0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Henrik Valeur: Flyt København ind i landet og omdan Slotsholmen til det nye Refshaleøen

Opfyldsbydele og mure kan ikke skærme os fra vandmasserne, når de for alvor kommer, skriver arkitekt og forfatter Henrik Valeur i dette debatindlæg, og foreslår at flytte København og andre kystbyer i sikkerhed inde i landet.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det logiske svar på truslen om havvandsstigninger, som ingen kender hverken omfanget eller hastigheden af, men som alle ved kun vil blive værre og voldsommere med tiden, er ikke at udvide byen længere ud i havet, men tværtimod at flytte længere væk fra kysten. Det behøver ikke ske overnight, men kan ske over en meget lang periode.

Grunden til, at det ikke sker, og man end ikke taler om det, er en kombination af irrationelle markedsmekanismer, som gør de mest udsatte områder til de mest værdifulde, og rigide administrative afgrænsninger (kommunegrænser), som forhindrer en mere logisk regional udvikling.

Pengemaskinerne skal fodres

I forhold til København er Fingerplanen ikke relevant, da den netop forudsætter og fastholder et kystnært centrum. Men det er også beslutningen om at bygge metro, som gør beslutningstagerne blinde for andre udviklingsscenarier.

For at finansiere det fortsatte metrobyggeri har kommunen gjort sig afhængig af en pengemaskine, der hele tiden skal fodres med mere land til byudvikling. Og da der efterhånden ikke er flere frie arealer på land, vil man nu fylde jord i havet for at skabe mere land (inden for kommunegrænsen) – jord man meget belejligt får til overs fra metrobyggeriet.

I modsætning til lette transportsystemer på jordoverfladen, som er både billigere at anlægge og nemmere at flytte, binder metroen også helt konkret byen til en ganske bestemt geografisk lokalitet, fordi den ikke kan flyttes.

Byudvikling forståes oftest som noget, der kun handler om at fylde byen op med indhold

Disse sammenflettede forhold fastlåser os mentalt i forestillingen om, at byens nuværende form og placering må forsvares med alle midler, uanset at man derved skaber uoverskuelige og i den sidste ende sandsynligvis uløselige fremtidige problemer for byen.

Ifølge førende forskere kan det ikke udelukkes, at den gennemsnitlige havvandsstand i verdenshavene er steget med hele 15 meter allerede om godt 150 år, og så vil Lynetteholm nok komme til at fremstå som et nyt Vestvolden, der som forsvarsværk allerede var forældet, da det blev anlagt.

Eller man forestiller sig måske en millionby beliggende bag 15 meter høje forsvarsværker, der kan bryde sammen som konsekvens af en menneskelig fejl, en naturkatastrofe, en terror- eller krigshandling og på et øjeblik oversvømme hele byen?

Tøm områder og gør plads til klimaforandringer

Hvis byen gradvist skal flyttes, kræver det, at den på en gang både vokser og skrumper, og historisk har det vist sig overordentlig vanskeligt i vestlig tænkning – fra Platon og Kristus til oplysningstidens rationalitet og reduktionisme – at forholde sig til to modsatrettede tendenser på en gang.

Således forstås byudvikling oftest som noget, der kun handler om at fylde byen op med indhold, ikke om også at tømme den for indhold. At tømme områder i byen for deres nuværende indhold er ikke nødvendigvis at gøre dem tomme – om ikke andet kan det give plads til, at naturen kan vokse frem, hvilket kan være en vigtig forudsætning for at tilpasse sig klimaforandringer.

Man kan tømme byområder ved langsomt at lade dem forfalde

Man kan tømme byområder ved langsomt at lade dem forfalde. Når det sker, bliver der plads til kunstneriske og poetiske mennesker, og dermed til at nye ting og tanker kan opstå. Sådanne steder, som er hverken-eller – hverken tomme eller fyldte, hverken braklagte eller planlagte – pirrer vores fantasi, for det er her, alternative udviklinger kan udspille sig.

Gør Slotsholmen til det nye Refshaleøen

I København udgør Refshaleøen et sådant sted, som er blevet tømt for sit oprindelige indhold. Fordi det ikke er bestemt, hvad der skal ske i stedet, er det muligt for mange ting at ske. Derfor ser man her det ene eksperiment efter det andet gro frem:

De store bylandbrug Øens Have og Bygaard, hvor de dyrker svampe i containere, Teaterøen, hvor de arbejder med scenekunst i en gammel kaserne, en gammel kabelbåd, hvor kunstnerkollektivet Illutron holder til, små områder med vild natur og køkkenhaver, husbåde og studenterlandsbyer, strandbarer og gourmetrestauranter, en kunstner, som bor i sine egne selvkonstruerede småhuse, den store kunsthal Copenhagen Contemporary, metalfestivalen Copenhell, et internationalt musik-grandprix, Copenhagen Suborbitals, hvor de forsøger at udvikle et bemandet rumfartøj, og Bungy Jump Cph, hvor man kan nøjes med at springe i elastik fra en kran.

Kan man forestille sig andre kystnære dele af byen omdannet på samme måde, mens resten af byen langsomt rykker længere ind i landet?

Jeg tænker, man kunne begynde med at omdanne områderne omkring rådhuset og Christiansborg.

Debatindlægget er en redigeret udgave af kapitlet ‘Kan byer flyttes’ fra Henrik Valeurs bog ‘En anden by’ fra 2021. Siden har han udgivet bogen ’The Floating Community’ om den nu ryddede husbådlandsby Fredens Havn.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce