0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
By & Havn
Pressefoto: By & Havn

20. august overtager Anne Skovbro hjørnekontoret på Nordre Toldbod 7.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny direktør i By & Havn ændrede på tre år Realdania fra »mavefornemmelse til hjernefornemmelse«

Anne Skovbro, der har en fortid som direktør i Københavns Kommune og Realdania, beskrives som et datamenneske med politiske forbindelser og styr på økonomi. Og en benhård chef.

Nyheder
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Da Anne Skovbro i august 2015 trådte ind ad svingdøren på Jarmers Plads 2 i København som ny filantropidirektør i Realdania, var det en virksomhed, der ofte agerede på sin mavefornemmelse.

Men det skulle være slut nu.

Den filantropiske forening, der hvert år uddeler omkring én milliard kroner til byggerier og byudviklingsprojekter, skulle arbejde mere målrettet med analyser og data.

»At vide, hvordan en given situation ser ud, inden vi starter, og så måle på den løbende,« som Jesper Nygård, adm. direktør i Realdania, formulerer det.

Det var en af de opgaver, Jesper Nygård satte Anne Skovbro i spidsen for, da han ansatte hende for tre år siden.

»Opgaven var at flytte os væk fra at have meget mavefornemmelse til at have mere hjernefornemmelse. Den opgave har hun løst med meget stor dygtighed,« siger han.

Balance mellem profit og by

20. august er det helt nye opgaver, der venter 49-årige Anne Skovbro.

Tirsdag aften blev bestyrelsen i By & Havn enig om at ansætte Skovbro som ny adm. direktør i By & Havn, og torsdag formiddag blev det meldt ud til offentligheden. Stillingen overtager hun efter den tidligere socialdemokratiske overborgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen.

Den afgående direktør har høstet både ros og kritik for i 11 år at have stået i spidsen for en enorm udvikling af nye københavnske bydele, samtidig med at han har skullet tjene penge hjem til at dække underskuddet fra byens metrobyggeri.

En balancegang, som Anne Skovbro nu skal til at gå.

»Jeg har joket lidt med, at den balance, hun nu skal arbejde med, er den samme som Realdanias - du skal bare sætte minus foran alle de tal, vi har i Realdania, så har du de samme tal i By & Havn,« siger Jesper Nygård.

By & Havns gæld kan kun fjernes, hvis man evner at sælge jordstykkerne til høje priser - samtidig med, at byen skal udvikles i en sund retning. Det kan Anne Skovbro, mener Nygård.

»Hvor Jens (Kramer Mikkelsen, red.) var en rigtig dygtig policymaker og god til at mingle folk sammen, har Anne de samme talenter, men kommer også med noget byfaglighed, som jeg tror, er en stor styrke i den fase, By & Havn kommer ind i nu. Hvis det er rigtigt, at den her konjunkturcyklus er ved at slutte, skal man begynde at gentænke, hvordan man får solgt de sidste arealer. Der tror jeg, hun kan bidrage med rigtig meget dygtig kompetence i forhold til at udvikle gode, bæredygtige bydele,« siger han.

Tidligere direktør i kommunen

Anne Skovbro er ikke ukendt i By & Havn.

Inden hun kom til Realdania, var Skovbro direktør i Københavns Kommunes økonomiforvaltning, som er kommunens direkte link til By & Havn. Derfor kender Jens Kramer Mikkelsen også Anne Skovbro personligt fra deres mangeårige samarbejde om udviklingen af nye bydele som Ørestad og Nordhavn.

Også By & Havns bestyrelsesformand, Carsten Koch, der var med til at ansætte Anne Skovbro i sin nye stilling, kender hende fra tiden i Københavns Kommune.

Han lægger især vægt på Skovbros »politiske tæft og forbindelser« og hendes viden om det københavnske ejendomsmarked og store økonomiske forståelse.

Kvaliteter, der er afgørende for de store udfordringer, der venter hende fra 20. august - som for eksempel at finde en ny og mindre kontroversiel plads til de 2.500 boliger, som kommunen i efteråret måtte droppe at lægge på Amager Fælled efter pres fra borgere og politikere. Uden at det koster By & Havn noget.

»Der er det rigtig godt, at vi har en, der både kan det politiske og det byplanmæssige,« siger Carsten Koch.

Styr på data og mennesker

Blandt de folk, som Politiken Byrum har talt med, beskrives Anne Skovbro som et overbliksmenneske, der både har styr på de data, der ligger til grund for et projekt, og samtidig har forståelse for alle de interesser, der kan være i en sag.

En tidligere kollega beskriver Anne Skovbros data- og procestunge tilgang som både en ulempe og en fordel. Bagsiden er, at der er længere vej fra tanke til handling. Fordelen er, at man som medarbejder har en reel mulighed for at komme igennem med sine forslag, fordi Anne Skovbro er åben, når ideen blot er veldokumenteret.

Skovbro vifter ikke en idé bort blot på baggrund af en mavefornemmelse.

At hun er god til det politiske spil og til at få folk med sig, går igen i beskrivelserne. En leder med menneskeforståelse.

I spidsen for metrobyggeriet

Anne Skovbro sad i spidsen for økonomiforvaltningen i begyndelsen af den fjerde etape af metrobyggeriet, som i 2019 skal resultere i en ny metroring.

Søren Gregersen, der er og var kommunikationschef i økonomiforvaltningen, håndterede blandt andet de mange naboer, der klagede over støj fra byggeriet. Her var Skovbro en god sparringspartner, fortæller han og tilføjer:

»Hun var ikke blind for, at selvfølgelig skulle vi have bygget metroen, men samtidig skulle vi gøre, hvad vi kunne, for at afhjælpe de problemer, det skabte for naboerne,« siger Søren Gregersen.

»Hun er god til at få folk med. Men hun er ikke nogen blød eftersnakker.«

Som modpart kan hun være benhård og tydelig om interne krav, siger en anden tidligere kollega i Københavns Kommune.

Kan hun ændre By & Havn?

By & Havn er en stor organisation med mange chefer, der har været i virksomheden i mange år. Det gør af og til byudviklingsselskabet til en konservativ aktør, mener en iagttager.

I den forbindelse beskrives Anne Skovbro som en person med dybere kendskab til, hvordan en organisation arbejder med materien, end Jens Kramer Mikkelsen. Spørgsmålet er, om det aftryk vil sætte sig på By & Havn, der har som opdrag fra kommunen at sælge byggegrunde til højest mulig markedsværdi for at sikre finansiering af underskuddet fra metrobyggeriet.

Selv vil Skovbro endnu ikke løfte sløret for, hvilken retning hun vil sætte for udviklingen af København fra sit kommende kontor på Nordre Toldbod 7.

»Det er det simpelthen for tidligt at sige noget om,« siger Anne Skovbro.

»By & Havn har haft ansvar for at udvikle en række bydele, som har nogle potentialer og muligheder, og det er noget af det, jeg skal diskutere, hvordan vi gør fremadrettet.«

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce