0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Lars Bertelsen
PR-foto: Lars Bertelsen

Jens Elmelund er adm. direktør i KAB.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


KAB-direktør: Bakkehusene dannede grundlag for almene boliger i god kvalitet med betalelig husleje og socialt ansvar

KAB’s grundlægger, F.C. Boldsen, var ganske fremsynet, da han planlagde Danmarks første etplans rækkehuse for mindrebemidlede borgere – flere nye boligtyper står i dag på skuldrene af Bakkehusene, skriver adm. direktør i KAB, Jens Elmelund.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I begyndelsen af 1900-tallet stod København over for en omfattende mangel på boliger, og mange af de eksisterende var nedslidte, mørke og usunde. I en tid hvor byplanlægning som faglig disciplin var et nyt begreb, var der brug for nye måder at løse boligproblemerne på.

En af dem, der bidrog til en nytænkende udvikling af byen, var en idealistisk sagfører, F.C. Boldsen, der, udover at være medlem af statens nye Boligkommission, også grundlagde Københavns Almindelige Boligselskab (nu KAB) i 1920.

Sunde boliger til alle samfundsklasser

De første boliger, KAB opførte i et datterselskab, var Bakkehusene i Københavns Nordvestkvarter fra 1921. De var usædvanlige for tiden af flere grunde:

For det første var det de første etplans rækkehuse med have i Danmark. Men endnu mere bemærkelsesværdigt var, at målgruppen var de mindre bemidlede borgere. Borgere, der ellers boede under trange og usunde forhold i små lejligheder. Nu skulle sunde boliger med lys, luft og egen have ikke længere være forbeholdt de bedrestillede.

Bakkehusene har ikke alene givet inspiration til rækkehusbebyggelsen som boligform, der er blevet meget populær. De har også været med til at bane vejen for den almene boligform, vi kender i dag. En boligform, der tager socialt ansvar og tilbyder boliger af god kvalitet til en betalelig husleje. En boligform med plads til alle.

Tine Harden
Foto: Tine Harden

Bakkehusene i Københavns Nordvestkvarter

Men også en boligform, der har sine udfordringer. ’Omdannelsesområder’, ’parallelsamfund’, ’udsatte områder’ – der er mange lister, der grupperer de almene boligområder. Om det er en god idé, skal jeg ikke komme ind på her. Men jeg vil derimod pege på nogle af de muligheder, der er for at udvikle velfungerende, almene boligområder. Muligheder som Boldsen allerede havde fokus på for mere end 100 år siden.

I sin bog ’Haveboliger i Danmark for de mindre bemidlede Samfundsklasser’ fra 1912 agiterede Boldsen for, at både den enkelte og samfundet ville få gavn af at tilbyde mindrebemidlede hus og egen have:

»Med Kærligheden til Hus og Hjem følger Ansvarsfølelsen over for det Samfund, som de er Medlem af, og som de hidtil nærmest har næret uvillige Følelser over for, ofte ikke ganske med urette,« skrev Boldsen.

Og han fik ret – Bakkehusene er velfungerende og utroligt eftertragtede boliger.

De rigtige rammer

Netop ansvarsfølelse er, sammen med fællesskab, stærke indikatorer på et velfungerende boligområde. Og det kan til en vis grad lade sig gøre at planlægge boliger med indbygget fællesskab. I KAB-Fællesskabet har vi gjort det i vores mange bofællesskaber, deleboliger og AlmenBolig+-konceptet; Bæredygtige lavenergiboliger i træ, hvor beboerne selv skal slå græs, klippe hæk, feje og rydde sne.

Omkring fælles opgaver opstår fælles ansvar og fællesskab. Det kan vi se i de 27 AlmenBolig+ afdelinger med mere end 1.400 boliger, der er blevet opført.

Men vi vil gerne gå endnu længere og give beboerne mere råderum og ansvar. Derfor udvikler vi nu et ’medbyg’-koncept, hvor beboerne kan fortsætte med at bygge på et råhus og i fællesskab med naboerne planlægge udearealer. Initiativer, der kan holde huslejen nede og styrke fællesskabet – ligesom i Bakkehusene.

For som en af beboerne pointerer i arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt Birgitte Kleis’ nye bog, ’Bakkehusene’, handler det gode naboskab om at have omsorg for hinanden og passe på de lidt skæve skæbner, som bebyggelsen også huser.

Den slags kan vi ikke planlægge i detaljen, når vi bygger. Men vi kan og bør være med til at skabe rammerne, der gør det muligt.

’Bakkehusene’ er skrevet af arkitekturhistoriker Jannie Rosenberg Bendsen og arkitekt Birgitte Kleis. Tine Harden står for bogens nye fotos.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce