0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Rolf Konow
Foto: Rolf Konow

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Birthe Iuel: Hele Europa vil ændre udseende, hvis energidirektiv vedtages uden hensyn til ubeskyttede bevaringsværdige bygninger

Bevaringsværdige bygninger, som ikke er omfattet af en kommune- eller lokalplan, er i fare for at blive udvendigt isolerede, hvis ikke der tages højde herfor i EU-Kommissionens foreslåede energidirektiv, skriver direktør i Historiske Huse Birthe Iuel i dette debatindlæg.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Lige om lidt forventes EU-Kommissionen at vedtage et nyt energidirektiv, hvor målet er, at ingen bygninger må certificeres lavere end energimærke E i 2033, og frem mod 2050 strammes kravet yderligere. Historiske Huse ser med tilfredshed på, at alle historiske bygninger, som er officielt beskyttet, foreslås undtaget dette krav.

Men da måske kun halvdelen af alle bevaringsværdige bygninger alene i Danmark er skrevet ind i en kommuneplan eller omfattet af en lokalplan, er en stor del af Danmarks og Europas byggede kulturarv i fare.

Skal disse bygninger leve op til direktivets målsætning om mindst en E-certificering i 2033, skal de isoleres, og vi er alvorligt bange for, at der bliver tale om udvendig isolering. Det er det nemmeste og billigste.

Medmindre de enkelte medlemslande selv tager initiativ til at registrere, vurdere og beskytte bygningerne, er de ikke omfattet af direktivets undtagelsesbestemmelse.

Udvendig isolering af historiske huse er lig med tabt kulturarv

Alle ved, at enhver udvendig isolering er lig med tab af bevaringsværdier og dermed mistet kulturarv.

Naturligvis skal også historiske bygningers udledning af CO2 nedbringes. Det skal blot gøres med omtanke. Vi erkender, at det er mere kompliceret at isolere bygningerne indvendigt fra. Men det er nødvendigt, hvis vi vil bevare det fysiske billede af det Danmark – eller for den sags skyld Europa – vi kender.

Derfor opfordrer Historiske Huse til, at direktivet udvides med en bestemmelse om, at ingen udvendig isolering må gennemføres, uden at der fra myndighedernes side er taget stilling til bygningens bevaringsværdier og handlet derpå forinden.

Under hensyntagen til, at der er tale om Danmarks og hele Europas kulturarv og under hensyntagen til, hvor lille en CO2-udledning de historiske bygninger i det store billede vil repræsentere efter nænsom indvendig isolering – med eller uden livscyklusbetragtninger – er det vigtigt, at der handles nu. Når først direktivet er vedtaget, er det stort set umuligt at få ændret. Hele Europa vil ændre udseende, og det ikke til det bedre, hvis ikke vi udviser rettidig omhu.

I Historiske Huse har vi det sidste år vidst, at der var et nyt direktiv på plads. Derfor har vi løbende skrevet til og været i kontakt med flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet om sagen. Magrethe Auken (SF) gik så langt som til at stille kommissionen spørgsmål om emnet, men det er Pernille Weiss (K), som fra starten har udvist størst forståelse og interesse for sagen.

Da direktivet blev publiceret i december, henvendte hun sig og foreslog, at vi sammen lavede et webinar for alle interesserede og ikke mindst de politikerne, der endeligt skal beslutte direktivets ordlyd. Vi kontaktede vores europæiske fællesrepræsentation European Historic Houses, som påtog sig værtsskabet.

Webinaret ’Historic houses in the green transition’ finder sted 11. februar klokken 10-11.30. Læs mere og tilmeld dig her.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage