0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Solcelleparker bør inkluderes mere i landskabet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Landskabet skal åbnes, når nye energiparker anlægges

Stier og løberuter, skovrejsning og frugtparker. Solcelleparker skal tænkes ind i et åbent og tilgængeligt landskab, skriver Koldings borgmester og bestyrelsesformanden i Triangle Energy Alliance i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er en bunden opgave. Hvis vi skal have en rimelig chance for at nå vores klimamål i 2030, skal andelen af grøn elproduktion tre- til femdobles. En betydelig del af den nye elproduktion vil komme fra havvind, men havvind er både dyrt og tidskrævende. Det tager typisk 7-10 år fra idé til etablering af havvindparker.

Derfor fortjener regeringen også ros for reformudspillet, Danmark kan mere II, der netop lægger op til en større udbygning af sol- og vindkraft på land. »Det skal gå rigtigt stærkt, og der må man bare konstatere, at det, der er billigt, hurtigt og grønt, er at lave vind på land og sol på land,« forklarede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen, da reformudspillet blev præsenteret.

Vigtigheden af regeringens pointe er siden kun forstærket. EU-Kommissionen har netop fremlagt deres forslag til PtX-regneregler, og her fremgår det, at strøm, der anvendes til PtX skal være ny, støttefri og grøn strøm. Vi skal med andre ord ikke kun udbygge med sol og vind for at nå vores klimamål, det er også afgørende for at indfri PtX-målsætningerne.

Landskabet skal åbnes op for lokalområdet

Skal vi lykkes med en så stor udbygning, er det altafgørende, at kommunerne allerede nu begynder at stille højere krav til ansøgninger, så man undgår administrative flaskehalse, og at man fra start indtænker miljøhensyn og naboønsker.

Energiselskabet Better Energy har eksempelvis allerede bevist, at det er muligt at sammentænke anlæggelsen af solcelleparker i tæt sammenspil med lokale ønsker. Solcelleparker kan etableres ovenpå drikkevandsinteresser, øge biodiversiteten eller bygges på lavbundsjord. Better Energy har endda ansøgt om at anlægge en solcellepark i Kolding og Vejle Kommune, hvor solcelleparken skal åbne landskabet op med mere end 100 hektar til naturgenopretning, gendannelse af vandløb og biodiversitet.

På den måde kan nye energiparker også være med til at åbne landskabet op, så naboer inviteres ind på nye måder. Det kan være nye stier og løberuter. Det kan også være skovrejsning og frugtparker på områder, der før var lukket for offentligheden.

Skal vi sikre lokal forankring og opbakning til ny grøn elproduktion, så skal landskabet åbnes op i samarbejde med lokalsamfundet. Det viser erfaringerne, og de viser samtidig også, at det kan lade sig gøre. Desværre er der flere benspænd. Det er eksempelvis ikke i dag muligt at tilbyde billig grøn strøm til naboerne til en ny vind- eller solcellepark. Skal naboer også drage gavn af den nye grønne strøm, så bør de regulatoriske benspænd ryddes af vejen.

Billig og grøn strøm er forudsætningen for PtX

I dag er landbaseret sol- og vindkraft den billigste energiform. Solkraft har i en årrække fungeret på markedsvilkår, og frem mod 2030 forventer Energistyrelsen, at solkraft kommer til at koste halvdelen af havvind.

Som regeringen har påpeget, har vi travlt. Vi skal sikre, at den grønne omstilling sker så billigt og effektivt som overhovedet muligt, og i takt med at flere solcelleparker etableres, skal vi samtidig fastholde og sikre lokal opbakning.

Vi har brug for enorme mængder af ny grøn strøm til både at fortrænge den fossile energi og forsyne PtX-produktion. Heldigvis er løsningen lige så klar som udfordringen. Vi skal have et energisystem, hvor strøm produceres som vinden blæser og solen skinner – uden statsstøtte. Tid er her vores mest dyrebare ressource.

Debatindlægget har tidligere været bragt i vores søstermedie Klimamonitor.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce