0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
PR-foto: Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Slagelses smukke ord om bygningskulturen er komplet værdiløse efter beslutning om nedrivning

Med 18 stemmer for og 13 imod besluttede byrådet i Slagelse at rive byens sidste købmandsgård fra 1843 ned. Tilliden til den bevarende lokalplan for bymidten, som købmandsgården var en del af, kan nu ligge på et meget lille sted, skriver Helge Torm fra Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I anledning af det sørgelige udfald af bestræbelserne for at bevare en af Korsørs smukkeste ældre bygninger fra pulverisering, forhuset fra 1843 til købmandsgården på Algade 14, i Korsør, vil Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur gerne hermed give udtryk for sin store skuffelse over, at sagen er endt, som den er, hvor 18 stemte for og 13 stemmer imod en nedrivning på sidste byrådsmøde i Slagelse Kommune.

Efter kommunens vedtagelse i oktober 2018 af en ny lokalplan for Korsør bymidte (nr. 1184) med meget gode hensigtserklæringer for det historiske bymiljøs fremtid og udmærkede, konkrete bestemmelser for bevaring og udvikling, kunne man få den opfattelse, at Korsørs bykerne med de mange værdifulde levn fra tidligere tider nu gik en sikker fremtid i møde.

Korsør Bevaringsforening
Foto: Korsør Bevaringsforening

Korsørs ældste købmandsgård fra 1843 skal rives ned efter års forfald.

Tillid er allerede vaklet før

Der opstod dog hurtigt en fadæse i den kommunale behandling af en sag om udskiftning af vinduer og døre i blandt andet et af Korsørs ældste huse, Kirkestræde 1, så tiltroen til den ny lokalplan begyndte at vakle. Med afgørelsen nu i sagen om Algade 14 kan tilliden til denne plan ligge på et meget lille sted, ja, man må vel allerede nu konstatere at, lokalplan nr. 1184 ikke er det papir værd, som den er skrevet på!

Da denne sag set på landsplan ikke er enestående, og bygningskulturen derfor konstant er i fare, er det Landsforeningens ønske, at der oprettes et organ, der på et overordnet plan tager stilling til kommunale nedrivningssager, i takt med at de opstår.

Der bruges mange kønne ord

Det må indrømmes, at der i kommunalt regi mange steder i landet bruges kønne ord om kulturarven, for eksempel disse:

»De mange bevaringsværdige bygninger i Slagelse Kommune afspejler forskellige tiders byggeskik og er på den måde en væsentlig del af kommunens kulturarv inden for arkitektur og kulturhistorie. Bevaringsværdige bygninger er værdifulde som enkeltbygninger, men ofte har de også en betydning for oplevelsen af omgivelserne, dvs. de gadestræk, byrum, bymiljøer eller landsbymiljøer, de er en del af.«

Dette er altså Slagelses Kommunes egne ord, som de står at læse i Kommuneplanen, der blev vedtaget så sent som december 2021. Smukke ord, javel, men åbenbart værdiløse, når det kommer til stykket.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce