0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Laurits Honoré Rønne
Grafik: Laurits Honoré Rønne

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Arkitekterne er støbt fast mellem magthaverne og Lynetteholms modstandere

Lynetteholm bliver de kommende generationers monumentale arv fra fortidens fejlfortolkede bæredygtige byplanlægning. Der er behov for, at arkitekterne melder sig ind i debatten, skriver arkitektstuderende Laurits Honoré Rønne. Lad ikke de primitive planløsninger gå på grund i det smukke og skrøbelige Øresund.

Debat

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

I den ophedede debat om Lynetteholm graver entusiaster og eksperter nu dybe grøfter dybere i et mørkt og mudret ekkokammer, hvorfra end ikke de mest ængsteliges opråb kan høres. Højt over ildsjælenes underverden har en eksklusiv skare af beslutningstagere forskanset sig i en fjern og uklar sky.

Fra tid til anden falder stykker ned af vores alle sammens iturevede demokrati. Et sted mellem magthaverne og mudderdybet synes en stor stand af veludrustede arkitekter at være støbt fast i et lunt og lavmælt lag. Hvor bliver de af?

Selv er jeg en sjæl i flammer. Jeg mærker, hvor svidende magtesløsheden brænder. Jeg deler det med mine venner. Vi bruger byen, bor i byen og begynder at se, hvor sagen ender: i tyranniet af den lineære vækstkurves diagrammer.

statsfinansieret forurening
i frodige sunde
milliarder fossileret
i eksklusive grunde
gældsat liv
i en skaldmuret hinde
ansvar overladt
til aldrig nogensinde

Lynetteholm er en sensationel idé

Den lovende lysegrønne sang, magthaverne omsider fik i gang, rummer nu en mørk og mekanisk klang. Desværre vil kun få fra arkitekternes stand rejse sig og råbe problemet an. Hvorfor er det, de forstummer, de mange kritiske og kraftfulde stemmer, i arkitektvirksomhederne, i det offentlige og inden for skolernes trygge rammer?

Hermed en serie indledende spørgsmål til fri afbenyttelse:

Lynetteholm er en sensationel idé. I projektet investeres kolossale mængder offentlige midler og arkitektonisk projekteringsarbejde. Hvordan vil forbruget af disse dyrebare ressourcer give et afkast, der er opbyggeligt for det øvrige Danmark?

Hvordan er det fagligt forsvarligt for Det Kongelige Akademi at stille de studerende til opgave at løse et så enormt og stadig imaginært problem som Lynetteholm, når der er et hav af virkelige problemer at løse i det omkringliggende land?

Hvad bliver 80 milliarder, hvis man fordeler dem på 98 kommuner?

Hvordan kan vi forstå og forholde os til andre levende organismer i byen end os selv, inklusiv dem vi ikke umiddelbart interagerer med, som for eksempel ålegræs, edderfugle og marsvin? Hvor og hvordan kan vi på mest konstruktiv vis inddrage eksperter og entusiaster inden for disse udsatte arter i debatten om Lynetteholm? Er en større forståelse for byens biologiske miljø nøglen til at genvinde projektets demokratiske beslutningsgrundlag?

Hvordan kunne overskudsjord fra byggepladser i Københavns og Frederiksberg Kommune alternativt afsættes? Findes der anledninger og ideer til at konstruere andre kunstige øer og landskaber?

Hvor i København kunne der alternativt bygges boliger med henblik på boligmangel? Kan ny bebyggelse ligefrem udvikles som led i at løfte udsatte områder og områder i forfald? Er Fingerplanen uforbederlig?

Hvad bliver 80 milliarder, hvis man fordeler dem på 98 kommuner? Hvor meget kunne for eksempel Lolland Kommune forny og forbedre for 0,81 milliarder? Kunne 0,81 milliarder være med til at øge andelen af lokale initiativer og kulturtilbud på Lolland? Kunne tiltag som disse være med til at underbygge beslutningen om udflytning af uddannelser og statslige arbejdspladser?

Fri os fra fugleperspektivets fremmedgørende bånd

En dæmning mod Øresund skal i fremtiden holde havnebassinets vandstand nede. Er vand virkelig så banalt, at et statisk værn kan tørlægge København under en økologisk krise? Kunne en mindre investering i en gennemført planlægning af afvandingssystemer afhjælpe oversvømmelser i byen bedre? Kan afvandingssystemer ligefrem være med til at skabe dynamiske og artsdiverse byrum?

Luk vandet ind

Kort før lukketid lyder min bøn: Åbn jeres mund. Fri os fra fugleperspektivets fremmedgørende bånd. Lad ikke de primitive planløsninger gå på grund i det smukke og skrøbelige Øresund. Luk vandene ind i parker, å og dam. Frys den 10-cifrede sum. Bryd den op i det ganske land. Lad fællesskabets flammer lyse liv i lokalsamfund.

således opløftet
for en stund
i klart
salt
vand
i tanken
om de tomme løfters
endnu ufuldbyrdede land

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce