0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Værdibyg
PR-foto: Værdibyg
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Jeg frygter, at vi taber flere årgange af bygningsingeniører, når DTU Byg opløses

Opløsningen af DTU Byg kan få vidtrækkende konsekvenser for byggeriet, skriver Rolf Simonsen, programdirektør i Værdibyg. Uden kandidater, der kan koordinere processerne i byggeriet, kan vi ikke leve op til vores ansvar i den grønne omstilling eller dæmme op for projekter som Niels Bohr Bygningen.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Landets fjerdestørste branche med afgørende betydning for den grønne omstilling svækkes markant af den nyligt annoncerede organisationsændring på DTU, som ser ud til at betyde, at instituttet DTU Byg opløses, og faglighederne lægges ind under andre områder som miljø og mekanik.

Det kommer til at gøre ondt på en branche, hvor værdiskabelsen sker i samarbejdet. Når viden og forskning på dette område svækkes, har det vidtrækkende konsekvenser. Vi får dårligere byggeprocesser og ender med dårligere kvalitet, når der opføres skoler, daginstitutioner, boliger og alt det andet, som bygges i vores samfund. Og det er dobbelt uheldigt, når vi samtidig står midt i en kompliceret grøn omstilling i et erhverv, som står for en tredjedel af Danmarks CO2-udledning og forbruger store dele af vores naturlige ressourcer.

Byggeprojekter kræver mere end generiske ledelseskompetencer

Ledelse af et byggeprojekt er ikke det samme som i et udviklingsprojekt i en produktionsvirksomhed. Kompleksiteten i byggeprojekter stiger med højere krav til blandt andet bæredygtighed og digitalisering, og derfor stiger behovet for ingeniører, der forstår de tværgående processer. Det kræver stærke forsknings- og uddannelsesmiljøer.

Der findes ingeniører i alle led af byggeprocessen – hos rådgivere og entreprenører er det i udtalt grad bygningsingeniører, der er uddannet til at forstå og arbejde i byggeriet. Det er vigtigt, at branchen har dygtige specialister, der kan drive innovation i byggeriet. Men ligesom en bygning ikke bare er summen af materialer, er et byggeprojekt heller ikke bare summen af specialistkompetencer. Det er i langt højere grad koblingen mellem disse.

Vi har brug for kandidater, der kan udvikle metoder og værktøjer til at koordinere processerne i byggeriet. Ellers kan vi ikke leve op til vores ansvar som aktør i den grønne omstilling og i forhold til at dæmme op for spildtid, kvalitetsproblemer og projekter som Niels Bohr Bygningen, hvor fraværet af god byggeledelse er blandt årsagerne til gigantiske budgetoverskridelser.

Taber vi flere årgange af bygningsingeniører?

Derfor er der grund til at råbe vagt i gevær, når udviklingen på DTU går i den stik modsatte retning, hvor de enkelte områders placering i forskellige institutter vil svække sammenhæng og koordinering. Ansvaret for at sammensætte en god uddannelse kommer i højere grad til at ligge hos den enkelte studerende, og det ender sjældent godt. Måske får vi stærke specialister, men prisen kan være, at vi taber flere årgange af bygningsingeniører.

Jeg frygter, at omorganiseringen vil betyde svagere forskning og uddannelse på byggeområdet generelt. Hvis DTU insisterer på opsplitningen af byggefaglighederne, bør der opbygges et fagområde med både forskning og uddannelse i ledelse af byggeri og byggeriets processer. Et fagområde, der for år tilbage blev tabt i en lignende opsplitning, og som siden stort set er forsvundet fra DTU.

Der er ikke brug for en svækkelse af de nøglepersoner, der giver sammenhængskraft i byggeprocessen – snarere en styrket indsats gennem bedre forskning, bedre samarbejde mellem universiteter og gerne et DTU-institut med fokus på ledelse og processer i byggeriet.

DTU bør lytte til byggebranchen

Man kan naturligvis blive uddannet bygningsingeniør andre steder, men jeg synes, at det er en falliterklæring, hvis et universitet som DTU ikke vil understøtte en stor industri som byggeriet.

DTU Bygs branchepanel er nedlagt. Det virker, som om DTU slet ikke har lyttet til branchens behov for bygningsingeniører. Jeg håber, at de vil genoptage dialogen med branchen og indse vigtigheden af, at de som universitet understøtter byggeriet med både forskning og uddannelser, der sikrer dygtige tværfaglige kandidater til en af Danmarks største og vigtigste sektorer.

Læs DTU-dekan Lars Christoffersens debatindlæg, hvor han argumenterer for, at nedlæggelsen af DTU Byg er nødvendig for byggeriets kamp mod klimakrisen, her.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce