0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
KAB
Foto: KAB
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Aftale på plads: Tingbjerg får 1.000 nye private boliger

Organisationsbestyrelserne i FSB og SAB godkendte torsdag aften en fortætningsplan for det udsatte københavnske boligområde, der er udarbejdet i samarbejde med ejendomsselskabet NREP. Planen er ikke nok til at leve op til regeringens ghettokrav, men det tager formand med ro.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det almene boligområde, Tingbjerg, der ligger otte kilometer fra Rådhuspladsen i København, skal fortættes med 1.000 private boliger.

Det har organisationsbestyrelserne i FSB og SAB besluttet på ekstraordinære bestyrelsesmøder torsdag aften. Her godkendte de den fortætningsplan, de to boligorganisationer har udarbejdet i et samarbejde med ejendomsselskabet NREP.

Tingbjerg, der er udpeget som et af landets hårdeste ghettoområder på regeringens ghettoliste, består i dag af 2.300 almene boliger og huser cirka 6.500 beboere.

Fortætningen vil give plads til omkring 3.000 nye beboere.

»I dag er der kun almene lejeboliger i Tingbjerg. Med planen giver vi dels de beboere i Tingbjerg, der gerne vil have deres egen bolig med have og flere kvadratmeter, mulighed for at blive. Dels skaber vi en blandet by med plads til mange forskellige mennesker,« siger Steen Søndergaard Thomsen, formand for FSB's organisationsbestyrelse, til Politiken Byrum.

100 kvm-rækkehus til 2,5 mio.

Som udgangspunkt skal alle 1.000 nye boliger være ejerboliger - hovedsageligt rækkehuse på 80-125 kvadratmeter - men parterne ser også på muligheden for at etablere andelsboliger, ligesom lejeboliger kan komme på tale, hvis man vælger at etablere bofællesskaber, oplyser NREP i en email til Politiken Byrum.

Ifølge NREP vil et rækkehus på 100 kvadratmeter komme til at koste fra 2,5 millioner kroner i 2018-priser.

Til sammenligning har den gennemsnitlige salgspris for rækkehuse på 90-110 kvadratmeter i Københavns Kommune i 2018 (januar-september) været 3,9 millioner kroner ifølge en opgørelse fra boligportalen Boligsiden.dk.

Visualisering
Foto: Visualisering

Visualiseringen viser, hvordan FSB, SAB og NREP forestiller sig, at fortætningen vil komme til at se ud. I nogle af Tingbjergs gader skal de private boliger opføres mellem de oprindelige bygninger.

FSB og SAB gik i gang med at udvikle første del af fortætningsplanen for flere år siden i samarbejde med Københavns Kommune, hvorefter de to boligorganisationer gik på udgik efter private samarbejdspartnere.

»Vores valg faldt på NREP, fordi de med deres plan om at opføre blandt andet rækkehuse værdimæssigt lagde sig tæt op ad vores tanker,« siger John B. Sørensen, formand i SAB's organisationsbestyrelse.

NREP: Mindre afkast end normalt

For NREP handler projektet efter eget udsagn ikke først og fremmest om at tjene penge.

»Vi går på kompromis med vores afkast i starten, for det, tror vi, er nødvendigt. Vi vil gerne være med til at tage ansvar for udviklingen i København,« siger Rasmus Nørgaard, stiftende partner i NREP, til Politiken Byrum.

»Min egen forventning er, at vi kommer til at tjene mindre, end vi kan andre steder i København, som for eksempel Ørestaden. Men hvis vi lykkes med udviklingen, forventer vi, at vi kan sælge de sidste boliger til en højere pris, end vi kan sælge de første til, fordi vi ændrer folks opfattelse og gør Tingbjerg til en attraktiv bydel,« siger han.

Derfor var han ikke i tvivl om, at NREP skulle gå med i projektet, da FSB og SAB tog initiativ til det.

KAB
Foto: KAB

Lille Torv i Tingbjerg så indtil juni således ud - om natten vel at mærke. Ejendomsudvikleren Innovator er siden gået i gang med at opføre butikker og private boliger på torvet.

»Men det var et krav fra vores side, at vi ville være med i udviklingen af hele området og ikke kun et hjørne, for det gør, at vi kan tænke langsigtet og gøre det rigtige,« siger Rasmus Nørgaard.

Det er vel også god branding for jer at være med til det her?

»Ja, hvis vi i sidste ende lykkes med projektet, vil det da smitte positivt af på vores relation til SAB, FSB og Københavns Kommune. Hvis vi ikke lykkes med det, og vi alene gik op i at tjene penge, tror jeg, at det ville skade vores relation til de øvrige parter.«

En af landets 16 hårdeste ghettoer

Fortætningsplanen, der går under navnet Tingbjerg Byudviklingsplan, blev præsenteret allerede i begyndelsen af marts, kort tid efter at regeringen havde lanceret sit forslag til en ghettoplan, som siden har fået flertal bag sig. Ifølge NREP og de to boligorganisationer har Tingbjerg-planen dog været under udvikling flere år, før regeringen fremlagde sin ghettoplan.

For nylig blev Tingbjergs nye kulturhus indviet som en del af Københavns Kommunes indsats for at forny det udsatte område.

Tingbjerg har været på regeringens ghettoliste i fire år og er derfor udpeget som et af landets 16 hårdeste ghettoområder. Boligområdet er derfor som følge af ghettoplanen pålagt at bringe andelen af almene familieboliger ned på maksimalt 40 procent inden 2030.

Opfylder ikke regeringens krav

Trods tilførslen af 1.000 private boliger kommer Tingbjerg ikke til at leve op til det krav.

Men det tager formanden for FSB's organisationsbestyrelse med ro. Han har »en klar forventning« om, at myndighederne vil se Tingbjergs plan som tilstrækkelig.

»Jeg kan slet ikke forestille mig andet,« siger Steen Søndergaard Thomsen.

»Jeg tror, at man vil se vores projekt som en ny vej til blandede boligområder uden at skulle ud i at sælge eller det, der er endnu værre, rive ned.«

I Gellerupparken i Aarhus er man allerede ved at rive ned, og i Vollsmose har Odense Byråd besluttet at rive op mod 1.000 boliger ned. Er det ikke lidt naivt at tro, at myndighederne vil se igennem, at I ikke lever op til 40 procent-kravet?

KAB
Foto: KAB

Også Tingbjergs grønne områder skal opgraderes med mere naturrige udtryk og bedre muligheder for plads og leg.

»Nej, det tror jeg ikke. Jeg tror, at når vi får vedtaget vores plan og kommunikeret ud, vil man se, at det er en meget bedre måde end at rive gode og velholdte almene boliger ned,« siger formanden.

Frygter du ikke, at de private boliger, I nu tilfører, vil medføre en opdeling mellem beboerne i takt med, at ejerboligerne kommer til at stige i pris?

»Nej, jeg ser det som, at Tingbjerg bliver som enhver anden bydel med mange forskellige mennesker med mange forskellige jobs og indtægter. Jeg tror, at landet hænger bedst sammen, når man bor blandet og møder både direktøren, kassedamen og sosu-medhjælperen på sin vej til bussen hver morgen,« siger Steen Søndergaard Thomsen.

Første boliger klar i 2021

Efter at de to boligorganisationers organisationsbestyrelser nu har stemt ja til Tingbjerg Byudviklingsplan, kan Københavns Kommune i dialog med boligorganisationerne og NREP udvikle et lokalplanforslag for hele Tingbjerg, som forventes færdigt i løbet af 2019.

De første boliger skal efter planen står klar i 2021.

De nuværende boliger i Tingbjerg er planlagt og tegnet af den anerkendte arkitekt Steen Eiler Rasmussen, og området er tegnet og planlagt af den anerkendte landskabsarkitekt C. Th. Sørensen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce