årstiderne

Der bliver også mulighed for at indrette sig i forskellige typer af boliger. Både de mere traditionelle familieboliger og egentlige bofællesskaber.

De fem karreer får hvert sit udtryk og bygges i høj grad af genanvendte materialer og komponenter.

Dommerne (hele udtalelsen kan læses her) har blandt andet vurderet projekterne på:

 • Publikumsorienterede funktioner
 • Åbenhed i bebyggelsen
 • Bæredygtighed

By & Havn stiller krav om, at byggeriet skal bæredygtighedscertificeres til minimum guld efter standarden DGNB.

Lendager/Årstiderne
Visualisering: Lendager/Årstiderne

Projektet består af boliger til omtrent 830 nye ørestadboere og en række offentlige fællesfunktioner:

 • Et spisehus, hvor man kan mødes om måltidet
 • En lobby med arbejdspladser og tilknyttede gæstelejligheder
 • En delecentral med værksted
 • Et fællesvaskeri, der bruger regnvand
 • Et fælleshus
 • Et stort badehus med spa, sauna, svømmebad, motionsrum og omklædning

Lendager: Første konkrete verdensmålsbyggeri

Anne Skovbro, adm. direktør i By & Havn, udtaler i en pressemeddelelse:

»Projektet er unikt i den forstand, at det er omkranset af Naturpark Amager på flere sider. Der er derfor en nærhed til naturen, selv om det ligger i hovedstaden. Det er en af de bedste placeringer i Ørestad. Det bliver et bæredygtigt boligbyggeri, der med afsæt i en omsætning af FN's 17 verdensmål vil sætte nye standarder for byggeri i urban kontekst. Byggeriet vil have udadvendte, offentlige funktioner, der skaber rum for nærvær, gode naboskaber og fællesskab.«

Lendager/Årstiderne
Visualisering: Lendager/Årstiderne

Rune Højby Kock, partner i NREP, udtaler:

»Vi er beærede og stolte over at vores ambitioner om bæredygtigt og fællesskabsorienteret byggeri er blevet værdsat af dommerkomiteen. Vores forslag, UN17 Village, er resultatet af et inspirerende og ambitiøst samarbejde mellem arkitekter, ingeniører og vores egen boligudviklingsorganisation. Jeg tror og håber, at dette projekt kan bidrage positivt til udviklingen af Ørestad og medvirke til at sætte nye standarder for, hvordan vi som ejendomsudviklere kan berige det byggede miljø med fokus på beboere og fællesskaber, sundhed, klima, biodiversitet og øget genanvendelighed af materialer.«

Anders Lendager, adm. direktør og grundlægger af Lendager Group, udtaler:

»Det er ikke alene den enestående beliggenhed, der gør projektet unikt. UN17 Village er det første byggeprojekt i verden, der omsætter FN's 17 nye verdensmål til konkret handling.«

Mikkel Westfall, kreativ direktør og partner i Årstiderne Arkitekter, udtaler:

»Som en tegnestue med et væld af boligprojekter og stor deltagelse i de sidste årtiers nye bydannelser, har det været fantastisk at være en del af et hold og et projekt, som hæver barren for begge dele. Ikke alene bliver projektet et fyrtårn inden for bæredygtigt boligbyggeri, det udfordrer og møder også behovet for nye boligformer i hovedstaden.«

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce