0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Uffe Weng/BKF
Foto: Uffe Weng/BKF
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Statens Kunstfonds og Realdanias nye anbefalinger til boligbyggeri overser en vigtig pointe

Statens Kunstfonds og Realdanias Boliglaboratoriums anbefalinger til, hvordan vi kan forny og sætte nyt perspektiv på boligbyggeriet i Danmark, men anbefalingerne nævner ikke kunstens betydning. Det undrer Marie Thams, forperson i Billedkunstnernes Forbund, for »der findes rigtig mange eksempler på, at kunst kan være med til at skabe tilhørsforhold, lokal identitet, øge livskvaliteten for beboere,« skriver hun i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vi løser ikke i tilstrækkelig grad vor tids udfordringer med vores nuværende standardiserede boligbyggeri, blandt andet fordi vi bygger for ensformigt og uden hensyn til lokalmiljøets fællesskaber.

Det fremhæver Trine Berthold fra Statens Kunstfonds Legat- og Projektstøtteudvalg for Arkitektur i sit indlæg her på Byrummonitor den 23. maj, hvor hun pointerer, at der er brug for at tage fælles ansvar for boligbyggeriets udvikling.

Derfor har Statens Kunstfonds og Realdanias Boliglaboratorium netop lanceret et nyt boligpapir med en række anbefalinger til, hvordan vi kan forny og sætte nyt perspektiv på boligbyggeriet i Danmark.

Men boligpapiret overser, hvad kunsten kan tilbyde.

Kunst ikke nævnt med ét ord

I Billedkunstnernes Forbund er vi også optagede af dette, og vi har læst samtlige 32 anbefalinger til, hvordan man kan genstarte og gentænke byggeriet. Hvor er kunsten i boligpapiret?

Vi undrer os over, at kunsten ikke er nævnt med et ord i de mange anbefalinger. Der findes rigtig mange gode eksempler på, at kunsten kan være med til at skabe tilhørsforhold og lokal identitet samt øge livskvaliteten for boligernes beboere, og samtidig være med til at sikre bæredygtige løsninger på klimamæssige, sociale og økonomiske udfordringer.

Se for eksempel det katalog et andet legatudvalg i Statens Kunstfond - kataloget for billedkunst -, udgav i 2019 over, hvordan og hvorfor kunsten kan tænkes ind i hverdagen som del af en helhedsorienteret tænkning, hvor kunsten bliver en del af en løsning, når den tænkes ind på uventede steder og på utraditionelle måder i vidt forskellige sammenhænge.

Kunst spiller vigtig rolle

Ligesom man på hjemmesiden hos en statslig institution som Bygningsstyrelsen blandt andet kan læse om, hvordan kunsten giver et betydningsfuldt bidrag til arkitekturen og brugernes eller beboernes daglige trivsel, skaber identitet og samhørighed og ansporer til refleksion.

At kunst spiller en rolle som en del af byggerier og boligområder er på ingen måde nyt. For nylig udkom bogen ’Kunst i almene boligområder’. Mellem udsathed, inddragelse og forandring, undersøger fire forskere, hvad en række forskelligartede kunstprojekter kan og gør i fire boligområder – henholdsvis Værebroparken i Gladsaxe, Gellerupparken i Aarhus, Vollsmose i Odense og Stengårdsvej i Esbjerg. Bogen viser, at der er en lang række erfaringer med, hvordan kunst kan være med til at skabe forandring. Det er også vigtig viden, man bør tage med sig, når man overvejer, hvordan vi kan genstarte vores boligbyggeri og arkitektur.

»Der er brug for at tage fælles ansvar for boligbyggeriets udvikling,« skriver Trine Bertold, der også savner eksperimenter og innovationskraft.

Jeg kan forsikre om, at billedkunstnerne i den grad står til rådighed, og hvis der skulle være brug for at opdatere de netop udsendte anbefalinger, bidrager vi meget gerne med viden om og ideer til en bredere tilgang til, hvordan man kan udvikle nye løsninger for fremtidens boliger i Danmark.

Lad os tænke og arbejde sammen – kunstnere, arkitekter og bygherrer – helt fra den tidlige start af byggerierne, både når det gælder nye byggerier og renovering af eksisterende, og uanset om det gælder om at bygge hjem til mennesker eller arbejdspladser eller om at skabe udendørsarealer og fælles rum, som det skal være rart at ophold sig i.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce