0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Henrik Valeur: Fiskeri, handel og bådbyggeri er stort set forsvundet fra danske havne og er erstattet af moderne marinaer og etageboliger

Arkitekt og debattør Henrik Valeur bruger sin sommer på at undersøge muligheden for at etablere flydende bofællesskaber rundt i landet. For danske havne er i dag pæne og ordentlige, men også triste og kedelige. Skal der kun være plads til de velhavende på landets havne, spørger han i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Til sommer rejser jeg, sammen med en række andre, rundt i landet for at undersøge mulighederne for at etablere flydende bofællesskaber, fortælle om det og bygge elementer til det.

Det flydende bofællesskab er for mennesker, som mangler et sted at bo, eller bare ønsker at bo på en anden måde. Hensigten er, at vise hvordan man kan leve off grid på vandet i tiny houseboats, baseret på genbrug og lavt forbrug.

En maritim bykultur

Vi lever i et land med en usædvanlig lang kystlinje og en historie, som naturligt nok er tæt knyttet til havet. Landskabet er formet af vandet og siden stenalderen har folk bosat og ernæret sig langs kysterne. Helleristninger fra bronzealderen er fyldt med forskellige fartøjer og allerede dengang sejlede man fra Vesterhavet og Østersøen ned gennem Europa til Middelhavet og Sortehavet for at handle. Vikingerne fortsatte og videreudviklede denne kultur. Senere voksede der en maritim bykultur frem.

I alle de danske havnebyer – og dem er der mange af – synes der nu at være sket nøjagtig det samme:

De oprindelige funktioner knyttet til havnen, som fiskeri, handel og bådebyggeri, er stort set forsvundet. I stedet er der kommet den moderne marina og de moderne etageboliger ned til kajen.

Det er pænt og ordentligt, men også trist og kedeligt.

Der er opstået en kultur langs kajen, hvor udtryk som ‘det sejler’ og ‘det flyder’ opfattes som noget negativt.

Vi, der rejser rundt for at undersøge mulighederne for flydende bofællesskaber, vil gerne stille nogle spørgsmål til denne udvikling:

Skal der kun være plads til de velhavende på havnen? Hvad med de, der ikke har så meget, som måske ikke engang har et hjem, eller som bare gerne vil skabe sig et mere bæredygtigt hjem?

Og hvor fornuftigt er det at opføre store, fastfunderede boligbyggerier de steder, som er mest udsatte for havvandsstigninger og stormfloder? Hvem skal betale for at sikre disse boliger i fremtiden – mod konsekvenserne af beboernes egne livsstile?

Hvorfor ikke give folk mulighed for at bygge deres egne små boliger på vandet?

En nomadiske livsform

Vi er inspirerede af det flydende fristed i Erdkehlgraven i København, som det lykkedes nogle velhavende naboer på Holmen at få fjernet.

Her lærte vi, hvor stærkt det fællesskab er, som er baseret på, at man hjælper hinanden, fordi man har brug for det. Det er den samme slags fællesskab som stadig er udbredt blandt sejlerfolket.

Etableringen af flydende bofællesskaber forskellige steder vil muliggøre en mere nomadisk livsform, som kan medvirke til, at der opstår nye forbindelser på tværs af landet – og på tværs af sociale grupperinger.

Vores tidsplan er som følger:

  • 15.-27. juni: Holbæk Gamle Havns Beddinger, Holbæk.
  • 28. juni-9. juli: Nicolai, Bygning 5, Kolding.
  • 10.-27. juli: Grobund, Ebeltoft.
  • 28. juli–8. august: Underværket, Randers.
  • 9.-23. august: Utzon Center, Aalborg Havn.

Vi bygger fælles elementer såsom drivhuse, køkkener, muldtoiletter og saunaer, samt individuelle småhuse på tømmerflåder, som søsættes, efterhånden som de bliver til, og fragtes med rundt til de forskellige steder. De udstilles samlet i Aalborg Havn.

Deltagerne i projektet bor i egne både eller telte på land, og det vil være en læringsproces for os alle, for ingen af os har prøvet det før.

Vi finder sammen ud af, hvordan vi skal bygge de forskellige ting ud fra de muligheder og materialer, vi har til rådighed. Og vi bygger dem sammen.

Vi samarbejder med lokale kulturprojekter og genbrugspladser og mange andre, og vi er glade og taknemmelige for al den hjælp, vi får.

Hvis du har lyst til, at være med til at bygge, eller til på anden måde at bidrage – måske du har et anker, nogle plasttønder eller en gryde med varm suppe tilovers – så kontakt byg@henrikvaleur.dk.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce