0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Privat
Foto: Privat
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Drop Lynetteholm, køb Saltholm tilbage og brug øen til byudvikling og bevaring

Saltholm kan blive en perle af et oplevelsescenter, skriver Jan Schumann i dette debatindlæg. Derfor burde staten købe øen tilbage, delvist affrede den og benytte overskudsjorden, som er tiltænkt Lynetteholm, til at give Saltholm nyt liv og mere værdi via metro, byudvikling, bevaring og maritime oplevelser.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Som Lynetteholm-modstander må man ofte høre på tilhængere, der mener, at vi ikke har nogle altnernativer. Det vil jeg hermed råde bod på med følgende præmis:

Byg på land, ikke i vand. Brug overskudsjord, hvor der er mest brug for den. Byg uden for Københavns Kommune: Tag Dragør og Tårnby, og følg Fingerplanen. Vær åben for nye ideer.

Alternativet Saltholm

I stedet for sølle 2,8 kvadratkilometer tætpakket byggeri på en kunstig ø i Københavns indsejling kunne der laves en fantastisk 16 kvadratkilometer stor ønskeø lige midt i Øresund: Saltholm. På længere sigt kan Saltholm blive en perle af et oplevelsescenter.

Saltholm kan blive en perle af et oplevelsescenter

Hvis man brugte de millioner ton jord, der skal danne Lynetteholm, på Saltholm, ville øen hæve sig tre meter over sin nuværende højde. Her kræves ikke tonsvis af stål til spunsvægge. Der skal ikke dumpes mudder i Køge Bugt. På Saltholm er der fast undergrund, så i princippet kan der bygges allerede fra i morgen. En stor del af Slotsholmen er jo bygget med bryozokalk fra Saltholm.

Når jeg står på Amager Strand og kigger mod Sverige, ser jeg Saltholm: en flad ø med lidt grønt, som spærrer for noget af udsigten. Og netop derfor er jeg bekymret: Stiger havvandsstanden 1,5 meter, er Saltholm næsten udslettet (se kort). Ved orkanen Bodil i 2013 var Saltholm stort set forsvundet.

Miljøstyrelsen
Illustration: Miljøstyrelsen

Nogle mener, at naturen skal gå sin gang. Det mener jeg også, men med en placering mellem to storbyer vil det være tosset ikke at udnytte Saltholms potentiale. Hvis ikke der tilføres overflademateriale til Saltholm og nærmeste holme, vil det alt sammen forsvinde under havets overflade.

Dyreliv, blandet bebyggelse og ferieparadis

Overskudsjord fra byggeprojekter i København vil gøre langt mere gavn her end ved at plumpe det i et stort hul ved Lynetten. Nogle vil sige, at mit forslag ingen gang på jord har, fordi Saltholm er fredet og privatejet. Gad vide, om fredningen også gælder, når øen er permanent dækket af vand?

Ideen er hermed givet videre. Jeg satser på, at arbejdet snart bliver sat i gang

Saltholmslauget købte øen for 31.000 rigsdaler i 1873. Det primære formal var græsning til kreaturer og andre husdyr. Lauget har næppe midlerne til at bevare eller beskytte øen. Staten bør derfor købe øen tilbage med delvis bevaring og udvikling for øje.

Visioner for øens anvendelse har der været mange af gennem tiderne: lufthavn, ferieø, containerhavn. I alle forslagene var der elementer af fornuft, som man måske kan lade sig inspirere af. Min egen vision er fire kvadratkilometer på øen med blandet bebyggelse, småindustri, maritime aktiviteter, ferieparadis og de øvrige 12 kvadratkilometer med plads til at det rige dyre- og planteliv på øen. Et enkelt stop på en metrolinje vil kunne bringe dig til et fænomenalt oplevelsescenter og en spændende bydel midt i Øresundsregionen.

Ideen er hermed givet videre. Jeg satser på, at arbejdet snart bliver sat i gang, så jeg kan få lidt glæde og gavn af det inden jeg fylder 100 år – hvilket sker i 2047.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce