0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Socialdemokratiet og Carlsberg Byen vil ikke garantere bevaring af platantræer på Vesterfælledvej

Nyt byggeri truer den bevaringsværdige platanrække ved Carlsberg Byen i København, frygter Susanne Renée Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter. Hverken Carlsberg Byen eller Socialdemokratiet vil garantere for de gamle træers overlevelse. Men der vil blive plantet nye i stedet.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Endnu en række træer i Carlsberg Byen risikerer at få med motorsaven.

Siden udviklingen af den nye københavnske bydel begyndte i 2009, er der fældet 177 bevaringsværdige træer, og nu står også platantræerne på Vesterfælledvej, der løber forbi Carlsberg Byen, for skud.

Lige op ad træerne er nemlig planlagt et nyt, stort byggeri. Det får Susanne Renée Grunkin, formand for Danske Landskabsarkitekter, til i dagens debatindlæg at frygte, at også de træer bliver fældet.

Det kan de meget vel blive. Det største parti i Københavns Borgerrepræsentation, Socialdemokratiet, vil ikke garantere for træernes overlevelse.

»Det tror jeg ikke, at der er nogen, der kan garantere,« siger Niels E. Bjerrum, Socialdemokratiets teknik- og miljøordfører på rådhuset.

Der er allerede fældet en række træer på Vesterfælledvej og givet tilladelse til fældning af flere. De fleste af træerne må dog fortsat ikke fældes, fremgår det af et bilag til lokalplanen.

Det har ikke været muligt at få et interview med Carlsberg Byen, men direkte adspurgt, om man regner med at ville ansøge kommunen om fældning af træer på Vesterfælledvej, svarer adm. direktør Jens Nyhus i et skriftligt svar:

»Konkret i forhold til træer på Vesterfælledvej så er det korrekt, at der er usikkerhed om, hvorvidt enkelte træer på længere sigt vil lide skade i forbindelse med det nye byggeri, og at vi er i dialog med kommunen om en løsning på denne udfordring,« udtaler Jens Nyhus.

Hvad dialogen munder ud i, kan han endnu ikke sige – heller ikke om den kan resultere i en fældning.

Utroværdige lokalplaner

I Københavns Kommune bliver et træ registreret som bevaringsværdigt, når det er mindst 20 år gammelt, kan leve mindst 25 år mere og lever op til en række andre kriterier fastsat af teknik- og miljøforvaltningen.

Et bevaringsværdigt træ må kun fældes eller beskæres efter tilladelse fra kommunen.

I det, at ting er bevaringsværdige ligger jo ikke, at det ikke kan laves om

Men den beskyttelse er ikke meget værd, når kommunen igen og igen giver dispensation, mener Susanne Renée Grunkin. Det antyder, at lokalplaner generelt har mistet deres troværdighed, fordi hensyn til byggeriet i sidste ende trumfer hensyn til træer, mener hun.

»Man legaliserer fældning, fordi byggeprocenterne vinder over et bevaringsværdigt træ. Det gør de, fordi træet ikke kan dokumentere en ligeså høj værdi. Derfor spørger vi fra starten, hvad man vil med dem, når man siger, at de er bevaringsværdige? Hvad skal man forstå ved det?,« siger Susanne Renée Grunkin.

S: Bevaringsværdig er en pejling

Men man skal passe på med at tegne et generelt billede ud fra Carlsberg Byen, mener Niels E Bjerrum fra Borgerrepræsentationen.

Bydelen er et særtilfælde, mener han, fordi den blandt andet blev udfordret af, at finanskrisen indtraf, efter man havde besluttet rammelokalplanen. Derfor blev man nødt til at lave flere tillæg til planen.

»Projektet var sat i søen, og Carlsberg havde flyttet sin produktion, så man kunne ikke bare lade det stå stille,« siger Niels E. Bjerrum.

Har lokalplanerne så nogen troværdighed?

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at lokalplaner generelt ikke har nogen troværdighed, men jeg tror, at vi politisk skal lære af det ved at sige, at vi ikke skal lave rammelokalplaner, som skal udfyldes af tillægsplaner, når vi har byudviklingsprojekter, der kører over så mange år. I stedet skal man lave det som en samlet lokalplan, man tror kan holde hele vejen igennem, fordi den er mere styrende for processen,« siger Niels E. Bjerrum.

En sådan samlet lokalplan vil i højere grad redde bevaringsværdige træer, forudser han. Samtidig må lokalplaner dog ikke »være så styrende, at det er fuldstændig umuligt at gøre noget«, siger han.

Så i en samlet lokalplan vil man stadig have bevaringsværdige træer, som man giver dispensation til at fælde alligevel?

»Det vil man også kunne i den sammenhæng. Et politisk flertal kan jo altid ændre en beslutning.«

Har ordet 'bevaringsværdig' så overhovedet en værdi?

»Det synes jeg, at det har, for det giver en retning og en pejling for dem, der gerne vil bygge, og det gør, at de tager det med i deres overvejelser, når de kommer med bud på byudvikling. Men i det, at ting er bevaringsværdige ligger jo ikke, at det ikke kan laves om,« siger Niels E. Bjerrum.

Nyhus: Fældning var nødvendig

I Carlsberg Byen udløste særligt fældningen af 72 kastanjetræer i 2015 på Ny Carlsberg Vej, som krydser Vesterfælledvej, kritik fra både borgere og partier i Borgerrepræsentationen.

Fældningen skete »i forbindelse med omlægning af vejen«, skriver Københavns Kommune i et notat, og det er en lignende omlægning, som Susanne Renée Grunkin frygter vil resultere i fældningen af platantræerne på Vesterfælledvej. Her er der nemlig planlagt et byggeri, der ligger ligeså tæt på træerne, som byggerierne på Ny Carlsberg Vej gjorde, anfører hun.

Spørgsmålet er, hvad kommunen vil med sin træpolitik. Vi kæmper egentlig bare for, at kommunen følger den

Direkte adspurgt, om man kunne have gjort mere for at undgå fældning af de i alt 177 bevaringsværdige træer, der har måttet vige for byudviklingen i Carlsberg Byen siden 2009, udtaler Jens Nyhus i sit skriftlige svar:

»Carlsberg Byen bygger 3.100 private og almene boliger i en by, der frem mod 2025 får brug for 73.000 nye boliger, men hvor der ikke er ledige grunde til at bygge dem. Siden arbejdet med rammelokalplanen har det været en præmis for blandt andet at kunne bygge de mange nye boliger, at nogle af træerne på det tidligere bryggeriområde skulle fældes, og at der i stedet skal plantes nye træer af en vis størrelse som erstatning for de fældede træer. Derfor har det ikke været en option for dette projekt at undgå fældning.«

Han tilføjer, at træerne specifikt på Ny Carlsberg Vej var syge.

»Derfor var der enighed både fra kommunens og Kulturstyrelsens side om, at det ud fra en helhedsbetragtning var bedre at fælde de syge træer og erstatte dem af en ensartet allé med nye, sunde træer.«

Ifølge Københavns Kommune var den primære årsag til fældningen af kastanjetræerne dog »omlægning af vejens profil«.

»I redegørelsen til lokalplanforslaget havde vi beskrevet, at træerne var syge. Træerne var angrebet af møl, men det har kun kosmetisk betydning (brune blade),« skriver kommunen i en email til Politiken Byrum.

Grunkin: Gamle træer mere værd

Susanne Renée Grunkin er glad for, at man planter et nyt træ for hvert træ, man fælder. Men et nyt træ har ikke samme værdi som et gammelt, mener hun. Først og fremmest fordi det ikke har samme størrelse og historie, men også fordi det risikerer at bukke under i byen.

»Byerne bliver tættere og højere med flere mennesker og mere trafik. Det er ikke alle træer, der kan overleve det, og derfor skal vi passe på de lidt ældre træer, der har vist, at de kan,« siger hun.

Københavns befolkning vokser med 10.000 om året. Anerkender du ikke, at man nogle gange bliver nødt til at fælde bevaringsværdige træer for at få plads til ny bebyggelse?

»Jeg tænker, at man allerede, når man udarbejder en lokalplan og beslutter sig for, hvilke træer der er bevaringsværdige, skal gøre overvejelserne, så man ikke udpeger bevaringsværdige træer, som, man nærmest på forhånd ved, bliver fældet. Det er jo til gensidig frustration,« siger Susanne Renée Grunkin.

Så man skal udpege færre bevaringsværdige træer?

»Ja, eller i hvert fald gøre begrebet mere præcist og forståeligt, så vi alle også kan få en bedre indsigt i, hvor mange og hvilke træer der reelt skal bevares. Spørgsmålet er, hvad kommunen vil med sin træpolitik. Vi kæmper egentlig bare for, at kommunen følger den.«

Fæld ét træ, plant tre

Der kan være godt nyt på vej til de københavnere, der mener, at der er for få træer i København.

Ifølge Niels E. Bjerrum fra Københavns Borgerrepræsentation er man på rådhuset så småt ved at forhandle om, at der skal plantes to eller tre træer i stedet for blot ét, når man fælder et træ i kommunen.

»Der er ikke noget, der er sikkert i politik, men de løse dialoger, jeg har haft med Enhedslisten, Alternativet, Dansk Folkeparti og de radikale, peger alle sammen i den retning, at det vil man gerne, så der er ikke noget problem med at få et flertal for det. Nu skal vi bare finde ud af, hvordan man gør det i praksis, og hvor store træerne, man planter, skal være,« siger Niels E. Bjerrum.

Han forventer, at der vil falde en aftale på plads i efteråret.

Københavns Kommune forventer, at Ny Carlsberg Allé, der fik fældet 72 kastanjetræer, vil få plantet 72 nye træer i 2024.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce