0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Arkitema
Visualisering: Arkitema

Arkitemas ene projekt har navnet: Dyrk, skab, lær.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Urbant på en utroligt poetisk måde«: Fire arkitekthold videre i konkurrence om Fremtidens Forstad i Årslev

Københavns tidligere stadsarkitekt, Jan Christiansen, er begejstret over konkurrenceforslagene.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mandag aften blev det offentliggjort, hvilke fire arkitekthold der er videre i konkurrencen om at tegne 'Fremtidens Forstad' ved Årslev på Fyn.

Det oplyser Faaborg-Midfyn Kommune til Politiken Byrum.

Den fynske by Årslev-Sdr. Nærå er ifølge kommunen kendetegnet ved stærke, inkluderende fællesskaber og naturområdet Tarup Davinde i baghaven.

Derudover ligger den med både tog, motorvej og cykelsti til Odense, der kan nås på 15-20 minutter. Det gør byen til et attraktivt bosætningssted for mennesker, der både vil storbyen og naturen, mener Faaborg-Midtfyn Kommune.

Den har som ambition at få 1.200 nye borgere til at flytte til Årslev-Sdr. Nærå inden 2030.

For at understrege og bygge videre på den særlige identitet og ånd, der er i Årslev-Sdr. Nærå, har kommunen har valgt at udskrive hele to arkitektkonkurrencer.

2 gange 5 arkitekthold har tegnet deres bud på, hvordan en ny bæredygtig bydel kan se ud – og hvordan den nye bydel skal samle de to byer.

I konkurrencen om at lave en ny bymidte er Holscher Nordberg Architecture and Planning, Arkitema og Arkitema Landskab gået videre.

I konkurrence nummer to, som handler om at skabe en helt ny bydel, er Tegnestuen Vandkunsten og Holscher Nordberg Architecture and Planning gået videre.

Har aldrig set lignende

Arkitekt Jan Christiansen, tidligere stadsarkitekt i København, har været fagdommer ved konkurrencen om at skabe en helt ny bymidte. Politiken Byrum fanger ham, inden han skal til Årslev og deltage i offentliggørelsen af de foreløbige vindere. Han lægger ikke skjul på sin begejstring:

»Det er helt forrygende for en gammel københavnerarkitekt at opleve, at der i så lille en by sættes gang i en proces, der er en storby værdig. Jeg har nok været dommer i 100 arkitektkonkurrencer og aldrig set noget lignende,« siger Jan Christiansen.

Han beskriver forslaget fra Holscher Nordberg som »meget urbant på en utroligt poetisk måde«.

Jan Christiansen kalder projektet om Fremtidens Forstad et lærestykke i, hvordan man kan udvikle en helt ny type landsby og urbaniseringskoncept ude på landet.

Arkitemas forslag havde Jan Christiansen det svært med i starten,»fordi det var så antiarkitektonisk.«

»Nu er jeg helt vild med det. Det er mere selvgroet, og man styrer ikke så meget, men ser på en casual og uforudsigelig måde, hvordan tingene udvikler sig. Det bliver sindssygt spændende at følge.«

Jan Christiansen sammenligner Årslev med Refshaleøen i København på grund af den gamle skosålefabrik, der nu er ramme om en række aktiviteter for beboerne:

»Men det her er sgu mere radikalt. Jeg fik lidt et chok første gang, jeg kom til Årslev og oplevede det kreative miljø med den gamle skosålefabrik. Det der alternative miljø, det er så nemt at skabe i København – her har det kostet blod, sved og tårer.«

Kommunalbestyrelsen har i budgettet for 2018 afsat 5,9 millioner til Fremtidens Forstad. Investeringer, der forventes at fortsætte i de kommende år.

I efteråret kåres den endelige vinder af de to konkurrencer.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce