0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anders Kristian Busk Nielsen
Foto: Anders Kristian Busk Nielsen
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Debat: Arkitekturens Dag skal nedbryde barriererne til naturen

Det kræver ofte lidt ekstra at tage ud og bruge naturen, og det kan opleves som helt uoverskueligt, desto flere udfordringer man døjer med, skriver arkitekturforskerne Sidse Grangaard og Victoria Linn Lygum i anledning af Arkitekturens Dag, som i år står i naturens tegn. Der er en løsning.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Covid-19 har om noget skabt et forøget fokus på naturen og de oplevelser, den giver for dem, som bruger den. Med sine afstressende og positivt stimulerende egenskaber er naturen helt eminent til at give et afbræk fra hverdagen og kræfter til nye udfordringer. Det er bare ikke alle, som bruger naturen – selv om danskerne i undersøgelsen ’Danskernes Friluftsliv’ fra 2017 generelt var flittige naturgængere.

I dag er det Arkitekturens dag, og temaet er ’Nye forbindelser til naturen’. Natur kan være mange ting, alt efter hvem man er, og hvordan man ser på den. I tråd med Hans Finks mangfoldige naturbegreb betragter vi det grønne i byen som en form for natur, bynatur – da det er i kontrast til byens sten.

Det er ikke alle, der har mulighed for, overskud til eller for vane at tage i parken efter arbejde

Temaet giver anledning til at pege på et aspekt, som man ikke altid tænker på, men som har stor betydning for og kan bidrage til forbindelser til naturen og dermed naturoplevelser for endnu flere – også i byen. For det er ikke alle, der har mulighed for, overskud til eller for vane at tage i parken efter arbejde, tage bussen hen til en skov eller sætte sig i bilen om fredagen og køre i sommerhus for i løbet af weekenden at gå ture langs stranden.

Det kræver viden, lyst og praktiske forhold

Det kræver ofte lidt ekstra at tage ud og bruge naturen. Det kan opleves som helt uoverskueligt at mobilisere denne ekstra energi, desto flere udfordringer man døjer med, om det så er en dårlig hofte, angst eller et misbrug – udfordringer, der bliver til barrierer.

Først og fremmest skal det give mening at begive sig ud i naturen. Man skal vide, at der er noget at komme efter og dermed have lyst til at opsøge den. Dernæst er det afgørende, om der findes steder, som tiltaler os i forhold til naturoplevelser og aktiviteter. Og så skal det selvfølgelig være muligt at komme derhen og rundt for at kunne deltage i de ønskede aktiviteter – samt noget så lavpraktisk som god adgang til toiletfaciliteter.

Men selv om alt dette er på plads, kan der alligevel være brug for en hjælpende hånd – en katalysator, der kan skabe forbindelser til naturen.

Demente får erindringsglimt

Mange organisationer, som for eksempel Foreningen Danske Døvblinde, arrangerer ture for medlemmerne i skoven. Man får helt lyst til selv at melde sig ind i foreningen for at blive inviteret ud at føle vinden og opleve planternes dufte sammen med andre.

En anden type katalysator er en havepædagog. I sansehaverne ved Ringsted krisecenter og ved plejecenteret Christians Have i Solrød lokkes beboerne ud i haven af en pædagog, som også er gartneruddannet. Her skabes ro hos voldsudsatte børn ved for eksempel at fodre hønsene og erindringsglimt hos ældre med demens ved at samle og sortere nedfaldsæbler.

I Byhaven på Sundholm bidrager en socialpædagog, som også er udannet landmand, til at skabe et trygt miljø for alle brugerne. Uanset om der er tale om en aktiv stofmisbruger med ansvar for den daglige vanding af højbedene eller et vuggestuebarn på eventyr i pilekrattet.

Sagt på en anden måde: Selv om lysten, udbuddet og den fysiske tilgængelighed findes, er det alligevel ikke alle, der får givet sig selv en naturoplevelse.

Men med den rette katalysator kan nye forbindelser til naturen opstå.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Annonce