0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg.

Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten – send dit indlæg til debat.byrummonitor@pol.dk


Henrik Valeur om Det Kongelige Akademi: Nedlæg arkitektuddannelsen eller skab en mere tidssvarende version

Ledelsen på Det Kongelige Akademi er ude at stand til at begribe, at ekstremt høje krav til karakterer og kvote 2-færdigheder favoriserer børn fra veluddannede familier – akademiet trænger til at komme ned fra sin høje hest og ud i virkeligheden, skriver Henrik Valeur i dette debatindlæg.

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

En af arkitektskolen i Københavns modige unge undervisere, Christine Bjerke, har nu i flere debatindlæg påpeget det åbenlyse problem med indavl af studerende (og undervisere), der kommer fra kulturelt og socialt privilegerede baggrunde.

Desværre er skolens ledelse tilsyneladende ude af stand til at begribe, at ekstremt høje krav til karakterer og til færdigheder og erfaringer gennem kvote 2 i den grad favoriserer børn fra veluddannede og velstillede familier, og gør, at børn fra andre familier måske slet ikke ser denne uddannelse som en mulighed.

Kom ud af institutionen og ud i virkeligheden

Christine Bjerke skriver 31. august, at der ikke findes en enkel løsning på problemet, men der synes nu alligevel at ligge en løsning lige for i beskrivelsen af problemet:

»En skole som Det Kongelige Akademi har i sit navn, profil og geografiske placering i byen en vis elitær udstråling som kan virke ekskluderende, hvis man ikke allerede er en del af det fællesskab.«

Kom ud af institutionen, ud i virkeligheden, og mød de andre der, hvor de befinder sig

Kom ud af institutionen, ud i virkeligheden, og mød de andre der, hvor de befinder sig: Lej et forretningslokale i Ishøj Bycenter, stil en skurvogn op i Mjølnerparken, indret en pram i Nakskov Havn.

Uddannelsen Plan, By og Proces på Roskilde Universitet er i anden sammenhæng blevet nævnt som muligt forbillede for arkitektskolen i København. Også i dette tilfælde bør den fremhæves, fordi denne uddannelse i høj grad er baseret på aktionsforskning i områder, hvor akademiske traditioner ofte er fraværende, og de økonomiske midler stærkt begrænsede.

Det Kongelige Akademi blev skabt under enevælden

Der kan være langt ned fra den høje hest, og det kan være angstfremkaldende at begive sig til fods ud i ukendt terræn, men hvis vi gjorde, kunne det på sigt være med til at gøre de byggede miljøer, vi skaber, mindre fremmedgørende og adskillende, ikke bare fordi vi bedre ville kunne relatere os til de mange forskellige virkeligheder omkring os, men fordi vi ville være blevet vænnet til at møde disse virkeligheder i øren- og øjenhøjde.

Der kan være langt ned fra den høje hest og det kan være angstfremkaldende at begive sig til fods ud i ukendt terræn

Da man for nyligt valgte nyt navn til skolen valgte man et navn – Det Kongelige Akademi – som gør det klart for enhver, at der her er tale om en anakronistisk, elitær uddannelsesinstitution. Der er derfor også en anden løsning på problemet, nemlig at man nedlægger arkitektuddannelsen, en uddannelse som blev skabt af enevælden, og udvikler nogle mere relevante og tidssvarende uddannelser i stedet.

Henrik Valeur er aktuel med bogen ’En anden by’, som udgives af Arkitekturforlaget B.

Deltag i debatten – send dit indlæg på 400-600 ord til debat.byrummonitor@pol.dk.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce