0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Fsb
Foto: Fsb
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


FSB-formand: Staten er nødt til at hæve maksimumbeløbet som følge af prisstigninger og krigen i Ukraine

Der er set 80 procent stigning på gas på den europæiske energibørs, efter krigen brød ud, og corona har i forvejen øget priserne. Det kan ramme alment boligbyggeri hårdt, hvis ikke regeringen griber ind, skriver formand for boligselskabet FSB Jean Thierry i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Der skal bygges mange flere nye almene boliger i København, så det ikke kun er dem, der har overskud på kontoen, der kan bo i hovedstaden. I de almene boliger er der plads til alle uanset indkomst. Her kan alle stå på venteliste til boliger af god kvalitet.

FSB og andre almene boligselskaber er modvægten til det private byggeri, der kan være meget dyrt at bo i. Præcis derfor skal vi bygge så mange almene boliger som overhovedet muligt. Det er supervigtigt.

Men krigen i Ukraine betyder nu store prisstigninger på energi, der bruges til at fremstille byggematerialer. Der er set 80 procent stigning på gas på den europæiske energibørs. Rusland er blandt verdens største leverandører af olie og gas, og konflikten skaber bekymring for den fremtidige levering af forsyninger til den vestlige verden. Coronakrisen har i forvejen fået priserne til at stige.

Hæv maksimumbeløbet nu

Det kan gå ud over byggeriet af nye almene boliger, der ikke kan bygge på markedsvilkår og bare betale meget mere for byggematerialerne. Og det må det ikke. Derfor er det nødvendigt, at staten hæver det maksimumbeløb, der er sat for, hvor meget det må koste at bygge almene boliger. Ellers får vi simpelthen ikke bygget nyt.

Maksimumbeløbet er sat for at holde huslejen nede. Hæver staten det beløb, vil huslejen alt andet lige stige. Men der kan afhjælpes ved at bruge længere tid på at tilbagebetale realkreditlån. Det er faktisk muligt, med 50-årige realkreditlån, og så undgår man de høje huslejer.

For huslejen skal altså holdes nede i almene boliger, så alle har mulighed for at bo der. Det er jo hele tanken med alment byggeri, der, modsat hvad mange tror, ikke får statstilskud, men har lavere husleje, fordi den er non-profit.

Muligt at prioritere alment boligbyggeri

Som samfund kunne man også prioritere at bygge netop almene boliger, når der ikke kan bygges så meget som før. Det er et valg, man kan tage, hvis man mener, at København ikke kun skal være for dem med mange penge.

Det almene boligbyggeri må ikke gå i stå. I forvejen er der slet ikke nok billige boliger for almindelige mennesker. Faktisk kan det ikke gå hurtigt nok med at finde en løsning.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce