0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Arkitekt: Nu skal Slagelse vise, at de kan forvalte det kommunale selvstyre, når det gælder bevaring

Nogle kommuner kan nemt finde ud af at forvalte den del af bygningskulturarven, der ikke er fredet. Men i Slagelse Kommune har man svært ved det – senest eksemplificeret ved overgrebet på Korsørs eneste tilbageværende købmandsgård – skriver Jens Aaberg i dette debatindlæg, som er en del af Byrummonitors serie ’Forfald’.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I juni 2018 tog jeg til Korsør for at se på Nyelandsgård i Algade, inviteret af ejeren. Kommunen havde allerede tilbage i juni 2014 kondemneret bagbygningerne og forbudt al adgang til dem, og nu havde den varslet, at de skulle rives ned i starten af juli måned – på ejers regning.

Nyelandsgård var – eller er – Korsørs sidste købmandsgård og stammer fra cirka 1771, muligvis med dele helt tilbage til 1600-tallet. Det var et firelænget gårdanlæg med hovedbygningen mod Algade med beboelse øverst og forretning nederst, opført i 1843.

Bag den fandtes omkring en stor gårdsplads bygninger til de ansatte, magasiner til slagtning, garager og andre funktioner, der var vigtige for en købmandsgård. I butikken i solgte man tørvarer og måske også både mælk, smør og kød. Der var tidligere andre købmandsgårde i Korsør, men denne var i 2018 den sidste tilbageværende.

Jens Aaberg
Foto: Jens Aaberg

Sådan så bagbygningerne ud til købmandsgården.

Kommunen var uinteresseret i at bevare

Da jeg trådte ind på gårdspladsen den junidag, blev det straks klart for mig, at vi her havde at gøre med noget unikt, som måtte bevares. Men det var også tydeligt, at baghusene i måske 40-50 år ikke var blevet vedligeholdt.

Kunne kommunen mon overtales til at undlade nedrivning? Hvordan så baghusenes bærende konstruktioner egentlig ud? Var det hele virkelig i så dårlig stand, at det var nødvendigt at rive det ned? Ejeren og jeg vidste godt, at vi ikke havde ikke mange chancer for at bevare gården. Kommunen virkede meget lidt interesseret i en dialog, for den var ikke i tvivl om, at baghusene skulle fjernes.

Jens Aaberg
Foto: Jens Aaberg

Spær og stolper var intakte på den gamle købmandgård, hvor denne del nu er revet ned.

Intakte spær og stolper

Overalt slog det mig, i hvor god stand de bærende konstruktioner var. Alle ydermure, dækbjælker, spær og stolper var intakte. Man kan ikke afvise, at nogle af bjælkeenderne ville udvise tegn på råd ved en nærmere gennemgang, men det er normalt ved restaurering af så gamle bygninger. Omtrent en fjerdedel af baghusene var, indtil kommunen i 2014 forbød nogen at opholde sig i bygningerne, udlejet som boliger.

I forbindelse med en renovering af købmandsgården ville en stor del af gulve, lofter, vinduer, lægter, tagsten og i et vist omfang puds på vægge skulle udskiftes, men bygningernes bærende struktur var trods mange års mangelfuld vedligeholdelse stadig intakt.

Kunne være ombygget til boliger

Selv om baghusene alle var i dårlig stand og ikke vedligeholdt, betød det ikke, at den bærende konstruktion stod i fare for at styrte sammen, som kommunen ellers havde påstået i 2014. Dengang undlod ejer desværre at reagere, så Slagelse Kommune endte med i sommeren og efteråret 2018 at rive samtlige baghuse ned, inklusive ydermure, tagkonstruktionen, syldstensfundamenterne og de smukke, originale egetræsfordøre med fyldninger. Alt.

Købmandsgården i Algade var en unik helhed, der kunne og skulle have været istandsat og gerne ombygget til moderne boliger. Det ville de kommende generationer have været taknemmelige for. Det var chokerende, at Slagelse Kommune udviste så lidt sans for byens historie og kulturelle og arkitektoniske kulturarv.

Denne gang er emnet beboelsesbygningen eller hovedbygningen, der overlevede i 2018. Kommunen er tæt på at give den nye ejer, en investor, der overtog bygningen i oktober 2021, lov til at rive også den ned.

Jens Aaberg
Foto: Jens Aaberg

Her rives bagbygningerne til købmandsgården ned.

Ingen vurdering af bevaringsmæssig værdi

Der blev i februar 2022 af en ekstern arkitekt foretaget en besigtigelse af bygningen og udarbejdet et notat. Formålet med den var »en umiddelbar vurdering af rentabiliteten af en renovering for udlejning«. Videre gøres der opmærksom på, at »der er ikke foretaget en vurdering af bygningens bevaringsmæssige værdi«.

Der er ingen tvivl om, at også hovedbygningen har været holdt dårligt ved lige af den tidligere ejer, og at der vil skulle bruges en del penge på istandsættelsen af den. Men notatets konklusion underbygges ikke af noget budget eller beløb i det hele taget.

Skulle man undersøge den danske bestand af historiske bygninger ud fra den her anvendte målestok, det vil sige udelukkende økonomisk rentabilitet, ville konklusionen uden tvivl i de fleste tilfælde blive den samme.

Men med til kommunernes ansvar for disse bygninger hører en pligt til også at inddrage de historiske aspekter, bevaring af Korsørs kulturarv og så videre.

I 2018 var kommunen ansvarlig for en helt formålsløs nedrivning af bagbygningerne. Lad nu hovedbygningen blive stående og forlang i stedet, at investoren, der i forvejen kommer til at tjene fint på de nye boliger, som vil blive opført bagved, istandsætter hovedbygningen efter alle kunstens regler.

Vis os nu, at det kommunale selvstyre virker. Også i Slagelse Kommune.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

Jens Aaberg
Foto: Jens Aaberg

Købmandsgården ud mod Algade, som et flertal i byrådet også vil rive ned.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage