0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Vandkunsten
Visualisering: Vandkunsten
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

To arkitektkonkurrencer afgjort: Vandkunsten og Holscher Nordberg skal skabe ny forstad til Odense

Vinderne af to særskilte arkitektkonkurrencer om en fremtidig forstad til Odense er fundet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vandkunsten og Holscher Nordberg vinder arkitektkonkurrencerne om at tegne henholdsvis en bæredygtig bydel og en samlende bymidte til en ny bydel ved landsbyen Sdr. Nærå og Årslev, der ligger sydøst for Odense, nær motorvej og med trinbræt på Odense-Svendborg-linjen.

Faaborg-Midtfyn Kommune har udskrevet konkurrencen, der har haft projekttitlen Fremtidens Forstad.

Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering
Foto: Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Årslev og Sdr. Nærå har i forvejen 3.700 indbyggere. Bymidten skal omdannes, ligesom der sydøst for åen skal udvikles en ny bydel.

Den nye forstad skal være med til at nå målet om, at 2.000 nye borgere skal bosætte sig i Faaborg-Midtfyn frem mod 2030. Kommunen forventer, at cirka 1.200 vil bosætte sig i Årslev og Sdr. Nærå, hvor der til sammen i dag er cirka 3.700 indbyggere.

»Vi ønskede os noget helt særligt, fordi Årslev-Sdr. Nærå med sin meget attraktive beliggenhed har potentialet til at blive den foretrukne forstad til Odense. Derfor valgte vi at udskrive to arkitektkonkurrencer,« udtaler borgmester i Faaborg-Midtfyn Kommune Hans Stavnsager (S) i en pressemeddelelse.

Han mener, at begge vinderprojekter har lavet løsninger, der udviser »stor respekt« for området og »dets særlige dna«.

Tegnestuen Vandkunsten
Visualisering: Tegnestuen Vandkunsten

Vandkunstens skitse over den nye bydel set oppefra. Bemærk, at vinklen er fra nordøst.

Vandkunstens projekt: Boliger i landskabet

Holscher Nordberg og Vandkunsten var finalister i arkitektkonkurrencen om den bæredygtige bydel. Vinderen blev tegnestuen Vandkunsten med projektet 'Boliger i landskabet' og med underrådgiverne Bactocon, Raw Mobility og DEM & Esbensen.

Vandkunsten
Visualisering: Vandkunsten

Vandkunstens forslag til bydelens kommende bytorv.

Vinderprojektet tager afsæt det fynske herregårdslandsskab og består af tre bebyggelsesklynger placeret midt i landskabet mellem skov og å. Hver klynge har sit eget bytorv med fælleshus og fællesfaciliteter.

Tanken er, at boligerne bygges tæt og i højden for at sikre, at landskabet kommer tæt ved boligerne. Borgerne i den eksisterende by har i projektforslaget fortsat både udsyn og nem adgang til landskabet.

Vandkunsten
Visualisering: Vandkunsten

Vandkunstens forslag til gårdrum i bydelens boligklynger.

Medlem af dommerpanelet Mikkel Frost, stiftende partner i det århusianske arkitektfirma Cebra, udtaler:

»Forstaden blev historisk set skabt med ønsket om at få plads og luft omkring sig. Det søger vi stadig den dag i dag, når vi flytter ud af byerne, men vi vil samtidig også gerne have del i et fællesskab. Udover at vinderprojektet formår at give stort set hver bolig udsyn til landskabet, så skaber det på fornem vis også rammer for mange forskellige fællesskaber, lige fra det helt nære i gårdrummet over fællesskabet i sin egen bebyggelsesklynge til fællesskabet med resten af byen.«

Holscher Nordbergs projekt: En samlende bymidte

Holscher Nordberg, som tabte konkurrencen om bydelen, vandt til gengæld konkurrencen om bymidten sammen med underrådgiverne Sted Landskabsarkitekter, Urban Creators, Fjerring Ingeniører og Birgit Paludan, konsulent på klimatilpasning.

Holscher Nordberg
Visualisering: Holscher Nordberg

Holscher Nordbergs skitser over den kommende bymidte. Synsvinklen er fra syd.

Arkitema var den anden finalist i bymidtekonkurrencen.

I Holscher Nordbergs projekt er 'Polymeren', Årslevs borgerdrevne kulturcenter i en nedlagt skofabrik, inspirationskilde, både arkitektonisk og i skabelsen af den samlende plads, Platformen.

Holscher Nordberg
Visualisering: Holscher Nordberg

Holscher Nordbergs bymidteforslag.

Arkitektonisk går fabriksmotivet igen og skaber et urbant miljø, mens Platformens fleksible anvendelsesmuligheder er ment til at lægge sig tæt op ad borgernes brug af den nedlagte skofabrik.

Medlem af dommerpanelet Jan Christiansen, arkitekt og tidligere stadsarkitekt i Københavns Kommune, udtaler:

»Det her går over i historien: Det bliver en bymidte, vi ikke ser andre steder i byer på den her størrelse. Den formår på en gang at holde fast i og dyrke det nære, samtidig med at den har et meget moderne udtryk. Projektet skaber samtidig en spændende kontrast mellem det idylliske fynske landskab og den urbane bymidte.«

Portal binder det nye og det gamle sammen

I begge arkitektkonkurrencer blev arkitektholdene bedt om at tegne et forslag til det grønne område, der ligger mellem den eksisterende by og den nye bydel - i konkurrenceprogrammet omtalt som Portalen. Her vandt Holscher Nordberg.

Holscher Nordberg
Visualisering: Holscher Nordberg

Portalen, et grønt område mellem den eksisterende by og den nye bydel.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce