0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Simon Aggesen om planlovsrevision: Jeg er vild med glamping, men helt ærligt!

Vi har ikke tid til at spilde mulighederne for at skabe en grønnere fremtid i det byggede miljø. Det gjorde et flertal ved vedtagelsen af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri – og det gør et flertal nu igen i forbindelse med planlovsrevisionen, skriver tidligere borgmester på Frederiksberg og nuværende rådgiver Simon Aggesen i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Mens EU vedtager en taksonomi for bæredygtighed, og grønne certificeringsordninger opstår, aftaler regeringen med et flertal i Folketinget en uambitiøs revision af planloven, som slet ikke giver nok grønne redskaber til landets kommuner.

Til gengæld bliver det nu nemmere at etablere glamping i landzoner. Jeg er vild med glamping, men helt ærligt!

Endnu en gang bliver det ved skåltalerne

Vi har ikke tid til at spilde mulighederne for at skabe en grønnere fremtid i det byggede miljø. Det gjorde et flertal ved vedtagelsen af den nationale strategi for bæredygtigt byggeri – og det gør et flertal nu igen.

Af aftalen fremgår, at klima skal ind i planlovens formålsbestemmelse på lige vilkår med vækst, udvikling, natur og miljø. Men hvad hjælper det, hvis det ikke følges op af konkrete redskaber, som kommunerne kan bruge til at stille krav i fremtidige planer?

Det er tankevækkende, at de mange grønne skåltaler kun følges op af bittesmå skridt på vejen. Hvorfor egentlig?

Det virker som om, at man forsøger at tage hensyn til de kommuner, som ikke har mulighed for at sikre vækst, samtidig med at der stilles grønne krav til byggeriet. Selvfølgelig er der forskel på, hvilke krav der kan og bør stilles i hovedstaden og på Lolland, men hvorfor holde de kommuner tilbage, som kan og vil?

Indfør kommunale CO2-krav til byggeri

Det er på tide, at kommunerne får lov til at stille CO2-krav til byggeriet og mulighed for at kræve lokale byggerier certificeret. Ordninger, som løbende skal opdateres i takt med at det grønne sprog udvikles. De bygninger, som opføres i dag, skal nemlig stå i en CO2-neutral fremtid. Der er behov for langt større nationale ambitioner og langt mere lokal handling.

Derfor bør man også slippe nogle af kommunerne helt fri. Hvorfor indfører Folketinget ikke et grønt frihedsforsøg, hvor man lader de mest klimaambitiøse kommuner gå forrest for at sikre bæredygtige byggerier? Der er i den grad brug for, at kommunerne og bygherrerne udforsker mulighederne og grænserne for bæredygtigt byggeri - og af den vej bidrager til læring og inspiration.

Når det er sagt, så skal aftalepartierne dog have ros og anerkendelse for, at kommunerne langt om længe kan stille krav om biofaktor og ladeinfrastruktur i lokalplanerne. Et lille skridt på vejen.

Den grønne planlov udeblev, og ambitiøst grønt byggeri skal fortsat fremmes ad frivillighedens vej. Vi må håbe, at tiden ikke løber ud.

Fremtiden er grøn!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce