0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Effekt
Visualisering: Effekt
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Lav et psykiatrimuseum på hospitalsgrunden på Frederiksberg

Kælderen under afdeling 1 på Frederiksberg Hospital gemmer på en uhyggelig fortælling, der bør komme til overfladen under den forestående omdannelse, skriver Birgitte Franck fra Ældrerådet på Frederiksberg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kære Effekt Arkitekter. I har vundet konkurrencen om at udvikle Hospitalsgrunden på Frederiksberg.

I har leveret et spændende og grønt projekt. Men hospitalet rummer også en mørk historie, der bør synliggøres.

I 1960’erne og 1970’erne lægger nogle kældre på Frederiksberg hospital rum til LSD-forsøgenes historie, som for mange mennesker blev en tragisk skæbne, som de og deres familie måtte lide under resten af livet.

Vrangforestillinger, mord og selvmord

Mellem 400-600 patienter, de fleste på Frederiksberg hospital, fik stoffet LSD, som de håbede på kunne hjælpe dem.

Privat
Foto: Privat

Birgitte Franck

Der var nogle, der blev helbredt. Men mange fik resten af deres liv ødelagt med invaliderende vrangforestillinger, angst og mareridt, nogle begik selvmord, en enkel mord.

Historien får en uhyggelig drejning, idet nogle mener, at CIA – det amerikanske efterretningsvæsen – finansierede disse forsøg. Journalist Alex Frank Larsens bog ’De Sprængte Sind’ fra 1985, graver sig ned i LSD-historierne samt det bagvedliggende verdensomspændende netværk. En uhyggelig bog, der indbragte Alex Frank Larsen Cavlingprisen, og hvis fortælling synes højaktuel på grund af fokus på psykiatri og de politiske planer, der synes at ligge i en syltekrukke.

Oplagt med psykiatrimuseum

LSD-forsøgene er også blevet aktuelle igen, idet der er lavet fem podcastudsendelser på DR af historiker August Dyrborg, der har være i Frederiksbergs Stadsarkiv og Rigsarkivet for at undersøge tusindvis af dokumenter.

Her er en historie, som ikke bør dø og som rettelig burde danne grundstenen for et museum på Hospitalsgrunden. Et museum, der kaster lys på fortidens skygger, samtidig med at det peger på muligheder for en bedre psykiatri i fremtiden.

Så kære Effekt: I har valgt at bevare mange af de gamle bygninger på Hospitalsgrunden – og tak for det. Men giv også plads og stemme til de grusomme fortællinger, som murene rummer.

Et psykiatrimuseum med plads til patientforeninger, der fokuserer på psykiske sygdomme. Det har vi brug for.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce