0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ida Munch
Foto: Ida Munch
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Forsker og ingeniører: Vi skal have dagslys ind i planloven

Byernes højere og tættere byggeri fortrænger dagslyset og gør det til et elitært gode, skriver to rådgivende ingeniører og en forsker fra Moe, Arkitema og VIA University College i dette debatindlæg. Og bygningsreglementet kan ikke løse problemet alene.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sundhed er blevet til et mantra for den danske befolkning og fylder rigtig meget i vores bevidsthed og i vore handlinger. Adgang til naturligt lys spiller en betydelig rolle, da dagslyset stimulerer produktionen af vigtige hormonstoffer i kroppen og påvirker vores humør, døgnrytme og immunforsvar.

I Danmark bruger vi gennemsnitligt 90 procent af tiden indendørs, og derfor er det en af de afgørende faktorer for vores sundhed og velvære, at vi har adgang til gode dagslysforhold i vores bygninger; i vores bolig såvel som på arbejdspladsen. Men desværre er gode dagslysforhold ikke længere en menneskeret i Danmark.

Den urbane udvikling i og omkring vores byer medfører en markant fortætning af det bebyggede miljø og dermed flere etagemeter for at kunne rumme de mange tilflyttere. Der opføres nye etageboliger, og gamle industriområder i mindre skala transformeres til boligbebyggelser med betydeligt større bebyggelsesprocenter. Der bygges tættere og højere end nogensinde før, og dagslyset fortrænges ud af vore boliger og uderum med fatale konsekvenser for vores sundhed og velvære i det bebyggede miljø.

Bygningsreglementet er ikke nok

I bygningsreglementet er det en erkendt problematik, at tætte bebyggelser ofte medfører dårlige dagslysforhold. Derfor nævnes det, at dagslysforhold skal vurderes allerede på lokalplanniveau.

Dagslys bliver et elitært gode

Kommunerne er imidlertid kraftigt udfordrede. De kan ikke indarbejde bestemmelser om tilstrækkelig vurdering af dagslys på lokalplanniveau, da der dels (endnu) ikke findes hjemmel i planloven og samtidig ikke findes en anerkendt metode til vurdering af dagslys på byplanniveau. Dette resulterer i et øget antal af dispensationer for pauvre dagslysforhold i byggesagsbehandlinger samt intern polemik mellem afdelingerne, da grundlaget for en række byggesager udarbejdet i lokalplanerne rent faktisk ikke medfører realiserbare boligetagemeter, når de enkelte projekter skal udvikles.

Nyt udviklingsprojekt om dagslys

Dagslysets deroute fra de større byer skaber også et voldsomt etisk dilemma. Er dagslys et demokratisk fænomen? Når dagslys ikke længere kan betragtes som en menneskeret, skabes der sundhedsmæssige uligheder i befolkningen. Dagslys bliver et elitært gode og kun forbeholdt borgere med midler til at købe boliger på de øverste etager.

I udviklingsprojektet ’Dagslys i det bebyggede miljø’, som er støttet af Realdania, stiller vi skarpt på den manglende kobling mellem dagslyshåndtering på henholdsvis byplan- og bygningsniveau. Vi udvikler metoder og værktøjer, som kommuner, by- og lokalplanlæggere kan anvende til at sikre, at der allerede i lokalplanlægningen kan skabes grundlag for gode dagslysforhold til kommende byggerier.

Dagslyset fortrænges ud af vore boliger og uderum med fatale konsekvenser

Ved en række workshops udtalte kommuner og byplanlæggere et akut behov for inkorporering af dagslys som tematik i planloven. Samtidig blev der udtrykt et stærkt behov for fælles retningslinjer for, hvordan der i de tidlige by- og lokalplanlægningsfaser kunne vurderes kvantitativt på kommende dagslysforhold.

I projektgruppen bakker vi dem 100 procent op. Kære politikere, få nu indskrevet dagslys i planloven, tak!

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce