0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Danmarks Tekniske Universitet
PR-foto: Danmarks Tekniske Universitet
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Dekan: Klimakrisen kræver radikal forandring – derfor laver vi DTU Byg om til noget nyt

En bygningsingeniør fra DTU er stadig en bygningsingeniør fra DTU med alle de kvaliteter, det indebærer. Men med en ny organisering vil vi opnå synergieffekter, som kobler forskellige fagligheder sammen, skriver Lars Christoffersen, dekan på DTU, efter kritik af nedlæggelsen af DTU Byg. Det er der brug for mod klimakrisen, argumenterer han.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Ved at lægge forskningssektioner fra DTU Byg sammen med andre stærke fagligheder og danne to nye institutter, nemlig DTU Construct og DTU Sustain, sætter DTU fokus på fremtidens byggeri og skaber ny synergi mellem fagligheder. Det er en styrkelse – ikke en svækkelse.

Reorganiseringen af institutterne adresserer de udfordringer, der knytter sig til den grønne omstilling. Fremtidens bygningsingeniører vil foruden at tænke i materialer, holdbarhed, design og byggeprocesser også se på ressourceforbrug, recirkulering/genanvendelse, miljøpåvirkning og klimaaftryk. Bygningsingeniører fra DTU vil i det hele taget komme til at se fremtidige byggeprocesser i et meget bredere bæredygtighedsperspektiv.

Brug for radikal innovation

Nye tider kræver nye tilgange, og med de enorme udfordringer, som vores samfund – for ikke at sige kloden – står over for, er der brug for nye innovative tilgange til fremtidens byggeri. Vi skal ganske enkelt tænke i nye baner. Det gælder såvel for det enkelte byggeprojekt som for den samlede bygningsmasse og de materialer, ressourcer, energi og CO2-udledning, der knytter sig til bygningernes samlede levetid og genanvendelse.

Det kræver radikal innovation (ikke bare 5 procents forbedring af de eksisterende processer, men helt nytænkning), og det er netop, hvad man kan forvente af en forskningsinstitution som DTU. Det kræver også ingeniører, der forstår samspillet med fagligheder, der kan bryde vanetænkning og gå helt nye veje i bestræbelserne på at udvikle løsninger på de udfordringer, verden står over for.

Lader ingen tilbage på perronen

Uddannelserne på DTU er ikke knyttet til det enkelte institut, men til universitetet. Derigennem sikrer vi, at der er sammenhæng og koordinering i uddannelserne, og at uddannelserne indeholder det, som omverdenen efterspørger.

På den korte bane vil uddannelserne køre upåvirket videre med de samme vejledere og undervisere. En bygningsingeniør fra DTU er således stadig en bygningsingeniør fra DTU med alle de kvaliteter, det indebærer. I takt med, at vi opnår synergieffekter fra forskningsmiljøer, som kobler forskellige fagligheder sammen, vil den nyeste forskning også fra disse områder komme til at indgå i DTU’s forskningsbaserede undervisning.

DTU har en ambition om at tilbyde Europas bedste ingeniøruddannelse. Et element i dette er, at vores studerende lærer at forholde sig til og arbejde med bæredygtige teknologier til gavn for mennesker og samfund. De unge, som vil beskæftige sig med byggeri, har også fokus på digitalisering og bæredygtighed. Det er to af DTU’s strategiske pejlemærker, som gennemsyrer alt, hvad vi gør – ganske som det er tilfældet i dagens og fremtidens byggeri.

Fortsætter det tætte samarbejde med branchen

Der vil fortsat komme topkvalificerede bygningsingeniører ud fra DTU. Bygningsingeniører, der foruden at have indsigt i den nyeste forskning også har forståelse for ledelse af byggeri og byggeriets processer – og dertil er i stand til at sætte byggeriet ind i en bæredygtig kontekst.

DTU har tradition for at være i tæt dialog med myndigheder og erhverv og med advisory boards, der reflekterer forskningsområderne for institutterne. Det vil vi også have fremover. DTU og byggebranchen har en fælles interesse i at sikre en styrket forskning og uddannelse på DTU. Med reorganiseringen af institutterne og et styrket forskningsmiljø sikrer vi dels, at de får det nyeste omkring produktionsteknologi, design med videre samt det nyeste om bæredygtighed – og det er dén kobling, som DTU kan levere fremadrettet.

Det er der ikke nogen andre i Danmark, der kan.

Læs Værdibyg-direktør Rolf Simonsens debatindlæg, hvori han advarer om, at nedlæggelsen af DTU Byg vil give varige skader på byggeriet, her.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce