0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Jesper Holten, forretningsudvalgsmedlem i Dansk Blindesamfund og ansvarlig for tilgængelighedsområdet. Jesper Holten er blind.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Dansk Blindesamfund: Arkitekter, ingeniører og håndværkere skal uddannes i tilgængelighed

Alt for ofte opstår problemerne med manglende tilgængelighed, når et byggeri står færdigt. Arkitekter, bygherrer og andre professionelle ønsker ikke at genere gruppen af blinde og svagsynede, så manglende viden om tilgængelighed er den store barriere, skriver Torben Olesen og Jesper Holten fra Dansk Blindesamfund i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

De færreste stiller spørgsmål ved afmærkning af vejens bredde eller af et fodgængerfelt. De hvide striber fungerer som tydelige kontraster til vejens mørke asfalt. Markeringer som disse er blevet en naturlig del af byrummet og måden, vi designer det på, så det er tilgængeligt – også for os synshandikappede.

Kigger vi os om i det offentlige og byggede rum, finder vi gode eksempler på tilgængelighedsløsninger mange steder. Men der er masser af uudnyttet potentiale, og hvis det skal indfries, skal der fokus på uddannelse af byggeriets fagfolk i netop at tænke tilgængelighed ind allerede i projekteringsfasen.

Dansk Blindesamfund
PR-foto: Dansk Blindesamfund

Torben Olesen, arkitekt og næstformand i Dansk Blindesamfunds Tilgængelighedsudvalg.

Kontraster som vigtige fikspunkter

I gruppen af blinde og svagsynede er sidstnævnte langt den største. Mange af os med en synsrest bruger ikke førerhund og heller ikke altid en blindestok, fordi vi, såfremt omgivelserne er kontrastrige, kan orientere os ved hjælp af den synsrest, der er tilbage. Men ofte har vi ikke mulighed for at bruge synet aktivt, fordi det byggede miljø ikke er kontrastrigt nok. Det stiller os svagere og fratager os muligheden for at kunne bruge restsynet aktivt.

For os, der er blinde, handler kontraster naturligvis ikke om farver, men snarere om følbare eller taktile markører i underlaget. For eksempel er en klar og tydelig afmærkning mellem fortov og cykelsti helt afgørende for, at vi kan færdes sikkert og uden fare for at blive kørt ned.

Kontrastelementer i form af farve og materiale er indikatorer, der er til gavn for alle

Kontrastelementer i form af farve og materiale er indikatorer, der er til gavn for alle – ikke kun for os med et synshandikap. Når vi bygger nyt og renoverer gammelt, er et højt niveau af tilgængelighed og dermed sikkerhed og tryghed i alles interesse.

Dansk Blindesamfund
PR-foto: Dansk Blindesamfund

Torben Olesen er, udover at være svagsynet, uddannet arkitekt og har ført tilsyn med fredede bygninger.

Byg tilgængeligt og spar penge

Der hersker generelt en opfattelse af, at optimal tilgængelighed føjer ekstra økonomiske dimensioner til bygnings- og renoveringsarbejdet. Det er dog en fejlagtig opfattelse. Hvis blot man tænker tilgængelighed og universelt design ind fra begyndelsen af anlægsfasen, undgår bygherre den ekstra unødvendige omkostning, som det uagtet vil medføre, når man på bagkant skal ændre noget fundamentalt i design, form eller funktion.

Alt for ofte opstår problemerne med manglende tilgængelighed først, når et byggeri står mere eller mindre færdigt. Arkitekter, bygherrer og andre professionelle ønsker ikke at genere gruppen af blinde og svagsynede, så det er manglende viden om tilgængelighed og ikke mindst nødvendigheden heraf, der er den helt store barriere.

Derfor er vi nødt til at stille krav om, at relevante fagfolk uddannes inden for tilgængelighedsprincipper og -løsninger, ligesom de i dag uddannes i energioptimering, brandsikring og byggematerialer.

Hos Dansk Blindesamfund har vi masser af viden at dele ud af. Det gør vi for eksempel i vores online tilgængelighedsvejledning Tibs, som netop er opdateret. Vi arbejder hele tiden på at forbedre forhold og levevilkår for mennesker med synshandikap, men vi kan ikke gøre det på egen hånd.

Det er altafgørende, at vi får byggeriets fagfolk og de udførende professionelle til at forstå vigtigheden af et tilgængeligt miljø for alle.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord sammen med et billede af dig selv til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce