0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Lad byggefællesskaber omdanne dele af Frederiksberg Hospitals kulturarv

Frederiksberg Kommune har forestået en forbilledlig borgerinddragelse på den forestående transformation af Hospitalsgrunden, skriver Birgitte Franck, medlem af Frederiksberg Ældreråd, og giver her sine forslag til projektet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lad Hospitalsgrunden på Frederiksberg blive et sundhedslaboratorium med fællesskab i øjenhøjde.

Lige nu foreligger der midtvejsforslag fra tre teams, om hvad der skal være på grunden fremover, når hospitalet lukker ned i 2027. Alle forslag er spændende, grønne og i en rimelig udstrækning med fokus på forskellige former for bofællesskaber.

Natur, bevægelse, kulturarv, byggefællesskaber og sundhed

Naturarealer skal bevares, hvilket let lader sig gøre, fordi der allerede eksisterer mange grønne områder, alleer med træer og små intime græsplæner.

Masser af muligheder for bevægelse samt muligheder for haver, som det især kendes fra de tyske byggefællesskaber, som lægger op til udendørs arbejde og fællesskaber.

Kulturarven må ikke forsvinde. Hospitalet har en bygningsmasse, der rummer såvel en arkitektonisk som medicinsk historie. Mange af de mindre bygninger lægger op til, at personer – måske mest unge – går sammen og laver deres eget byggefællesskab med mindre lejligheder og mange fællesrum, som jo vil få folk til at bevæge sig hen til de forskellige former for fælleslokaler, hvad enten der er tale om yogalokaler eller fælles spisesal.

Funktionsarven vil blive bevaret, i og med der planlægges et Sundhedsstræde. Men sundhed bør i stor udstrækning være et mantra for hele området. Så hvad med at knytte et forskerteam til området med antropologer, psykologer håndværkere og gartnere, der kunne være sparringspartnere til beboere, forretningsdrivende, værksteder og sundhedspersonale på området?

Forbilledlig borgerinddragelse

Interessen for området har indtil nu været meget stor. Frederiksberg Kommune med politikere og embedsmænd har lavet en borgerinddragelse, der har været forbilledlig. Lige nu kan man komme med forslag til, hvad der skal ske på grunden her i sommerperioden.

Der er megen forskning om, hvad ensomhed betyder for forkortet levetid. Ligeledes er der forsket i, hvad det betyder at se hinanden i øjnene, at snakke sammen og have projekter sammen. Dopaminen gennemstrømmer hjernen, skaber glæde, engagement og kreativitet.

For mig kan byggeriet på Hospitalsgrunden med seniorbofællesskaber, byggefællesskaber og grønne arealer være et laboratorium for fællesskab og sund livsstil, omsorg for hinanden. Indtil nu tegner projektet godt – ikke mindst takket være borgerinvolvering.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce